Kutyáim és a sport

Felkészítés súlyhúzásra - edzésterv az első versenyig

2017/03/19. - írta: Vikkus

Bár az edzésterv címke alatt nem kevés infó megtalálható a különböző tréningezési módokról, érkezett egy kérés, hogy rakjam az egészet egy keretbe. Nem tudom egzakt tudományként kezelni a erőedzés témáját, mivel kutyánként, családonként változó lehet, viszont elmondhatom mi hogy szoktunk kutyát készíteni. 

Főleg ember sportja a wp (weight pull, azaz súlyhúzás), de együtt kutyázunk és én vagyok a szószátyár a családban. Már több - sikeres - kutyát készített fel az évek során, sajnos két jó pit kant is elvesztettünk, de míg versenyzett Murphy és Ragnar is hozott dobogós helyeket, méghozzá szép mezőnyben, és mindezt jó stílusban. Maddox-szal tegnap értünk haza az első versenyről, és bár a dobogóra nem jutottunk fel (azt hiszem negyedik lett, de még nem láttam az eredményeket), jól dolgozott, szintén kemény ellenfelek közt. 

A wp edzéseket, pontosabban a szoktatást már kicsi korban elkezdjük, először szocializációval, teljesen kommersz kiskutyaneveléssel. Rendeződjenek az alá- fölérendeltségi viszonyok, alakuljon ki jó kapcsolat, fejlesztjük a zsákmányszerző készségeket, kitapasztaljuk milyen a kutya habitusa. A bull-típusú terrierek általában magasan pörögnek, a mieink eddig mind jól terhelhetőek voltak, és inkább nyugtatni kellett őket, mint hergelni. Érvényes ez Madre is, aki egyébként nem pit bull, hanem papíros staffordshire terrier (Warriors of the Lanka's Dope Smoke). 

Labdázással, közös futással kezdődik az edzés, ekkor még csak a lefárasztás szintjén, egy kis huzizás néha, de még messze nem lógatás, és persze az obedience tréningek, és a sulizás. 10 hónapos korig nem is nagyon csinálunk mást velük. 10 hónapos kor után (felhívnám rá a figyelmet, hogy ezek a kutyák 20-22kg körüliek és ilyen idős korban a hosszirányú növekedésük befejeződik) már elkezdünk láncot húzatni. Ez vastag nyakörvvel történik, írtam róla hosszabban is. A lánc esetünkben egy elég vaskos, 1m-es darab, 1kg-ot nyom. Először csak egy ilyen láncot kap, ez elég arra, hogy megszokja a helyes stílust, hogyan tegye a lábát, a fejét lefelé tartsa, és hogy egyáltalán, megszokja, hogy húz valamit. Ahogy erősödik, és idősödik, úgy jönnek a további láncdarabok, egészen a kutya súlyának max 25%-ig, tehát nálunk 4kg-ig. Hozzáteszem mindeközben kapja az ízületvédőket, marhahúst, szuperprémium tápot, immunerősítőt, és végig sport kondícióban tartjuk. Az edzések hossza változó, de nálunk általában az 5km-es, tehát 1 órás kört szokták lejárni a fiúk. 

Egy éves kor után kezdjük a gumis edzéseket, először még kisebb gumival, heti egyszer, a szokásos körön. Közben már fokozatosan bejön a képbe a lógatás, pecázás, futópadozás, mikor éppen nem tudunk kimenni a placcra. A gumis edzéseket mindig egy sétálós nap követi, hogy legyen ideje a kutya izmainak a regenerálódásra. A verseny előtti időszakban aztán emeljük az edzések számát heti kettőre. Maddox-szal ez volt az a pont, ahol jött a verseny. 

A versenyen végül a rutintalanság miatt volt az első hibánk, mivel még sosem volt a sínek közt, lement a pályáról, mindent megszaglászott, és mikor közelebb léptünk hozzá a párnával, sikerült hozzáérnie... (ezt hívjuk "csalihibának") 2000kg-nál már rendesen kellett dolgoznia, nem volt elég a lelkesedés, szükség volt az izmaira is. 2400at még sikerrel húzta, a 2700 viszont túl nagy ugrás volt. Mivel alig két hetet készült, mi elégedettek vagyunk ezzel az eredménnyel, a következőre már az izomzata is erősebb lesz, a fejével és technikájával pedig már most sincs baj. 

staffordshire-terrier-amstaff-staffie-staff-weight-pull-canine-dog-maddox-sportstaff-sport-working-training.jpg

A jövő az edzések számának növelése, illetve az edzések váltakoztatása. Elő fog kerülni a nehezebb gumi (terepjáró, nem traktor :) ), és a "nagy kör" (8km), persze nem egyszerre a nagy kör - nagy gumi, hanem először fél kör - nagy gumi, aztán nagy kör - kis gumi, stb. De ezeknek a sorrendje már a kutya teljesítményétől fog függeni, és mindezt apja rendezi össze a ciklikusság jegyében

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sportinchaos.blog.hu/api/trackback/id/tr4012350089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása