Kutyáim és a sport

Téli dilemmák

2016/12/29. - írta: Vikkus

Tudom, naptárilag már egy ideje tél van, de nemigen voltak (itt, nálunk) nagy hidegek, ezért nem is nagyon foglalkoztatott a téma. Nemrég viszont írtam egy opuszt a Deca-blogra, amit - szokás szerint - rövidnek éreztem, így jöjjön egy bővített verzió. 

adsc03392.jpg

Csapjunk a lecsóba: Kell-e kabát? Nem, a kabát nem pusztán divathóbort, bizonyos kutyák/fajták esetében nagyon is indokolt Lehet jönni a "régen kint laktak a kutyák" népi bölcselettel, de egyrészt régen is csak a szegény ember kutyái laktak kint, és az a "kint" általában a pajtát/istállót jelentette, ahol volt vastag szalmaágy és általában néhány haszonállat be is melegítette a teret. A csutkaszőrű vadászkutyák pedig az urak jószágai voltak, és nem hagyták őket a fagyban dideregni. Naszóval, ha a kutya remeg, akkor az fázik. Vagy azért, mert olyan fajta szerencsétlen, hogy alig van szőre, vagy azért, mert sokat volt a lakásban és ledobta az aljszőrét. Ez utóbbi oknál fogva még a hosszúszőrű kutyák is képesek lehetnek fázni. A kabátokból ma már van minden méretben, bélelt, vízhatlan, meg teljes testet fedő overál is. A sportkutyáknak ez utóbbi típust ajánlom, sajnos a legtöbb konfekció kabát nem fedi le a főbb izomcsoportokat, így edzéshez pont haszontalanok. Bloompet varr ilyen ruhákat, illetve a Hurrta-tól rendelhető. Ha téli tréninghez használjuk, akkor munka előtt és munka után legyen a kutyán, a hőleadását ne akadályozzuk még egy réteg ruhával is, bővel elég neki a fókazsírral megküzdeni. 

Hogyan etessem? Kinti vagy benti? Ha az utóbbi, akkor ugyanúgy, mint eddig. Ha mégis didereg, akkor jöjjön a kabát! A lényeg, hogy ha már nem kap sem fókahájat, sem kabátot, akkor ne szívassuk meg azzal, hogy fél napokat tölt odakint a fagyban. Kinti kutyának megjár ilyenkor egy kis extra zsír, mármint a testükre és szó szerint is. Mi a szokásos marhahusira szoktunk ilyenkor 1-2 evőkanál zsírt tenni, de fel lehet dobni a menüt ehelyett kacsa/csirke farháttal, csirkebőrrel is, a lényeg, hogy valami kalóriadús ételhez jusson, lehetőleg állati zsiradékból. Az adagot magát nem szoktuk megemelni, tapasztalataim szerint fölösleges, a jól bevált mennyiség és arányok maradhatnak, csak a zsírt toljuk feljebb. Túlzásokba megint csak nem érdemes esni, egy 30-35kg-os kutyának 2 ek-nál többet én már nem adnék (nem azért, mert meghajtja, hanem azért, hogy ne terheljük túl a hasnyálmirigyet). Hideg időben a fiatalok/idősek/terhelés alatt álló sportkutyák kaphatnak egy kúra ízületvédőt is! (Luposan és GF 600, nevezzetek maradinak, de nekem ezek váltak be) Ja és azt ugye nem is kell mondanom, hogy ha befagy a vizük, akkor napi kétszer langyossal öntsük fel... ugye? 

Milyen a jó kutyaház? Csúcsdizájnos nyeregtetős, tágas, lehetőleg ráfestve a blöki nevével. Ja nem... hanem hőszigetelt (szendvicspanel hungarocellel), lapos tetővel, akkora belső térrel, amit a kutya gyorsan fel tud melegíteni. A bejárattal is lehet trükközni, vannak ma már príma hőfóliák (Fresiben tutira kapható), ami átlátszó és könnyen átbújik rajta a kutya. Az átlátszóság azért hasznos, mert csökkenti a lerágás esélyét - nem akadályozza meg, vannak notórius rombolók - de persze hasznos helyette egy darab szőnyeg is. Ha kicsit nagyobbra tervezzük a házat, akkor egy belső elválasztó sokat segít a kutyának a bemelegítésben, ezzel egyfajta előszobát tudunk kreálni. De a legegyszerűbb, legpraktikusabb megoldás a kiszanált fagyasztóláda. Erre csak egy bejáratot kell vágni flex-szel, és bealmolni. Prímán hőszigetel, és ráadásul felülről nyitható, csak az éleket kell eldolgozni, és felfúrni egy függönyt. Belső bélésnek pedig a szalma a legjobb. A rongyok eláznak, a papírforgács semmire se jó, a fekhelyből pedig csak a vízhatlan ér bármit is, főleg, ha havazik. A szalmába viszont be tud kucorodni. Igaz, borzasztóan szemetel, és havonta cserélni kell, de ennyit éljünk túl. 

Hogy legyen az edzés? Akár súlyhúzás, akár más aktivitás, komoly gondokat vet fel a fókazsír-testhűtés paradoxon, illetve az, hogy egyáltalán eddzük-e a kutyát? Ha eltesszük a kredencbe, mint a lekvárt, akkor azt úgy érdemes, hogy fokozatosan csökkentjük a mozgatást, és ezzel párhuzamosan emeljük a kaját. A kövér kutya kevésbé kéri a mozgást, és így 1-2 hét alatt el tudjuk tenni télire. Ennek a hátulütője, hogy tényleg nem lesz alkalmas egész télen sporttevékenységre! Szánkóhúzásra sem! Tavasszal pedig hasonló fokozatossággal kell lefogyasztani és újra edzésbe hozni. A másik lehetőség, hogy edzésben  hagyjuk, de itt meg meg kell találni az egyensúlyt a téli muszájháj és mozgatás között. A legegyszerűbb, ha benti a kutya (egy ideje ezt csináljuk, bull-típusú bent lakik), illetve ha olyan jószág, akinek barátja a hideg (mint a beauceron). Így már csak arra kell figyelni, hogy a saját hibernációnk, meg az időjárási viszontagságok, vagy éppen az ünnepek miatti rohangászás/extra meló miatt ne hanyagoljuk el a mozgatást. Napi rapid-edzéssel (labda,peca, lógatás, stb.) szinten lehet tartani a vadakat, hogy aztán a karácsonyi szabi alatt ki tudjunk menni nyugodt lélekkel és edzett izmokkal scooterezni, vagy túrázni, meg szánkót húzatni, ha végre leesik a hó. A nagy szőrű kutyák ilyenkor is túl tudnak melegedni (Rebelle nem tudja már hova lógatni a nyelvét egy nagyobb labdázás után), a rövidszőrűek pedig - ahogy írtam fentebb - megérdemlik a kabátot mozgatás után. 

adsc01148.jpg

Szánkóhúzás kapcsán jegyezném meg, hogy az összes olyan széplelkű idióta bekaphatja, aki mélyen elítéli a súlyhúzó sportot, nagyon bátran beszólogat gumihúzós edzős képek alá, majd szívecskéket szór, mikor meglát egy szánkón gyerekeket húzó kutyát - aki mondjuk soha nem volt edzve. A tél közepén a fókahájjal felkészített, soha nem sportolt kutyát befogni egy "power" hámmal szánkót vonszolni a legnagyobb kiszúrás! Akkor tegyünk ilyet, ha van a kutyának rendes húzóhámja, és edzett izmai. Még az is roppant veszélyes tud lenne, ha az év többi részében a 0-ról túlterheljük a kutyát, de ha ráadásul ezt kemény mínuszokban tesszük, akkor még nagyobb károkat okozunk vele!

fb.jpg

A korai sötétedés is ellenünk játszik, a tréningek már emiatt is korlátozódnak. A súlyhúzó edzésekhez - főleg, ha kieső helyen tudunk mozogni - egy jó fejlámpa már segítséget jelent, a labdázáshoz pedig a már egekig magasztalt világító labdát tudom ajánlani. No meg persze a modern kor legnagyobb találmányát, a futópadot.

Még egy apróság... bár már - elvileg - tilos sózni a betont, azért még előfordul, illetve a szőrös talpú kutyáknak kellemetlenség az is, ha a lábujjaik közé tapad a hó. Figyeljünk a talpakra, és nem szégyen a kutyacipő sem! Fresben a szimpla túracipő 4 lábra 7000pénz, és van nagy méret is. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportinchaos.blog.hu/api/trackback/id/tr7612079461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása