Kutyáim és a sport

Erőedzés just-for-fun - izmosítjuk a böszméket

2017/03/21. - írta: Vikkus

Tudom, sokan gondolják úgy, hogy kutya-kutya, egyremegy (égnek is áll tőle a hajam rendesen), de a valóság az, hogy nagyon nem. Adott a hamar fejlődő, 10-11 hónapos korára fejben érő, illetve hossznövekedését befejező bull-type meg a 1,5 éves koráig fejlődő (csak testben, fejben van az 4 év is...!) beauceron. Hogy miért bsztatom őket erőedzéssel? Mert egyrészt bitang jól néznek ki, másrészt ettől jól alszanak éjjel, ami fontos szempont, segít elkerülni, hogy mindegyiket ugatásgátló nyakörvben altassam, vagy azt, hogy felhízlaljam őket 40-50kilósra. Mindkét opció segít elérni, hogy a pörgős kutyák csendben maradjanak, csak egyik sem illdomos. Mi inkább a testi-mentális kisütést választjuk, igaz ugyan, ez a legidőigényesebb, ráadásul magunk alatt vágjuk a fát: minél több terhet kap, annál erősebb lesz -> annál többet igényel. 

beauceron-berger-de-beauce-gardiens-du-chaos-kennel-lemmy-working-dog-sport-weight-pull-canine.jpg

A dolog úgy néz ki, hogy éves koráig sétál, szocizik, alapozunk, suliba járunk, jön egy basic engedelmes, huzizás, hogy alakuljon a zsákmányszerzés, szoktatás, birkászás (ésszel ezt is, írtam már, miért). Ha minden jól alakul, egy éves korára lesz egy sportos kondiban lévő, hossznövekedését 90%-ban befejező (a bordák még kiöblösödnek, ez Rebinél pl. szépen észrevehető), motiválható, nyitott kutya, akivel jó kapcsolatunk van. Eddigre már javában csináljuk a dombon labdázást, kimehetünk futni (én nem tettem, mert lusta dög vagyok), és felrakhatjuk futópadra (Rebi és Vixi sajnos nem fér rá, de Pogi szerencsére igen). 

A januári születésű Rebelle-lel most kezdjük el a scootert, ahol már bizony erővel kell húznia, és nemsokára (még a saját kondimon kell dolgoznom) viszem ki őt is canicrossozni. Ezek olyan edzések, ahol már számít a kutya saját izomereje, de még nem kap olyan terhelést, ami a fejlődő teste számára káros lehet. Egyelőre építi az izmait, és fejleszti a tüdejét, ez utóbbi pedig nagyon fontos: a nagytestű - ráadásul mérsékelten szőrös és teljesen fekete - kutya esetében a hőleadás kardinális fontosságú, ehhez pedig kell a tüdőkapacitás. 

Másfél éves korig nem tervezek vele ennél komolyabb sportot űzni, mivel ő anyjánál jóval hosszabb törzsű kutya, és ennél a méretnél már figyelembe kell venni, hogy a hosszabb hátú kutya gerince sérülékenyebb, terhelés esetén ha nem elég fejlett a háti izomzat, akár komoly baj is érheti. A dolgozó maliknál jól megfigyelhető, hogy szép erősek a hátizmok, ez az őrző-védő munkából (is) ered, a hátrafelé dolgozás egy fogásban igénybe veszi ezt a területet, és szépen lassan külön erősítés nélkül is jó izomzatúak lesznek a kutyák. Ha ezt fel akarjuk gyorsítani, akkor lehet megoldás a súlynyakörv, de ezt mindig nagy körültekintéssel használjuk, ha egyszerre kapja a jószág a súlyokkal tele, az megint nem egészséges! A profi súlynyakörvekből ki lehet venni a nehezékeket, így fokozatossá tehetjük a terhelést. Én egy-egy laza sétára szoktam feltenni, amikor nem végez a kutya hirtelen mozdulatokat, csak szépen ütemesen halad. A súlynyakörvek szélesek, nagy területen fekszenek fel és általában párnázottak, így a nyaki csigolyákra nem károsak, de hallottam már komoly ellenérveket a használatukkal szemben. Nekünk szerencsére nem volt problémánk, Jetta 9 éves lesz idén, többször használtam rajta ciklikusan ezt az eszközt és semmi baja a csigolyáinak, pedig ő is hosszú törzsű kutya. 

Ha már eljutunk oda, hogy a jószág másfél éves, nem látszik rajta semmiféle mozgászavar (dp szűrés sem árt, csak halkan mondom), akkor mehet neki fokozatosan a súlyhúzás. Spéci hám persze és kisebb gumi. A kis gumi esetünkben Maddox standard gumija, amivel a 10-15kg-val nehezebb bocik konkrétan rohannak... nem cél, hogy olyan ellenállást kapjon a kutya, amivel csak ügetésben képes haladni, sokkal inkább a hosszabb távú, kis terhelés a lényeg, szóval az első gumis húzásoknál bizony futnom kell. Ahogy rájön a böszme, hogy nem érdemes előrefutni - visszafutnia hozzám gumival a seggében, már könnyebb lesz a dolog :) Ha már heti egy gumis kört lenyomtunk (ez nálunk a "kis kör", 5km) akkor próbálom meg váltani a gumi méretét nagyobbra. ezzel először csak fél kört megyünk, majd fokozatosan növeljük a távot, de minden nehezebb edzést egy hét pihi és egy könnyű gumis kör követ. Pihi alatt persze azt értem, hogy nem húz gumit, a többi hülyeséget csináljuk, labdázás, scooter, canicross, suli, birkák... 

Nem elfelejtendő, hogy izmot csak úgy tud építeni a zállat, ha kap hozzá fehérjét. Energia- és fehérjedús kaját kell kapnia, vagy prémium tápot, vagy húsetetést. Nálunk az étrend alapja vegyes marhahús (tartalmaz faggyús részt, bőrt, zsigereket is), amihez jár Luposan izületvédő is. Egy idő után így elég bitangul tudnak kinézni a kutyák, de hangsúlyozom, ezzel mind meg kell várni, míg a kutya elég fejlett lesz, fokozatosan kell készíteni, és figyelembe kell venni a kockázati tényezőket. Csípő-könyök és gerinc röntgenes vizsgálata javasolt! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportinchaos.blog.hu/api/trackback/id/tr9912350143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása