Kutyáim és a sport

téli paradoxon

2012/12/10. - írta: Vikkus

hideg van: fokozott energiaigény, muszáj-háj (kinti kutya enélkül megfagy) kontra extrém módon megnyújtható edzés = nincs túlmelegedés

az örök problémakör. ha minden kutyánknak fűtött szállása lenne, akkor persze nem létezne maga a probléma, de 8 kutyát nem tudunk a házban elrakni, így kompromisszumokat kell kötni. a pitek kinti lakók (kiv. Junkie, de hosszú távon őt is ki szeretnénk tenni), és mivel szinte kopaszak muszáj nekik egy kis hájat ereszteniük, hogy ne fagyjanak meg. persze van nekik szendvicspanel kutyaházuk 5 centi hungarocellel bélelve, meg még bele tetőig szalma (havonta frissíteni kell, mert széttörik!), de még így kevés volna nekik "pit súlyban" (gyk: a régi idők pitesei a harci súlyt hívták így, tehát a leszálkázott, aktívan dolgoztatott kutyát). innen származik a muszáj-háj kifejezés, ami viszont a mozgatást teszi problémássá, hisz egyrészt plusz fölös súlyt jelent, másrészt ugye maga a mozgatás elpusztítja. szóval adott egy mérleg, amit nem egyszerű ideálisra beállítani, hiszen ha használni akarjuk a kutyát télen (mondjuk szánkót húzni) akkor nem árt valamennyire edzésben tartani. jelenleg egy gyenge hájréteget engedek a kinti kutyákra, éppen csak annyit, hogy a bordázatukat elfedje, és mellette naponta marad a labdázás legalább egyszer, intenzíven. most, hogy bejött a hószezon a szánhúzásra ítélt jószágokat fokozatosan fogom készíteni dombon le - majd később fel - labdáztatással, majd pecával is. mivel a szánkózás (főleg több kutyával egy fogatban) nem annyira erőmunka, mint inkább "cardio" a fordulékonyságra és a tüdőre, magyarul kitartásra kell inkább ráfeküdni.

tényleg érdemes valamennyire fokozatosan készülni a kutyával még ilyen egyszerű munkára is, mert a hirtelen sok mozgás vércukorproblémákat eredményezhet (meg még sok mást is). mi tavaly télen jártunk úgy, hogy fél óra móka után Doro egyszer csak vad remegésbe kezdett (nem roham volt, csak mintha durván reszketett volna), erről később kiderült, hogy leesett a cukra, nem tudott elég gyorsan energiát mobilizálni magának. mindez megelőzhető lett volna azzal, ha naponta többet mozgatom, és nem rakom el télire, mint a befőttet. a napi séta/kirándulás nem elég! rendesen készíteni kell erre a sportra (is).

Címkék: szánkó kondi
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportinchaos.blog.hu/api/trackback/id/tr675995699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása