Kutyáim és a sport

a kondiról képekben

2013/05/30. - írta: Vikkus

több pites kép is kering az éterben ahol mutatják, hogy mik a fokozatok, most vegyük ezt egy picit részleteiben

a sovány kutya:

nem csupán a bordák, hanem a háti- és ágyéki csigolyák is kilátszanak, a medence szintén, súlyosabb éhezésnél a fejen is elkezd látszani a fogyás (mint a képen), a szőr kopott, a kutya izomzata gyenge, vagy szinte nincs is neki.

sport (ideális) kondi

szándékosan nem adba-kutyát kerestem, hogy véletlenül se jusson senkinek se eszébe az a butaság a "más típus"-ról. mert kövér típusú kutya nincs... nincs leszárítva-leszálkázva, a bordaíve jól kivehető, de nem üt át a bőrön, tapintva viszont könnyedén meg lehet számlálni a bordáit, a csigolyái-medencéje fedett, a kutya láthatóan engergikus, rendszeresen mozog, a szőre csillog. az izomzata szépen kivehető.

ugyanez adba pitnél:

más a méret, az arányok, a kutya egész felépítése, de a bordaív hasonló mértékben látható, mint a fenti kutyán, az izmok jól kivehetőek, de nincsenek szálkásítva. megfeszítve mindkét kutya mást mutatna persze, direkt kerestem olyan képet, ahol mindkettő magától áll, nem húz.

a kigyúrt, edzett kutya

ez az az állapot, ami a legjobban tud tetszeni, viszont nem tartható állandóan. a kutyán nem csupán kidudorodnak az izmok, hanem még az erek is látszanak. csigolyák, medence izommal bőven fedett. a hasüregi háj is eltűnt. ami alkati kérdés az az izomat nagysága, és a test arányai. gyakorlatilag bármilyen kutyát lehet ilyen kondícióba hozni, más kérdés, hogy fog-e rajta látszani, hisz egy hosszabb szőrű fajtánál (mint amilyen a boci) sokkal kevésbé mutat. az ilyen kondiban lévő kutyáknak nyugalmi helyzetben sem látszanak a bordái, ám a bordaíven lévő izomzat igen. az edzés fajtájától függően ez viszont változhat, gondoljunk csak a rövid- és hosszútávfutókra. ha csak futással, pecával, úszással eddzük a kutyát, akkor inkább vékonyabb, szálkásabb marad, míg ha főleg súlyokkal tréningezünk, akkor több izom rakódik rá, és nagyobb lesz a tömege is.

"pet" kondi

amikor még éppen nem mondanám kövérnek, ám sportosnak sem... a bordák még látszanak (kicsit), ám az izomzat láthatóan nincs komolyabban dolgoztatva. sok plusz súly nincs a kutyán, egy nyugdíjasnak való kondi.

kövér kutya (show kondi):

minden bőven fedett, még az izmok is... a bordázaton sem a bordát fedő izmok, sem a bordák nem láthatók, tapintáskor csak nyomással érzékelhetők, a combon lévő izmok is egy nagy masszának látszanak. általában a kiállítási kutyákat ilyen kondiban tartják, mivel ezzel nagyobbnak tűnnek, és valamiért show körökben ez a divat. egy nem kiállítási kutyánál maximum téli kondinak hagynék ilyet kinti kutyánál. egy ilyen zsírral rendelkező kutyát már nem lehet csak úgy edzeni, a testén - és a hasüregében - lévő zsír miatt nehezebben hűl, nagyobb terhet cipel, nem egészséges. a mellkas-has-ágyék még éppen elkülönül egymástól.

nagyon kövér kutya:

amire már nincs mentség... mellkas-has-ágyék egy nagy zsíros massza, izomzat több centi háj alatt. szintén nem típusfüggő, akármilyen "agárszerű" pit, show stafford, vagy bármilyen fajta elhizlalható ilyen mértékben.

Címkék: kondi
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportinchaos.blog.hu/api/trackback/id/tr475995687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása