Kutyáim és a sport

A Te választásod, a TE felelősséged!

2018/08/03. - írta: Vikkus

Ha a Tájszonkád megöli a Fifikét a futtatón, mert olyanja van, akkor ott mindenképpen hibás vagy, bárhogy is forgatod a tényeket. Mert TE vállaltál veszélyes kutyát. Pont. 

staffordshire-terrier.jpg

Az a nagy büdös helyzet, hogy a kölyökválasztás pillanatában egy több, mint tíz évre szóló döntést hozunk. Ez magában hordozza azt is, hogy lehetőségeinkhez- és tudásunkhoz mérten a legteljesebb életet nyújtjuk választott szőrös gyermekünknek, és azt is, hogy mindeközben tisztességes-, felelősségteljes kutyásként, és emberként viselkedünk. Ez pedig ne merüljön ki abban, hogy felszedjük a kutyasz@rt, ez legyen mondjuk default, hanem figyeljünk oda arra, hogy ne terheljük a környezetünket. Az van, hogy ha van egy potenciálisan veszélyes (mindegy, hogy kutyára vagy emberre) kutyád, akkor NEKED kell igazodnod a környezetedhez, mert nálad van az éles fegyver! Van itthon egy Maddoxunk, akit zsilipezve engedünk ki és szájkosárral futott le egy HDR-t, mert tudjuk róla, hogy milyen. Nem örült a szájkosárnak, de teljesen jól működött és balesetet sem okozott, pedig volt nem egy kutya, aki belemászott a szájába (főleg a rajtnál), verhette volna apja is az asztalt, hogy "nemőkezdte", de minek? Ő vitt oda olyan kutyát, aki nem tolerálja a fajtársait, hát ő volt az, aki zokszó nélkül megelőzte a problémákat. 

Nagyon tudja hajtogatni mindenki, hogy mihez van joga: bemenni a kutyafuttatóra, meg lemozgatni a kutyáját póráz nélkül... hogyne, persze. De kérdem én: ki fogott fegyvert a fejedhez, hogy olyan kutyát válassz, ami veszélyes a környezetedre?! Ja, hogy senki? Nos, akkor viseld a döntésed következményeit, és maradj a környezetedre veszélytelen! Nem ciki a póráz, de a szájkosár sem, és ha vállaltad a "problémás" kutyát, akkor vállald azt is, hogy futin andalgás helyett bizony talpalsz, használsz olyan ördögtől való dolgokat, mint a flexi (van egészen erős verzió is), illetve a szájkosár, akár a kettőt egyszerre... Lehet, hogy a futtató nyilvános, de ha már olyan kutyát viszünk oda, amiről tudjuk, hogy veszélyt jelenthet bármire vagy bárkire, akkor legyünk ugrásra készek, és ne a károk enyhítése, hanem a prevenció legyen a legfontosabb. Jelesül: figyelj és hívd vissza/kösd meg a Tájszonkát időben, ne arra verd magad, hogy tudod hogyan kell lefojtani, vagy hogy mindig nálad a feszfa. Készülj arra, hogy a világ tele van gyengén vagy sehogyan sem behívható, hibás önképű kiskutyákkal, akiket adott esetben neked kell odébb rúgni, de ha ezt megtetted, és a Fifi is túlélte a manővert, akkor teljesen tiszta lelkiismeretettel és minden joggal küldheted el a Fifi anyukáját a bal fenékre - míg, ha megöli, akkor egyrészt odalett egy élet, másrészt tovább vágod a fát a bull-típusú terrierek és a többi, keményebb fajta megítélése alatt. És tudom, hogy az ilyen idegesítő és nem fer... voltunk már ott, meg is untuk, és kerestünk más utat. 

És hogy ne csak a szám járjon, adok alternatívákat a kutyafuttatón való céltalan kószálás helyett: 

- Sulizás. Mondjuk heti 3x. Emellé hosszú (urambocsá pórázos) séták délutánonként, plusz gyakorolni a suliban tanultakat, ez mindkettőtöknek csak jót tesz. 

- Erőedzés/peca. Nem kell sok eszköz egy kis lógatáshoz, ha pedig van a közelben nyugisabb terület, a gumis vagy láncos húzás is alternatíva, főleg, ha bull-típusú terrierről beszélünk. 

- Kötélhúzás. Pécsen tök gyorsan összejött egy társaság, akikkel kivonultunk egy nyugis területre és abszolut kontakt nélkül (mmint a kutyák nem értek egymáshoz) lefárasztották egymást a jószágok. Vér sem folyt, pedig csupa morciállat gyűlt össze. 

- Szimatmunka. Kicsit képezni kell magad hozzá, de elég hamar elsajátítható, akár szarvasgombászat irányába is el lehet indulni, de egy szimpla vércsapa vagy nyomkövetés is le tudja nullázni egy kutya agyát, és végig pórázon lehet. 

Ezek mindegyike többet ér, mint egy labdáztatás vagy telefonnyomkodás, miközben Tájszonka körbehugyozza a futtatót, sőt, javítja kettőtök kapcsolatát, és a kutya fegyelmét. Ja, hogy több idő és energia...? Hát, ha vállaltad, hát vállaltad! A futit meg hagyjuk meg azoknak, akik játszani járnak oda. Nekik is vannak hibáik? Persze! Jár a tockos minden "deazenyémnembánt" behívhatatlan, Fifit a másik kutya szájába engedő gazdinak, de ne feledjük, hogy  az ő hibáikon nem múlnak életek... a mieinken nagyon is. 

staffordshire-terrier-staffie.jpg

 

125 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sportinchaos.blog.hu/api/trackback/id/tr414004988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szarazinda 2018.08.04. 10:13:17

Egyfelől teljesen egyetértek, másfelől azt nem tudom, hogy hol a határa felelősségnek? Ha mondjuk Buksi, aki egy közepes, esetleg nagyméretű, cukipofa keverék kutyus, ki tudja, milyen génekkel, megöli a futin, játék közben fifikét, aki egy 8 hetes, totyogó beagle kölyök, akkor ki a felelős? Én a futin agyf**t kapok azoktól, akik lehozzák a futira a rohangáló, kisebb nagyobb kutyák közé az éppen elválasztott csivava bébit, amelyik egyhelyben áll, vagy totyog, aztán pánikol, ha megpróbának vele játszani, ami egyszerűen a méretkülönbségből adódóan lehet veszélyes (többnyire nem az, de tényleg lehet a látvány kicsit ijesztő). A gazda meg osztja az észt, hogy figyeljen már a másik kutya gazdája a kutyájára. Hát anyád.

Amúgy, és ez egy költői kérdés, és érzéseket nehéz leírni, vitatni meg felesleges, de hátha tud valaki válaszolni, nem bírom ki, tényleg nem trollkodni akarok: de mitől vonzók ezek a mindenféle terrier harci kutyák? Egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy mitől lehet aranyos, cuki társ egy mongoloid, széles fejű, már fizikai megjelenésében is agresszív kutya? Közeli barátom is megőrül értük, de egyszerűen nem megy a fejembe, hogy normális, kultúrember számára ebben mi a vonzó? Van a személyéségükben valami vonzó, ami csak rájuk jellemző, és nincs köze az egresszióhoz? Mindegy, bocs mindenkitől, alapvetően költőoi a kérdés :-)

Szilárd vélemény 2018.08.04. 10:18:09

@Le a spammerekkel: Megpróbálom neked megfogalmazni problémát mert nem érted, úgy latom. Hiaba irogatsz példákat százmillió ellenpeldat lehet felhozni amikor egy harcikutya szetteoett egy masik kutyat mert addig bekes volt évekig aztan bekattant valami. Ezeket a kutyakat a harcra tenyesztettek, a cel az volt,hogy ez genetikusan oroklodjon. Agressziv legyen es olni akarjon ne legyen eleg a dominancia kifejezese mint az termeszetben. Az is cel volt hogy elveszitsek a falkaba valo tartozas igényét. Tehat van genetukai kod bennuk. Faszert nem ertik mega harcikutyas idiotak hogy attol hogy fifike megkapta az o kutyajat azert nem aranyos fifikenek meghalnia. Az ilyenek mint te meg nem ertem hogy nem képesekezt az aranyossagot felfogni. Csak egy kis esz kellene hozza es kulturaltsag.

Szilárd vélemény 2018.08.04. 10:20:33

@Le a spammerekkel: Biztos te is az a típusú ember vagy akit veletlen megloknek bocsanatot kernek erre valaszkent utsz vagy anyazol.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.04. 10:28:44

@Szilárd vélemény: bocs, de egy agresszív idiótával, mint te, nincs miről beszélni... és nem is akarod felfogni, hogs miről beszélek, én meg nem is akarom, hogy megértsd.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.04. 10:32:22

@Szilárd vélemény: a többieknek, akik nem akkora díszfaszok, mint a hivatkozott humanoid: itt ugye arról volt szó, hogy félelemkeltő harcikutyák, amint kötelet húznak. Ezek csak az olyan kretének szemében félelemkeltőek, akik nem làttak ilyen kutyát közelről, de a véleményük az szent és sérthetetlen.
Holott baromság. Normálisan szocializált kutyától nem kell félni. Nem kell hergelni, akkor nincs oka bántani.

nemecsekerno_007 2018.08.04. 10:33:08

Aki előszőr vesz kutyát az jobb ha könnyebben kezelhető fajtát keres és persze a kutyaiskola az alap lenne. Volt egy Airedale-ünk, kan úgy nézett ki mint egy játékkutya, cuki és aranyos de könnyen előjött belőle a harcikutya pedig képezve volt. Németjuhász, Malinois, Roti de először szuka azok kezelhetőbbek.

2018.08.04. 10:38:45

A fifikézősöknek mondom, hogy sokszor a kétkilós, masnis kiskutyákban sokkal erősebb pl. az őrző-védő ösztön vagy a terelési vágy és pont ezeket a kiskutyákat nevelik a legkevésbé. Ezek a kis "méregzsákok" nagyon fel tudják idegesíteni a valamennyire tanított kutyákat. Szakembernek kell lenni, hogy felismerje az ember az ilyen konfliktusokban, hogy mi történt és ennek megfelelően lereagálni.
Igazi kutyás messziről kerüli a futtatókat, mert oda normális kutyás be nem megy.

2018.08.04. 10:40:12

@Vikkus: 1. Nem, de amit igen, az elrettentő.
2. Igen.

Szilárd vélemény 2018.08.04. 10:48:38

@Le a spammerekkel: nem kell hergelni. Ja az emberek mwg kussoljanak es keruljenek kilometereket mert valaki a pitbulljat szabadon engedi. Mert ahhoz neki joga van. Meg a fifikesek feltsek a kutysjukat mert vannak a nagy individuakista idiotak akik ug, gondoljak a kozossegben eles szabalyai nem vonatkoznak rajuk.

2018.08.04. 10:49:21

@datam: Harmadik kutyámmal járok kiképzésre. Házi feladat a póráz nélküli sétálás ( figyelni kell, sokszor behívni, megelőzni konfliktusokat, stb., szóval maximális odafigyelés). Más kérdés, hogy akikről te beszélsz nem ezért viszik póráz nélkül.
De ne legyünk már szélsőségesek, nem minden póráz nélküli kutya neveletlen, sőt. Én azt tapasztalom, hogy a szabadon sétáltatott kutyák 90%-ban megbízhatók. Én jobban megijedek, ill. figyelek, ha olyan kutyás jön, aki pórázon tart kutyát, aki persze húz.

0dzsud0 2018.08.04. 10:51:19

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: gyakorlatilag pontosan ezt szerettem volna én is írni (leszámítva, hogy jelenleg nincs kutyám). maga az az általános kutyás hozzáállás taszító nekem, hogy "én szeretem a kutyát, szeresse hát más is". gyűlöletes az a látvány, amikor a járókelő (mindegy, hogy milyen okból) tart a kutyától, amire az az általános válasz, hogy "nem bánt az senkit". tudnám, ki a faszt érdekel!? szeretném végre azt látni, hogy a kutyatartók érzik, hogy felelősséggel tartoznak a kutyáikért...

btw nem tudom a pontos jogi szabályozást, de szerintem minimális kivételtől eltekintve (kutyafuttatók pl.), egész Budapest területén nem lehetne póráz nélkül kutyát sétáltatni, bár nyilván kerületenként is változhat a szabályozás. ehhez képest ez mindennapos látvány.

nem szeretek bezzegnyugatozni, de azért számos országban, ha a kutyatartó sétáltatja a kutyát (pórázon), és észreveszi, hogy a szembejövő gyalogos ellenszenvvel viszonyul az állathoz, szemmel látható, hogy tudatosul benne a felelősség, és már fogja is vissza a kutyát (odébbhúzza, akár meg is állnak), a mozdulatsorral is üzenve a járókelőnek, hogy érti a testbeszédet és nincs mitől tartania. Budapesten meg simán engedi a kedves gazdi, hadd szagolja meg a cipőmet, elvégre a kutya szabadsága, a felfedező igénye, az ingereivel való ismerkedése a fontosabb, nem az, hogy én ebben részt akarok-e venni, vagy sem. mint egy fához, villanyoszlophoz, tűzcsaphoz, eldobott papírzsebkendőhöz, ugyanúgy jöhet engem is megszaglászni a kutyája. gyökér faszok.

2018.08.04. 10:52:34

@datam: És látszik, hogy egy alap kutyaoviba se mentél el, mert tudhatnád, hogy a rugdalással csak tovább hergelted a támadó kutyát. Azért mered csak kietlen vidéken elengedni a kutyádat, mert nem bízol benne (és ő sem bízik benned).

2018.08.04. 10:56:31

@Szarazinda "Amúgy, és ez egy költői kérdés, és érzéseket nehéz leírni, vitatni meg felesleges, de hátha tud valaki válaszolni, nem bírom ki, tényleg nem trollkodni akarok: de mitől vonzók ezek a mindenféle terrier harci kutyák? Egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy mitől lehet aranyos, cuki társ egy mongoloid, széles fejű, már fizikai megjelenésében is agresszív kutya? Közeli barátom is megőrül értük, de egyszerűen nem megy a fejembe, hogy normális, kultúrember számára ebben mi a vonzó? Van a személyéségükben valami vonzó, ami csak rájuk jellemző, és nincs köze az egresszióhoz? Mindegy, bocs mindenkitől, alapvetően költőoi a kérdés :-) "

Pacsi! :))))

2018.08.04. 11:03:41

@Szilárd vélemény:
Nekem szetterem van. Most az új, 3 hónaposan az első sétái egyikén már beállt szetterpózba egy kismadár láttán (előrenyújtott nyak, felemelt mancs). Az alomból hoztuk el, más kutyával akkor még nem találkozott, senki nem tanította, nem is láthatott ilyet.
Ennyit az ösztönökről, az évszázados célirányos tenyésztésről. A szetter csak 300 éves kutya. A staff pedig 900, gladiátorviadalokra lett kitenyésztve. De ezt próbálja el valaki elmagyarázni egy bullimádónak..

2018.08.04. 11:08:11

@datam: "Kimaradt a cikkből az a lehetőség, hogy lemondunk a kutyatartás öröméről, mert józan mérlegelést követően arra jutunk, hogy bármilyen kutya túl nagy teher a környezetre. Aki nem hiszi hogy ez lehetséges, menjen el bármelyik skandináv országba, és látni fogja, hogy ez lehetséges, mert arrafelé alig van kutya, illetve annak van leginkább, akinek SZÜKSÉGE van rá."

Teljes mértékben egyetértek, talán a szerző is elolvassa... A kutyásokat meg nem hiszem, hogy ez érdekli.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.04. 11:11:20

@Hortenz: és ennek mi köze ahhoz, hogy rettegni kell pár játszó vagy épp edző kutya látványától? Ja, hogy gyűlölni kell, mert ezeket is a Soros szabadította az emberiségre... :D

Szilárd vélemény 2018.08.04. 11:21:16

@Le a spammerekkel: van aki fel tole, fogadd el, ne ellenkezz. Ha te nem szereted a halat es mas lenyomja a torkodon akkor szarul fogod magad erezni, nem?

2018.08.04. 11:27:25

@Le a spammerekkel: Ezt most nem tudom melyik hozzaszólásomra írtad, és mit akarsz erre mondani.

A sorosozást meg wtf?

Mo- on baromi sok kutya van, ha jól tudom 8 millióra becsülik. Mondjuk 10 év alatt rendet lehetne csinálni rendes szabályozassal, de ez hosszú téma.
Viszont tudomasul kell venni, hogy kutyás ország vagyunk, eu-s átlagban az egyik legkutyaszeretőbb nemzet vagyunk.
Erre tényleg csak azt lehet mondani, hogy megszoksz vagy megszöksz. Ha a NER- t elviseljük, akkor a kutyákat igazán semmiség.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.04. 11:30:41

@Szilárd vélemény: van aki fél tőle vs félelemkeltő. A harci yorkimtól is van aki fél, nem izgat, távol tartom tőle.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.04. 11:32:02

@Hortenz: wtf=ugyanannyi értelme van ennek az ú.n. harcikutyák elleni hisztinek, mint a Sorosozásnak vagy épp a menekültek elleni uszításnak.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.04. 11:34:00

Apropó harcikutyák: kuvasz, komondor, PULI(!!!) ellen miért nem folyik ugyanilyen hisztéria keltés? Aki próbált pulival haverkodni ismeretlenül, az kb sejtheti, miről beszélek. :D

Szilárd vélemény 2018.08.04. 11:35:33

@Le a spammerekkel: na latod. Lehetne mondjuk bekesen egyutt élni. Egyebkent en kutys vagyok de elfogadom hogy vlaki fél tole. Nem pit nem staf semmi ilyesmi de en is utálom akik ilyen kutyakat szabadon engednek. Kiszamithatatlanok mas kutyakkal szemben. Nálunk a telepen sokféle kutya es gazda van. De a pitesek es hasonlok azt vegyek figyelembe hogy az a kutya valahol egy fegyver es igen veszelyes. Egy yorki megharap egy masik kutyat az kb mint egy szunyogcsipes.

Szilárd vélemény 2018.08.04. 11:37:05

@Le a spammerekkel: egyetértek a puli szerintem es ahogy tapasztaltam egy eleg agresszív es sunyi fajta

Szarazinda 2018.08.04. 11:37:47

@önfeledt szurikátázás: de hát téged is érdekel, hisz idejöttél. Amúgy ez a legtöbb blogra igaz, 2% nem kicsi, 200,000 ember ebben az országban, még több a határon túliakkal. Másfelől Magyarországon minden 5-ik háztartásban van kutya, ok, hogy ennek jelentős része vidéki józsi bá' a kuvasz, keverék, puli, keverék, német juhász keverék keverék, és józsi bácsi nem olvassa a blogot, de akkor is :-)

Szarazinda 2018.08.04. 11:45:47

@kutyás majmok népe: én is egyetértek, pedig kutyás vagyok. Teljesen megértem azokat, akiket zavar pl. a futiról jövő folyamatos csaholás, hogy éjjel kettőkor ugat a kutya, üvölt utána a gazdi, hogy hagyja már abba, stb.

De az is igaz, hogy van még ezer idegesítő dolog egy városban, azokat is elviseljük. Téged a kutyám zavar, engem meg az, hogy a wesselényi utcától a dob utcáig is a böszme terepjáróddal mész (benne a sztafival, meg a francia bulldoggal, mert az a menő :-)), szívom a gázodat, foglalod a helyet, lassítod a buszt.

2018.08.04. 11:46:17

@Hortenz: "Viszont tudomasul kell venni, hogy kutyás ország vagyunk, eu-s átlagban az egyik legkutyaszeretőbb nemzet vagyunk."

A nemzetet ki lehetne hagyni belőle, ettől függetlenül szomorú látvány, amikor lehetnénk helyette európai ország és emberszerető nemzet, arról nem beszélve, hogy 8 millió kutya helyett a 8 millió gyerek jobban hangzana.

Szarazinda 2018.08.04. 11:48:12

@kutyás majmok népe: én kutyás vagyok, de ebben van igazság. Komoly lelki tünet az ennyi kutya

2018.08.04. 11:54:58

@Szarazinda: Valóban lelki tünet vagy valami hasonló, mert véleményem szerint ennyi kutyával pont azt akarjuk megmutatni, amik valójában nem vagyunk: sem állatszeretők, sem emberszeretők. A magyarok csak saját magukat szeretik és attól tartok, hogy ez nem vicc...

Szarazinda 2018.08.04. 11:57:25

@kutyás majmok népe: meg magányosak, meg a másik emberhez alkalmazkodni nem tudók/akarók. Sajnos tényleg ez a helyzet.

Szarazinda 2018.08.04. 11:59:11

A harci kutyák amúgy cukimukik, csak nevelés kérdése. Aha, a csivava meg nagytestű terelőkutya, csak etetés kérdése. Istenem.

BaGabi 2018.08.04. 12:03:12

Jó cikk, csak pont a célközönség, a köcsög kutyabuzik nem értik. Vagy ha mégis, szarnak rá.
Mert szerintük NEKIK mindent lehet, és mindenki más, aki nem értékeli az ő kutyasegg nyalásukat, az minimum szemét, és lehetőleg dögöljön is meg.

BaGabi 2018.08.04. 12:05:11

Ja, és ebben a cikkben is éreztem némi kutyabuzi felhangot,
Na jó, kicsit többet.

Pic 2018.08.04. 12:07:07

@Szilárd vélemény: Hát ezt erősen vitatom.

Ez a "kiskutya szegény ártatlan" című kijelentés miatt józan emberként kicsit ledobja nálam a gőz a fedőt.

Én nem vagyok kutyás, mégis pontosan tudom, hogy a kiskutyák sokszor milyen aggresszívek. Elég ha a sétálóutcán sétáltatott kiskutyákat figyelem. A nagy nyugodtan végigmegy rajta a gazdija oldalán. A kiskutya 5 méterenként megáll és hangosan megugat mindenkit.

Egyszer barátommal sétáltam a duna parton, rotival az oldalunkon. A kutya teljesen oké volt, de nem véletlenül volt rajta a vastag hám, meg jófajta póráz. Amikor odajött a 80 éves néni szabadon rohangáló foxija, akkor már szólt a srác, hogy baj lesz. Nem akartam hinni a szememnek, hogy a kiskutya kb fél méter magasra ugrált fel a rotival szemben kb 20 centire annak fejétől csak azért, hogy a macsó szemkontaktus meglegyen!

Szép szóra nem hallgatott, hogy menjen arrébb, a büszke néni meg le se sza..ta. A roti előbb tanácstalanul nézett a gazdira, hogy "Most mi van?" aztán kb 5 perc után megunta és én csak azt vettem észre, hogy a kutya hirtelen 20 centivel magasabb lett, és a srác őrült módon tekeri az alkarjára a pórázt, hogy jobban tartson és üvölt a néninek, hogy most vigye onnan a dögöt, mert pillanatokon belül csirkeaprólék lesz a kutyából. A néni nagy vonakodva elvitte a foxit és nagy balhét csapott, hogy milyen szemét alakok sétálnak a duna parton. Well... Ha te is ilyen tulaj vagy a yorkiddal az gáz.

Egyetértek a poszterrel, hogy a felelősség a nagykutya tulajdonosáé, de egy ilyen helyzetben a hibás szerintem egyértelműen a kiskutyás.

Ugyanaz a helyzet, mint a macsózás a diszkóban. Leállhatok én arcoskodni a 70 kilómmal egy 120 kilós kétszekrényajtóssal és emberkedhetek vele, de ha megunja és pofáncsap az az én hibám.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.04. 12:08:20

@Szarazinda: az első ilyen "harcikutya" mikor találkoztam vele, épp a gazdáját várta a bolt előtt. Hanyatt dobta magát, hogy "gyere vakargasd" :D
De van olyan staffie ismerős, aki elvileg házőrző, a gazdáját nem ismerem, de valahanyszor elmegyek a házuk előtt, dugja oda a fejét, hogy simogassam és szabályosan sír, mikor tovább megyek.

Szarazinda 2018.08.04. 12:09:25

@BaGabi: hát, ha visszaolvasol, pont azt (is) láthatod, hogy enyhén szólva általánosítasz. Vannak (ön)reflexív emberek, és nem olyanok, mindegy, hogy kutyások, motorosok, biciklisták, akármik

Szarazinda 2018.08.04. 12:12:17

@Le a spammerekkel: neeeeem mondod? Hol állította itt bárki az ellenkezőjét. Képzeld, én is ismerek olyan vizslát, amelyiket nem lehet más kutyák közé engedni, mert széttépi őket.

Valaki itt leírta azt, az amúgy banális tényt, hogy ezeket a kutyákat agresszióra tenyésztették. Ez genetika. Ahogy más kutyákat meg másra. Attól, hogy vannak kivételek, meg olyanok, amelyek alkalmasak arra, hogy neveléssel módosíts ezen (meg golyanok, amelyek nem, még a szakértő is azt mondja, hogy el kéne altatni, mert közveszélyes), ezzel nehéz vitatkozni.

Mancilla Pectoralis 2018.08.04. 12:29:24

@gabardin: Egyetértek.Anyámékna dobermannja van.70év felettiek.Hiába kértem az előző kutyu elpusztulása után,hogy ne vegyenek több ilyen kutyát,nem nekik való. Akár homokot is vihettem volna a sivatagba.Kutyasuli nem,nevelés nem,fejükre nőtt a kutya,nem fogad szót, csak idétlenkednek vele amikor megyünk látogatóba(bezárják apámmal egy szobába,mert különben rohangászik-ugrabugrál.)Sajnos a legtöbb embernek nincs belátási képessége,és én is eljátszottam a gondolattal,hogy átküldöm a nővéremnek(aki a legjobban ragaszkodik a kutyához),leperegne róla és tuti találna valami béna kifogást miért is nem vitték kutyasuliba,miért nem jár futtatóra és egyebek. Igazából nagyon mérges vagyok rájuk emiatt...

2018.08.04. 12:34:36

@Szarazinda: Az ösztönöket nem lehet neveléssel kiiktatni, pont ez a lényeg. Kordában lehet tartani, de az nem 100%. Hogy a saját példámnál maradjak, a előző vadaszkutyám agilitizett, kezes volt, mint egy cirkuszi kutya, de erdőben nagyritkán elfogta az ösztön, megérzett valami, aztán ment. Nagyon ritkán csinálta, szinte egy kezemen meg tudom számolni egész élete során. Egy tüncimünci játékos staff, csak egyszer értelmezzen félre játék közben valamit, ott vér fog folyni. Hát kösz szépen. Az én kutyámat max. lelövi egy vadász.
Minden kutyatámadásnál azt hallani a gazdától, hogy soha nem bántott senkit, a szájából lehetett enni. Ja, aztán egyszer mégsem.

orchidea1130 2018.08.04. 12:37:04

Azért ez a mégis mit lehet szeretni ezekben a kutyákban nálam ki lőtte a biztosítékot... Ha nem volt sosem ilyen kutyád akkor ne alkoss már véleményt... Csodás jellemük van. Pontosan ugyanolyan kutya mint bármelyik más. Minden nevelés kérdése. Tudod ok nélkül nem támadnak ám. Ő sem úgy ébred hogy ma verekedni akar. De egyébként csak megsúgom hogy amikor volt egy puli kutyám is és a staff meg a puli össze veszett a staff sokkal hamarabb le állt mint a puli. Erről ennyit. Mind emellett bármikor be engedném kutyák közé nem támad. A jellemük pedig igen csodás. Odaadó hűséges játékos és nagyon tudnak szeretni.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.04. 12:43:19

@orchidea1130: hát igen... a kedvencem még vigyorogni is tud. Olyan pofát vág, mintha vicsorogna, épp csak fülig ér a szája és veszettül csóválja a farkát hozzá. :D De a legnagyobb poén, hogy a miénk is eltanulta tőle, ha valakit nagyon szeret, ahhoz sokszor így megy oda. Más kutyáktól még nem láttam ilyet, ezért gondolom, hogy a miénk tőle tanulta el.

Szarazinda 2018.08.04. 12:45:17

@Hortenz: "Az ösztönöket nem lehet neveléssel kiiktatni,". Próbálok rájönni, hogy nem érted, amit írtam (meg más is), vagy csak nem akarod érteni.

Én ilyet nem állítottam. Annyi itt az állítás, hogy ezeket a kutyákat agresszióra tenyésztették, tehát van egy genetikai örökségük. Mindegyiknek? Nyilván nem, az egyiknek mondjuk golden retriever volt az ük ük ük nagyapja, semmi nem látszik már belőle, de a békésebb genetika átöröklődött. De ez csak egy lehetőség.

Ha ott is van a genetikai örökség (ami nyilván tök összetett és nem egy génen múlik), akkor is irtózatos mennyiségű változótól függ, hogy mit lehet kihozni belőle, mindegyik kutya más.

Aztán ott van a nevelési módszer. Az egyik működik, a másik nem.

Az állítás a nagy számok törvényére vonatkozott, harcra tenyésztett kutyák többségénél lesz egy agresszióra való hajlam, néhánynál nem, néhánynál ez módosítható, néhánynál nem, néhánynálkiiktatható, néhánynál nem, néhánynál az egyik módszerrel módosítható/kiiktatható, néhánynál nem.

Néhány golden retrieverből is harci kutyát lehet nevelni, de a többségből nem.

Ez a harci kutya csak a neveléstől harci, egyszerűen baromság, az ellenpéldák semmit nem jelentenek. Nem bonyolult ez.

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.08.04. 12:46:16

Tetszett. Ékes példa, hogy mint a bringások között, a kutyások között is van normális, csak a számuk túl alacsony a hőzöngő és a nagy tömeget képviselő tahók mennyiségéhez képest.

Szarazinda 2018.08.04. 12:50:14

@csúti csüngőhasú tolvaj: ez az egész társadalomra jellemző. Az emberek 80%-a hulladék

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.04. 12:51:59

@Szarazinda: pedig akárhogy csavargatod a dolgokat, ez van, amelyik "harcikutyát" megfelelően nevelik, az nem veszélyesebb egy pulinál vagy komondornál.

Szarazinda 2018.08.04. 12:52:42

@Hortenz: ja, bocsesz, asszem félreértettelek, nagyjából egyetértünk, de módosítani neveléssel szerintem általában lehet.

Pic 2018.08.04. 12:52:45

@Szarazinda: Miaz hogy harcra tenyésztették??

Egy debreceni barátom bácsikája pásztor.

A kuvasza kb 10 év életközösség után kifogott egy rossz napot és megharapta.

Akkor most a kuvasz harcikutya?

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.04. 12:53:03

@csúti csüngőhasú tolvaj: nem, ez így faszság. A kutyások nagy többsége normális. Bicikliseknél ez úgy 10%...

2018.08.04. 12:55:58

@Szarazinda: ugyanazt mondjuk, de mindegy.

Szarazinda 2018.08.04. 12:57:52

@Le a spammerekkel: fasztnem, ezt tények bizonyítják, amit te állítasz, azt meg nem. Olvas már híreket. Hány tacskó kattant be és tépte szét a gazdáját. Hány tacskó gazdájának könyörgött a szomszédja, hogy kösse meg a kutyáját, az nem volt hajlandó, a kutya átment a szomszédba és széttépte a gyereket? Valamiért ezek a sztorik mindig harci kutyákkal történnek.

Értem én, hogy a gazdától függ, mert agresszív jellemű emberek ilyen kutyát vesznek (nem azt mondom, hogy mindneki, aki ilyet vesz, az agresszív, hanem azt, hogy aki agresszív és kutyát vesz, az sokszor vesz ilyet), az agfresszív ember meg agresszívnak neveli a kutyáját és leszarja a szomszédot, de ne legyenek már illúzióink. Többen leírták itt, hogy a harci kutya veszélyes fegyver (ebben a kontextusban a tacskó nem), ennyi.

Mindenkinek van mindenféle sztorija. A lajosbá', aki 10 éves korától cigizett, és 98 éves korában szex közben halt meg, meg a gézabá, aki végigpiálta az életét, oszt 102 évesen a kocsmában szúrták le. De többen kapnak tüdőrákot, meg májzsugort.

Szarazinda 2018.08.04. 12:58:58

@Hortenz: azaz, ahogy feljebb írtam is, jogos :-)

2018.08.04. 13:00:18

@Pic: milyen volt az a harapás? Lehet, hogy csak fájt mondjuk a füle, a bácsi odanyúlt, a kutya meg védekezett. Nagy kutyánál azt lehet "harapásnak" érteni. Tudni kéne a körülményeket és biztos hogy van magyarázat.
Egyébként a pásztorkutyák igen, szoktak csipkedni. Nem ugyanaz, mint torokra támadni.

Szarazinda 2018.08.04. 13:04:43

@Pic: Huh, én elfáradtam. Majd valaki más elmagyarázza. Vagy olvass vissza. Vagy gondolkozz. Vagy ezeket mind.

2018.08.04. 13:08:17

Van egy kommentelő, ilyen témáknál mindig elő szokott bukkanni. Csodálatos kanadai es amerikai statisztikái vannak kutyatámadasokról ( magyar nem létezik) kutyafajtákra lebontva, az összes fajtapopulációra vonatkoztatva melyik okozza a legtöbb balesetet. Első ötben a bull típusúak, rotti, németjuhasz, ill. keverékek, de mind őrző-védő és ún. harci eb.

datam 2018.08.04. 13:48:14

@Hortenz: el szoktam engedni, bárhol, bármikor behívható, soha, de tényleg soha nem volt olyan, hogy ne jött volna első szóra. Viszont van egy olyan szabály, hogy kutyát csak pórázon, tudod? Na, én azt nem szarom le. Ha olyan helyen vagyok, akkor nyilván elengedem labdázni, frizbizni, stb. De ez csak nagy mezőn, tisztáson stb helyen. Valahogy én nem szeretném ha a mezőőr véletlen kilőné a négylábúmat, ahogy elég sokat lelőnek, papír szerint jogosan. Mindig a lábam mellett jön amúgy, nem húz semerre, fácán után sem indul meg, szóval megbízható blöki, iskolát is végzett. Mindettől függetlenül marad a póráz ugyanúgy.:)

2018.08.04. 14:02:53

@datam: oké, bocsi, félreertettem.
Itt valaki írta, hogy gyakorlatilag sehol nem lehet póráz nélkül sétáltatni. És ezt tenyleg lehet szó szerint venni, az egész ország területén a futtatókon kívül sehol nem lehetne elvileg póráz nélkül vinni a kutyát. Semmilyen szabad területen, erdőben, folyóparton sehol. Ami egy nonszensz. Én figyelmes kutyásnak tartom magam, ahol sok az ember, én is megkötöm, de egy Dunaparti sétányon, ahol 10 percenként jön egy biciklis, 20 percenként egy kutyafób, én ott nem vagyok hajlandó.

Szarazinda 2018.08.04. 14:04:34

@orchidea1130: sajnálom a biztosítékodat, de én meg azt látom (nem, nem az én kutyám ilyen, tehát mindegyik az), hanem a sok kutyát a városban, hogy a fajtaválasztás, és a gazda mentalitása összefügg. Nagyon erősen. Brutál harci stafi szinte mindig a kigyúrt tetkós ricsinek van, a plázusz norbinak és pláza brigi barátnőjének most éppen francia bulldog (áááááááááááááá), a bölcsészlány intellektuális önimádatát border collieval fejezi ki, hisz valamiért mostanában a border collie a legintelligensebb fajta duma a divat, bölcsészlánynak az a minimum.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.04. 14:13:41

@Szarazinda: ehhez képest, ismerős pár, egy staffi és egy pit boldog gazdái, a csaj olyan, mint egy plázacica, a srác, meg vasággyal ötven kiló... és elég sok kigyúrt kopaszt látok csivavával, yorkival sétálni. :D

orchidea1130 2018.08.04. 14:13:51

Nem vagyok sem ki tetovált sem izmos de még agresszív sem. Egy véletlen folytán került hozzám a kutyám. Igen eleinte rettegtem tőle mert a sok előítéletet elhittem. Azóta ő lett a mindenem. Kellemeset csalódtam a fajtába és azóta már van még egy staffim. Mi így vagyunk egy igazi család. Ha nem került volna hozzám ma már nem élne mert ott hagyták étlen szomjan. 3 éve van itt. Ha hiszed ha nem 6 éves és senkit nem harapott meg. Gyerekeket imádja mind a két kutya. Tehát akkor alkoss véleményt ha tényleg ismered a fajtát.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.04. 14:15:19

@Szarazinda: a border collie-k egyébként tényleg nagyon értelmesek. Olyan dolgokat is megértenek, amit nem tanultak...

Szarazinda 2018.08.04. 14:25:56

@orchidea1130: nem alkottam én véleményt a fajtáról, elmondtam a tapasztalatomat. Téged nem ismerlek, rólad pláne nem alkottam véleményt. Az egyik legjobb barátom is imádja a staffit, nemrég pusztult el, ő sem kigyúrt tetkós bunkó (mármint a barátom). De közben látom a mintázatokat az utcán, a futin, mindenhol. Ennyi

Szarazinda 2018.08.04. 14:42:17

@Le a spammerekkel: ja, ezt elhiszem. Mondjuk a két border collieval rendelkező oktató mondta (ettől még tévedhetett), hogy túl van ez dimenzionálva, ő pont azt mondta, hogy kurva gyorsan tanul, ez tény, de ez nem azonos az intelligenciával, pl. vannak sokkal kreatívabb fajták.

De ettől még elhiszem, nem arról van szó. Múltkor olvastam egy listát arról, hogy bizonyos dolgok megtanulásához hány ismétlés kell, ez alapján osztályozták a fajtákat. A border collie az első volt.

Ez az olyan dolgokat is megért, amit nem tanult azért elég ezoterikusan hangzik.

midnightcoder2 2018.08.04. 14:50:48

Igazából egyetlen dolog oldaná meg a kérdést: ha a kutyák által elkövetett támadásokat egy kategóriába helyeznék a lőfegyverrel elkövetett hasonló súlyú támadással. És a veszélyes kutyák tartását ugyanúgy engedélyhez, vizsgához kellene kötni mint a lőfegyverek tartását, csak jóval szigorúbb feltételekkel, mivel egy ilyen kutya lényegesen veszélyesebb mint egy revolver. Ez utóbbi nem mászik ki magától a fiókból hogy széttépje a szomszéd kisgyereket.

gurigapapa 2018.08.04. 15:02:03

Kisvárosunk Facebook oldalán kb. minden harmadik poszt arról szól, hogy kutya kóborol az utcán,nem ismerős valakinek? Nekem semmi bajom a felelős kutyatartókkal, de valljuk be őszintén, rengeteg felelőtlen gazda van, aki magasról tesz a szabályokra. A kedvencem - minap láttam - mikor egy tíz év körüli kislány sétáltatott egy kb. akkora kutyát mint ő, póráz, szájkosár nélkül természetesen. Belegondoltam, mit tenne a kislány, ha a kutya megtámad valakit? Elkezd sírni?

Zoli Konyári 2018.08.04. 15:02:19

Vicc ami itt folyik. Fifike, gondolom egy 2 kilós provokatív öleb volt. Aki amint írtam provokált egy nála nagyobb kutyát, és itt nem az a lényeg, hogy pitbull, mert biztos vagyok benne hogy ha egy németjuhászt iy provokálja megöli. De mivel ilyen idióták vagytok ráfogjátok a kutyának a fajtájára.

Szarazinda 2018.08.04. 15:05:02

@Zoli Konyári: és honnan vagy te ebben annyira biztos?

2018.08.04. 15:11:49

Az ide kommentelő Tysonka gazdákon is latszik, hogy mennyire nem lehet velük beszélgetni és mennyire nem akarják meghallani sem a másik embert. Az ő Tysonkája egy tünemény ergo (szerintük) nem veszélyes fajta.
Érdekes módon minden más kutyafajta tulajdonosa beismeri a kutyája korlátait és negatív tulajdonságait. A pitt, stafford, tökömtudja milyen terrieresek meg csak arról tudnak beszélni, hogy milyen tökéletes az ő kutyáik.
Engedélyhez, vizsgához kéne kötni bizonyos fajtákat, ez nem vitás. De az egész kutyatartást azt hiszem.

2018.08.04. 15:14:18

@Zoli Konyári: az a helyzet, hogy semmilyen kutyának nem lenne szabad provokációra támadni. A provokátorra hárítani a felelősséget ugyanolyan hülyeség.

nemvolta szása 2018.08.04. 16:00:05

Én csak annyit jegyeznék meg halkan - aztán majd lehet fröcsögni - hogy kutyásként, Angliában például kifejezetten üdvözöltem, amikor kiderült számomra, hogy nemcsak hogy tilos póráz nélkül sétáltatni a kutyát (mindenhol, kivéve az iskolát), hanem hogy ha elkap a rendőr - és elkap -, iszonyatosan megbüntet. Nem azért, mert ellene van a kutyád szabadságának, hanem mert a törvény figyelemmel van azokra is, akik nem szeretik a kutyákat. A kutya ugyanis nem kötelező dolog, az egy választás, a te döntésed, hogy neked legyen-e, vagy ne. Az, hogy milyen, az tulajdonképpen pont teljesen mindegy, mert ha viszont van, akkor valóban a te felelősséged. De ez a felelősség nem merül ki abban, hogy eteted, sétáltatod, oltatod, ez a felelősség a társadalommal szemben is keletkezik, az pedig magában foglalja azt, hogy megpróálsz nem mások agyára menni a kutyáddal. A rendőrt baromira nem érdekli, hogy a csivava, a yorkie, a bull, vagy a németjuhász sétál melletted, ha nincs rajtuk póráz, megy a bünti.
Egyrészt.
Másrészt meg épp a napokban látta életem asszonya, ahogy egy megszökött állat süvít át az utcán és hárman rohannak utána, majd amikor visszafelé battyogott a boltból már póráz volt rajta, a fickó a póráz másik végén meg ment körbe-körbe a szakadó esőben, hogy vajh kié lehet az eb.
Az sem mellékes, hogy minálunk például az egész városban nincs kutyafuttató, van viszont 25 park, 2 erdő, meg vagy 80 játszótér, de azokba is (a játszótér kivételével, mert oda sehogyse) csak úgy mehetsz be kutyával, hogy póráz van rajta. Ha ki akarod mozgatni, akkor elmész vele iskolába, ott tud rohangászni profi felügyelet mellett, vagy sétálsz, meg futsz vele rengeteget (igen, a kutyával pórázon is lehet ám futni), így ráadásul te is fitt maradsz, meg a kutya is mozog.
Azt viszont én őszintén nem értem, de nyilván majd valaki elmagyarázza miközben elküld a halál f@szára, hogy egy "harci" kutyánál miért épp a kötélhúzás, meg a véres nyomkeresés az egyetlen, ami boldoggá teszi és kimozgatja az állatot? Mármint érted, a tacskó például egy kotorékeb, aztán mégse járnak vele nyulat kiásni az odúból, ahogy a németjuhászt se viszik ki a birkalegelőre, mert anélkül is teljes életet élhet a kutya, hogy az úgymond ösztönös viselkedési mintáját követi. Ha meg speciel azért vettél staffot, hogy az majd széttéphessen valamit, akkor meg má' meg ne haragudj, de ne te legyél megsértve, ha elküldenek a picsába, hogy olyannak is neveled...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.04. 16:26:26

@nemvolta szása:

"egy "harci" kutyánál miért épp a kötélhúzás, meg a véres nyomkeresés az egyetlen, ami boldoggá teszi és kimozgatja az állatot?"

A halál faszára véletlenül sem küldelek el, ezért talán kiábrándítónak találod a válaszomat.

Szerintem azért, mert ez a kutya természetének, vérmérsékletének leginkább megfelelő, artgerecht lefárasztási mód. És miért ne lehetne ezzel lefárasztani, ha megvan rá a lehetőség?

"a tacskó például egy kotorékeb, aztán mégse járnak vele nyulat kiásni az odúból, ahogy a németjuhászt se viszik ki a birkalegelőre"

Ezek a megoldások talán kissé drágábban és körülményesebben valósíthatók meg, mint a kötélhúzás. De biztos vagyok benne, hogy a tacskó is jobban élvezne egy nyúlkiásást.

nemvolta szása 2018.08.04. 16:41:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Nyilván én is jobban élvezném, ha a jómellű nők félmeztelenül mászkálnának az utcán, de minthogy tiszteletben tartom mások privátszféráját, ráadásul ezt szintúgy rettentő körülményes lenne megoldani.

Amire én gondolok, hogy ha egy kutya mozgásigényét alapvetően számos olyan módon meg lehet oldani, ami nem vált ki megbotránkozást néhány emberből (felőlem aztán úgy köteleztek, ahogy akartok, én is sokat rongyozok a kutyával, mert élvezi, de csak otthon, mert az utcán tényleg elég ijesztően nézhet ki), és ha az alapvető cél az, hogy mind békében élhessünk, akkor nem értem, miért nem lehet erre kollektíven törekedni. A kutyatartásnak az kéne, hogy a célja legyen, hogy boldoggá tehessük magunkat (elsősorban ugye nem a kutyáért tartasz kutyát, hanem magadért), meg a kutyát is, mindezt úgy, hogy ezzel másokna nem okozunk problémát. Ahogy azokat az autósokat, akik a rokiparkolóban meg a járdán állnak meg mert "megtehetik" senki nem szereti, ők viszont pont leszarják, mert suttyók, úgy szerintem azok a kutyatartók, akik "harci" kutyát vesznek, aztán harcra képzik ki őket pont beleszarva abba, hogy ez egyébként társadalmilag mennyire nem elfogadott, mindezt arra hivatkoza, hogy "a kutyának csak ez jó", pont ugyanolyan nemtörődömök. Vannak lehetőségek az életben, amiket bárki igénybe vehet, de ezzel mint törvényileg, mind társadalmilag szabályozott kötelezettségek is járnak. Ahogy bárki vehessen magának bármilyen autót, csak azzal ne parkoljon fel a járdára, úgy bárki vehessen magának bármilyen kutyát, csak azzal ne rémisztgesse az egyszerű földi halandókat, csak "mert csak". Kutyaiskolában meg otthon nyugodtan kötelezzen mindenki a kutyával, de tényleg, ha lehet, akkor ezt az utcán annyira ne, mert vannak, akik félnek tőle, és nem azért, mert hülyék, hanem mert nem tudják, hogy mi történik. Azt meg nyilván nem várhajtuk el mindenkitől, hogy mindent tudjon, ugye...

Köldök_szösz 2018.08.04. 17:02:59

A kutyatartás kurvára hobby a kurva 21. században szóval simán meg lehetne államilag is regulázni a dolgot. Akinek meg a neveletlen hari dögje valakit megharap leültetném a faszba 5 évre minimum.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.04. 17:03:29

@nemvolta szása:

Én azt olvastam ki a posztból, hogy a kötelezést olyan helyen tartják, ahol senkit nem zavarnak. Ha ez mégsem így történik, akkor helytelenítem.

A harci kutya tartását abszolút hibásnak tartom, ellentétes bármiféle normális kutyatartás céljaival. De amíg törvény nem tiltja - és _súlyosan_ nem szankcionálja! - a tartásukat, addig mindig lesznek, akik ilyen kutyákat tartanak: ne számíts a jóérzésükre.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.04. 17:06:38

@Köldök_szösz:

"Akinek meg a neveletlen hari dögje valakit megharap leültetném a faszba 5 évre minimum."

A kutya veszélyes fegyver is lehet. Ha a kutya - akár harci, akár nem - megharap valakit, akkor a gazdáját fegyverrel elkövetett (súlyos) testi sértésért kellene elítélni. Kivétel persze, ha a kutya házőrzői minőségében, jól láthatóan elhelyezett figyelmeztetés ellenére egy ingatlanra behatoló személyt harap meg, mert akkor minden felelősség a behatolóé.

Szerintem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.04. 17:09:33

@Köldök_szösz:

"A kutyatartás kurvára hobby a kurva 21. században "

Megbocsáss, de tévedsz. Vidéken a házőrző kutya igen sokszor létszükséglet. Most nem az örökké ugató-csaholó, idegbeteg, a szomszédokat őrületbe kergető dögökre gondolok persze. Nyilván egy rendes házőrző is ugat, de nem éjjel-nappal.

2018.08.04. 18:28:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Vidéken a házőrző kutya igen sokszor létszükséglet."

Nem erről beszélt az, akinek válaszoltál. Mi lenne, ha értelmeznéd a szöveget mielőtt válaszolnál valakinek? Nagyon sokszor beleszaladsz ebbe a hibába. Szóval, eltekintve a házőrző és egyéb munkakutyáktól, mi a válaszod a fenti feltevésre? Mint macskás, igencsak otthon vagy a témában. Másrészt szeretném felhívni a figyelmed arra, hogy a házőrzés kutyával már kamu, miután korszerű riasztókat lehet beszerelni, amik nem ugatnak és nem igényelnek gondozást. A "házőrző" kutya csak arra jó, miután a profi betörő pillanatok alatt ki tudja iktatni, hogy távol tartsa a járdától a babakocsist és egyéb gyalogost, akik ezért az úttesten kénytelenek közlekedni. Mielőtt reagálnál, olvasd el még egyszer, amit írtam.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.04. 18:32:47

@kutyás majmok népe: mert egy házőrző csak a profi betörőktől kellene, hogy védjen. A hozzád hasonló értelmi szintű tyúktolvajokat sem riasztja el... :D

Zed is not dead yet 2018.08.04. 18:34:05

Tényleg úgy lehet, hogy szövegértésből bukik az ország.

Elmondanám nagyon egyszerűen, a tulkok kedvéért, hátha így megértik, hogy a bejegyzés alapvetően
- a kutyák gazdáinak a felelősségéről szól, és
- arról, hogy ha ismered a kutyád, akkor készülj fel rá, hogy fog viselkedni,
- ha pedig nem ismered eléggé, akkor kezeld "rövidszáron" az ebet, mert abból nem lehet baj.

Aztán mivel itt az összes szitu olyan, ahol minimum ketten kellenek a baj előidézéséhez, így ez az egész nyilván _minden_ résztvevőre vonatkozik. Szóval Tájszonka gazdája _és_ Fifike gazdája is viselkedjen tényleg emberként. Szerintem ennyi az egész.

További egyszerűsített how-to: addig, amíg történnek olyanok, hogy valamit mondasz a kutyádnak és a_kutya_nem_teszi_azonnal_amit_mondtál_neki, szóval amíg a kutyádra nem számíthatsz, marad a póráz és szükség esetén szájkosár. Ha ezen a problémán dolgozol és nem haladsz, akkor kérj segítséget, ha nem is dolgozol rajta, akkor lásd be, hogy ha kell, a kutya élete végéig így kell tenned, vagy add fel ezt a kutyatartás-dolgot.

Hármas how-to: sérülést (lelki sérülést is!!), halált, bármiféle bajt, ami megtörtént, mert nem voltál elég óvatos (és az mindegy, hogy _csak_te voltál hanyag, vagy te_is) NEM LEHET semmiféle szájkaratével hárítani, az bizony a te bűnöd, mert a kutya a te kutyád.

Aki meg azt írta, hogy értelmes ember nem megy kutyafuttatóra ... hát részvétem neki, tényleg, szar helyen él. Én járok egy ilyenre a kutyámmal, sokan járnak oda, a "humán falka" is jónak mondható, így aztán különös módon a kutyákkal sincs semmi baj. Nekem egy kicsit túlméretes törpe pincserem van, rettenetes mozgásigénnyel és a futin a legjobb cimborái között kettő úgynevezett "harcikutya" is van, akik teljesen normálisan játszanak vele (is), ahogy pl. egy német dog is, és más nagytestű kutyák is. Szerintem is teljesen tök mindegy, mekkora a kutya, ha neveletlen.

És még egy dolog, nyilván, nem mindenki neveli a kutyáját mogyoró korától, szerencsére sok ember fogad örökbe felnőtt kutyát különféle előéletűeket és bizony az ilyeneknél mindig van egy olyan véletlen faktor, ami beüthet egy új szituban úgy, hogy a gazda nem tud rá felkészülni. Sajnos, mese nincs, erre is muszáj a gazdának felkészülnie, akár úgy is, hogy ha egy helyzetben lehet "bármi újra" számítani, akkor mindaddig kéznél kell tartani a kutyát, amíg ki nem derül, hogy mi lesz ebből. A futtatón pl. ilyenkor gyakran megtörténik, hogy amikor felbukkan egy új gazda egy új kutyával, az _összes_jelenlévő_ megfogja a kutyáját és egy pár percig óvatos tojástánc van, egészen addig, míg ki nem derül, mi a felállás az új kutyával. És ezt nem kell parancsba adni, csinálja mindenki magától. Szóval megint csak a "fejétől bűzlik" az a hal.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.04. 18:34:48

@Köldök_szösz: helyes, meg kell regulázni minden hobbit, amivel egy embernek látszó sejthalmaz zavarhatja a másikat! Kezdjük rögtön a blogok kommentálásával, fogjuk be a magadfajta ostobák buta pofáját! :D

2018.08.04. 18:39:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hogy egy kutya házat őrizzen, arra ki kell képezni, ami nehéz feladat és nem kevés idő. Ezen kívül folyamatos foglalkozást igénylő feladat. A magyar vidéki házőrző nem ez a kategória.

A XXI. században sokkal kevesebb munkakutyára van szükség, az ő munkájukat már rég elvette a technológiai fejlődés. Viszont itt hagyta a nyakunkon az evolució a kutyákat. Nincs természetes élőhelyük, ők már nem farkasok, ezért aztán az egesz emberiség kollegtiv felelőséggel tartozik irántuk.
Ezt tessék alaptörvénybe írni, iskolában tanítani és megoldani a gondokat, amiket okoznak.

2018.08.04. 18:58:28

@Zed is not dead yet: "Aki meg azt írta, hogy értelmes ember nem megy kutyafuttatóra ... hát részvétem neki, tényleg, szar helyen él. Én járok egy ilyenre a kutyámmal, sokan járnak oda, a "humán falka" is jónak mondható, "

Én voltam az a tulok. Szóval neked szerencséd van a futtatóddal, ezért aztán akinek nincs, az haljon meg. Hm. Egyébként nagyon szerencsés helyen lakom, nem is tartanék kutyát, ha nem lennének jo körülmények. Millió szabad rét, mező, folyópart, kiserdő. A legközelebbi telepi 50 nm-es futtató bemelegítes lenne nekünk, a tájszonkákhoz meg nem megyek. Nem vagyok köteles kitenni a kutyámat annak a stressznek, amit a szocializálatlan kutyák okoznak.
Amúgy mennyi kutyafuttató van az országban? Mi lenne ha a 8 millió kutyát oda bevinnénk egyszerre? Vagy csak egy lakótelepen az összes kutyát levinnék abba a zsebkendőnyi szaratóba? Futtatókra mutogatni Mo-on olyan nermagyar megoldás. Épittettünk egy tucatot, ezzel meg van oldva a kutyakérdés. Aki pont ott lakik, nem lát túl a saját orránál.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.04. 19:24:15

@Hortenz: na ez a kutyafuttató egy jó kérdés. A XIII. kerület élen jár e tèmában. Minden sarkon egy-egy "kutyával tilos" tábla, az a néhány "futtató" meg az én yorkimnak is kicsi, nemhogy egy nagyobb mozgásigényű és méretű kutyának... Itt Újpesten van pár nagyobb park, ahová kutyával is szabad, így még durvábbnak látom mind az angyalföldi, mind pl. a dunakeszii (ezt hogy kell hejjessen??) helyzetet a rengeteg tiltással.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.04. 21:24:38

@Hortenz:

"Hogy egy kutya házat őrizzen, arra ki kell képezni, ami nehéz feladat és nem kevés idő. Ezen kívül folyamatos foglalkozást igénylő feladat. A magyar vidéki házőrző nem ez a kategória."

Számomra a házőrző kutya feladata igen egyszerű: gondoskodjék arról, hogy aki a kapun ill. a kerítésen 2 példányban jól láthatóan kihelyezett "Vigyázz, a kutya harap!" tábla ellenére illetéktelenül az udvaromba lép, azt mentő vigye el.

A miénk még csak fél éves, nem tudom, jó házőrző lesz-e belőle, de egy keveset foglalkozom vele. Naponta 3km séta mindkettőnknek jót tesz. Nem hiszem, hogy kutyaiskolába elviszem, arra sajnos nem lesz időm. Azért az ismerősök segítségével csibészeztetni fogom.

Zed is not dead yet 2018.08.04. 21:34:37

@Hortenz: Nem, a tulok nem te voltál, a tulkoknak a hsz-em eleje szólt, bocs.

Zed is not dead yet 2018.08.04. 21:48:18

@Hortenz: Egyébként kérlek idézd, ahol azt írtam, hogy akinek nincs szerecséje, az haljon meg, vagy hasonlót. Szóval azt kéne eldönteni, hogy végülis személyeskedni van kedved, vagy beszélgetni, utóbbiba szívesen veszek részt.

Továbbá tényleg szerencsém lehet, mert ez a futtató egy nagyobbacska terület (olyan 100x200 méter), bekerítve, de a háta mögött folyik egy patak, tiszta is, elég vize is van, ráadásul azon az oldalon is van zárható kapu, szóval még pancsolni is tudnak az ebek. Szóval ez tényleg egy jól használható hely.

A probléma meg igazából akkor lenne, ha az odajáró emberek is valahogy így viszonyulnának egymáshoz, meg egymás kutyáihoz, mint amit a mondókádból érezni lehet, de szerencsére nem így van. Szóval ez tényleg közösség, amelynek van már annyi "súlya" hogy aki újként odajön, az általában örömmel jön és boldogan vállalja a szabályokat is. Az a kevés meg, aki nem, az legfeljebb nem jön többet. Mindenesetre, ami a kutyafuttatón történik, főleg az, amit te hiányoltál: a szocializáció. Ezért van az is, hogy kimondottan támogatja a társaság azokat, akik kiskutyákkal jelennek meg, mert világos, hogy épp azért jön oda már a kölyökkel, mert szeretné ha a kutyája az elejétől kezdve jól szocializálódna és ez szokott is működni. És nem csak azért, mert az emberek tudják hogy az egy kölyökkutya, hanem mert a kutyák még annál inkább tudják ezt és teljesen jól kezelik a helyzetet. Szóval nyilván vannak kutyafuttatók, ahol a közönség esetleg nem a legjobb és lehet azt is választani, hogy nem próbáljuk jobbá tenni, hanem inkább magasra emelt orral elkerüljük ezeket, de talán ezzel pont a saját kutyánkat büntetjük, nem?

banshee 2018.08.05. 07:14:18

@Hortenz: Láthatóan te valami pszichés defektusokkal megáldott-megvert olyasvalaki vagy, aki semmihez sem ért, de mindent is jobban tud mindenkinél, és saját élet híján azzal akarod elűzni az unalmat, hogy hülyeségeket kommentelsz a neten. Addig eljutottál, hogy kimigráltál külföldre és felismerted, hogy Magyarországon minden szar, de hogy ott felépíts egy tartalmas életet, azt a kihívást már nem ugrottad meg.

A témához: a jó házőrző kutyát a házőrzésre nem kell képezni, mert van benne egy erős territoriális és egy erős védőösztön, így képzés nélkül is megharapja azt, aki illetéktelenül bemegy.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.05. 07:45:12

@banshee: kiképzett őrkutya vs falusi házőrző... vagy funkcionális analfabéta vagy, vagy direkt nem érted, miről beszél.

Vikkus 2018.08.05. 07:57:09

@Le a spammerekkel:
"akkor magyarázd meg, az említett harcikutya típusú(amerikai staffordshire terrier, ha jól tudom) négylábú, miért nem kapta szét az én zsebtankomat(úgy közlekedik, mint egy T34-es, ha olyanja van), mikor a játékát megpróbálta a szájából kirángatni! Még véletlenül sem azért, mert jólnevelt, ugye?"

A lehetőségek:
1. olyan sokadrangú keverékkel volt dolgod, ahol már teljesen elvesztek az eredeti tulajdonságok
2. fiatal kutya volt
3. ún. "hideg" kutya volt, ez pites terminológia, azt jelenti, hogy egyáltalán nem akar harcolni. néha előfordult a tenyésztésük során.
4. jó pillanatában találkoztál vele

Nagyon buta dolog egyetlen példára alapozni egy többezres állományt érintő kutyatípussal kapcsolatban, remélem ezt belátod.

Vikkus 2018.08.05. 08:00:20

@Szarazinda: "mitől vonzók ezek a mindenféle terrier harci kutyák? "
A küllemük megítélése szubjektív, nekem speciel tetszenek. Van jónéhány olyan sport, amire tök jól használhatók. Kell hozzájuk kompromisszumkészség, de akinek ez belefér, az miért ne tarthatna ilyen kutyát? Vannak előttem szerencsére jó példák is, és a sajátunkkal is igyekszünk ebbe a kasztba tartozni.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.05. 08:03:41

@Vikkus: ha egyetlen példa lenne... de az ismert "harcikutyák" egy kivétellel ilyenek. A kivétel egy mentett kutya volt, akit rossz körülmények közt tartottak és hónapokig nem lehetett más kutyàt bevinni mellé a futtatóba (hangsúlyozom a múlt időt!)

2018.08.05. 08:53:12

Megragadom itt az alkalmat, hogy megköszönjem a bloggernek a lehetőséget. A házmesteres blog szerzőjével ellletétben, nem gyomlálta ki azok véleményét, akik másként gondolkodnak vagy ellenzik a városi kutyatartást.

banshee 2018.08.05. 09:01:08

@Le a spammerekkel: Jó. Hogy képzel ki egy kutyát területőrzésre, ide nem értve az alap engedelmességet?

Az a kutya, akit erre képezni kell, már régen rossz.

Vikkus 2018.08.05. 09:19:43

@Hortenz: "A fifikézősöknek mondom, hogy sokszor a kétkilós, masnis kiskutyákban sokkal erősebb pl. az őrző-védő ösztön vagy a terelési vágy és pont ezeket a kiskutyákat nevelik a legkevésbé. Ezek a kis "méregzsákok" nagyon fel tudják idegesíteni a valamennyire tanított kutyákat. Szakembernek kell lenni, hogy felismerje az ember az ilyen konfliktusokban, hogy mi történt és ennek megfelelően lereagálni.
Igazi kutyás messziről kerüli a futtatókat, mert oda normális kutyás be nem megy."

Próbálok korrekt maradni, tényleg, de sajnálom, ezt olvasva nehéz... félelmetes butaságok egyetlen kommentben :O

Vikkus 2018.08.05. 09:21:40

@Hortenz:
" 1. Nem, de amit igen, az elrettentő.
2. Igen."

Akkor egyrészt ne fogalmazz úgy, hogy az összes posztom ilyen, másrészt eszedbe jutott, hogy esetleg okkal elrettentőek? :D
Ha ismernéd, tudnád, hogy ez nem az.

Vikkus 2018.08.05. 09:25:31

@BaGabi: "Ja, és ebben a cikkben is éreztem némi kutyabuzi felhangot,
Na jó, kicsit többet."

Akkor fuss neki még egyszer :D Vegy legyen gyanús a kutyás háttérkép, esetleg a linkek a bal oldalon... :D

Vikkus 2018.08.05. 09:30:22

@Le a spammerekkel:
"pedig akárhogy csavargatod a dolgokat, ez van, amelyik "harcikutyát" megfelelően nevelik, az nem veszélyesebb egy pulinál vagy komondornál."

De, veszélyesebb. Tudod miért? Mert a Tájszonka gazdája képes szentül elhinni, hogy ő megnevelte, és az ő kicsi kutyusa a légynek sem fog ártani. Nem készül fel, nem figyeli a jeleket, nem áll készenlétben, és ha a Tájszonka egyszer kap egy olyan kulcsingert, ami bekapcsolja, akkor néz majd, mint a moziban és valaki más kutyája látja majd kárát. Heti (!!!) szinten kerülnek fel ilyen esetek a különböző staffos-pites csoportokba, és akkor ezek csak a bull-típusú terrierek, a többi- kutyára potenciális fajtát - nem követem. .

Vikkus 2018.08.05. 09:37:25

@Le a spammerekkel:
"ha egyetlen példa lenne... de az ismert "harcikutyák" egy kivétellel ilyenek. A kivétel egy mentett kutya volt, akit rossz körülmények közt tartottak és hónapokig nem lehetett más kutyàt bevinni mellé a futtatóba (hangsúlyozom a múlt időt!)"

Én nem vagyok éhes, tehát nincs a világon éhezés.
Mondom, kívánom, hogy legyen szerencséd...

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.05. 10:00:35

@Vikkus: tájszonka három hónapos volt, az én harcikutyám egyéves. Utóbbi világéletében gyáva volt, utolsó a rangsorban. Játszottak, tájszonka szemtelen volt, az én kis szőrös T34-esem előbb rámordult, majd megugatta. Azóta egyszer történt hasonló, egy tacsira morgott...
(Konkrétan Tyson volt a neve a kölök staffie-nek :D)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.08.05. 11:40:54

@Le a spammerekkel:

@Hortenz: egyértelműen azt írta, hogy a házőrzéshez ki kell képezni a kutyát:

"Hogy egy kutya házat őrizzen, arra ki kell képezni, ami nehéz feladat és nem kevés idő. Ezen kívül folyamatos foglalkozást igénylő feladat. A magyar vidéki házőrző nem ez a kategória. "

Az utolsó mondatával látszólag téged igazol, de mégsem, mert szót sem ejt kiképzett őrkutyáról. Eleve az én kommentemre válaszolt, ahol én is házőrző kutyáról beszéltem.

Persze az is lehet, hogy csak pongyolán, félreérthetően fogalmazott. Ha fontosnak tartja, akkor majd tisztázza, mit is akart mondani.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.05. 12:20:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: sok, általad házörzőnek nevezett kutyához még én is bemehetnék adott esetben, pedig nem értek a kutyákhoz. Itt a kertes házakban is van sok, köztük a két kedvencem, két harcikutyának látszó véreb. :D
Némi oktatással valószínűleg el tudnák látni a feladatukat, de jelen ismereteim szerint az egy szem puli kivételével az egyetlen "fegyverük" a harapóe kutyára figyelmeztető tábla a kapun. (Nem, nem mindenkivel barátságosak, többször volt, hogy ott álltam mellettük, valaki elment a járdán, megugatták, majd visszajöttek hozzám. :D)
süti beállítások módosítása