Kutyáim és a sport

A gumis edzés

2017/04/27. - írta: Vikkus

Minden, "amit eddig tudni akartál róla, csak nem merted megkérdezni" :)

Visszatekerve az archívumban rájöttem, hogy vagy nagyon elveszett, vagy nem is írtam még róla... Ezt a komoly hiányt igyekszem most pótolni, és átfogóan körülírni a gumihúzásra épülő edzést - pontosabb amit mi megtanultunk róla az évek során. 

Először is, a dolog úgy indul, hogy a kutyát szoktatni kezdjük a húzáshoz. Ez kicsi korban is elkezdhető, üres pet-palackkal, zörgő gallyakkal, a cél, hogy a kutya ne foglalkozzon azzal, hogy valami zajos dolog követi. Közben a kutyát neveljük, ahogyan azt gondos gazdához méltón illik, szocializáljuk, fegyelmezzük, úgy etetjük, hogy a kondíciója megfelelő maradjon, és testi kifejlődése végéig nem terheljük a fejlődő szervezetét komoly fizikai igénybevétellel. Ez fajtánként - kutyatípusonként - eltérő lehet, de általánosságban elmondható, hogy a kisebb méretű kutyák hamarabb kifejlődnek, mint a nagyobbak. Egy 18-25kg-os terrier már 12 hónaposan kezdheti az edzést, míg egy 30-35kg-os juhászkutya jobb, ha megvárja a 18 hónapos kort. 

pit-bull-pitbull-weight-pull-canine-training-edzes-kutya-dog-sulyhuzas-2.jpg

Ha a gumis edzéssel későbbi súlyhúzó karrier a cél, akkor mi még a súlyhúzó hám elővétele előtt el szoktuk kezdeni megalapozni láncos edzéssel. Ez a jó stílust is segít megtanítani. Amikor már a kutya elég fejlett, a kondija megfelelő - bordák jól tapinthatók vagy látszanak, csigolyák fedettek, szőr csillog és nem zsíros - rakhatunk rá egy súlyhúzó hámot (nem futóhámot, vagy "power" hámot!!!) és keríthetünk neki egy kisebb autógumit. A hangsúly a kicsin van, sőt, az sem baj, ha motorkereket kérünk el a helyi gumistól. A hámhoz a gumit célszerű lánccal rögzíteni, mivel ezt a földön fogja vonszolni, idővel el fog kopni, így a póráz vagy kötél nem lesz hosszúéletű.

beauceron-berger-de-beauce-gardiens-du-chaos-kennel-working-dog-sport-weight-pull-canine-sulyhuzas-edzes-training-jetta-2.jpg

Az edzés mindig puha talajon történjen, földúton, füvön, még véletlenül se betonon! A kavicsozott talaj sem túl jó, de ha nincs más, akkor még belefér... A bemelegített és átmasszirozott kutyára felrakjuk a súlyhúzó hámot (a speciális hám sajátossága, hogy a bemelegedéshez szükséges fordulatos mozgás nagyon kényelmetlen benne, ezért mi jól megpakolt hátizsákkal szoktunk kimenni a földútra tréningezni), és elindulunk vele. Mivel először kis súlyt tettünk mögé, ezért valószínűleg - miután jól megnézte mi zúg mögötte - el fog kezdeni szaladgálni, előrefutni, ahogy máskor is szokott séta közben. Mindenkinek a saját türelmétől függ, hogy ezt mennyire hagyja, célszerűbb pórázra tenni, már csak azért is, mert míg mi tudjuk, hogy 5km-t megyünk majd előre, a kutya még nem, és mint a gyerekek, ő sem számol azzal, hogy később el fog fáradni (és majd mi cipelhetjük a játékát). Esélyes, hogy pórázon is húzni fog: célszerű hagyni neki, hisz arra próbáljuk szoktatni, hogy a speciális hámban húzzon. A legjobb persze, ha fegyelmezett a kutya, és póráz nélkül is a közelünkben marad, miközben szabadon húzhat. 

beauceron-berger-de-beauce-gardiens-du-chaos-kennel-working-dog-sport-weight-pull-canine-sulyhuzas-edzes-training-jetta.jpg

Ha egy kutya nincs megalapozva, akkor első alkalommal zavarhatja a gumi, megpróbálhat kihátrálni a hámból, beleakad a lába... érdemes ilyenkor pórázzal rásegíteni, biztatni. Amint rájön, hogy a gumi nem üldözi, és hogy húzni mekkora buli, már menni fog magától, csak az első 5-10 percet kell kibekkelni. 

Ha a gumis edzéssel izomtömeget akarunk növelni, akkor azt okosan kell felépíteni. Mi a ciklikusság elvét követjük, és váltogatva adagoljuk a terhelést, megadva a kutya izomzatának a regenerálódáshoz szükséges időt és tápanyagokat.

pit-bull-pitbull-weight-pull-canine-training-edzes-kutya-dog-sulyhuzas-muscle-structure.jpg

Fontos! Ez nem olyan sport, amivel két hét alatt ki lehet pattintani egy kutyát, itt bizony hónapok munkája, míg eléri az állat azt az állapotot, ami pl. egy súlyhúzó versenyhez szükséges, és ha nem vagyunk elég türelmesek és következetesek, csak egy kiégett-, rosszabb esetben sérült kutya lesz a munkánk eredménye!

A gumis edzés fenesége, hogy gumi kell hozzá :) bull-típusú terriereseknél ismerős szitu, hogy a kutya a gumit látva rögtön eszét veszti és meg akarja enni... Ezzel mi is találkoztunk, még Ragnar kutyával esett meg, hogy első edzésén inkább szájában tervezte vinni a gumit :) kellett 15-20 perc, míg apja lebeszélte erről, de sikerült! És onnantól kezdve a kutya külön kezelte a húzóedzést és a gumin lógást (mert volt neki olyan is, csak az fémmentesített motorgumival otthon, a meggyfán). 

pit-bull-pitbull-weight-pull-canine-training-edzes-kutya-dog-sulyhuzas-fail.jpg

Ha a módszer beválik, és tetszik a kutyának is, gazdának is, akkor heti 2-3 alkalommal, tudunk edzeni - az unásig emlegetett pihenőidőket beiktatva - váltogatott távon, váltogatott gumikkal. Nálunk úgy néz ki a dolog, hogy a földút mentén egy bokor aljában helyeztünk el két különböző méretű gumit, az egyik egy kisebb személyautóé, a másik egy terepjáróé (nem traktor!). Ezeket váltogatjuk, kis gumi - kis kör, nagy gumi - kis kör, kis gumi - nagy kör, stb attól függően, épp milyen fázisban tart a kutya. 

Edzés után legyen mindig levezetés, lemasszírozás! Itatni csak akkor szoktunk, ha a kutyák kihűltek, enni viszont az edzés utáni fél órában kapnak, de csak húst! Ez a fehérje pótlására szolgál, ezért ragaszkodunk hozzá. Az etetés nálunk alapvetően hús alapú (darált vegyes marhahús), ha az épp nincs (általában mert olvad a következő adag) akkor magas fehérjetartalmú tápot kapnak (most épp Husse "Pro Energi"), hozzá Luposan Gelenkkraft, Immunovet, lazacolaj. 

amstaff-american-staffordshire-terrier-weight-pull-canine-dog-sulyhuzas-sulyhuzo-kutya-edzes-training-stafford.jpg

Ha valaki ezt olvasva - vagy ettől függetlenül - arra adja a fejét, hogy edzeni kezdi a kutyáját, akkor fordítson figyelmet a kutya fizikai adottságaira is, és legalább egy diszplázia szűrést (könyök/csípő/váll) végeztessen el, illetve hosszabb testű kutyáknál a gerinc vizsgálata is javasolt. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportinchaos.blog.hu/api/trackback/id/tr2112457735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása