Kutyáim és a sport

Bemelegítés - levezetés

2011/07/01. - írta: Vikkus

felkértem uramat egy post erejéig:

Bármely sportban a bemelegítés és a levezetés az edzésprogram integráns része. Nincs ez másként a kutyáknál sem. Vannak, akik elhanyagolják ezt, nem tartják olyan fontosnak, szerintük a kutya be fog melegedni miközben dolgozik és majd le fog hűlni magától, ha befejezte. Persze lehet ezt így is, hobbiszinten, de ha valaki ennél nagyobb babérokra tör, az nem veheti ezt ennyire félvállról. Hisz miről is szól ez az egész? Kezdjük a bemelegítéssel.

Nos. Az eb izomzata a nap legnagyobb részében egy úgynevezett nyugalmi állapotban van. Hisz mit csinál egy kutya többnyire napközben? Fekszik, jön-megy, ül, áll, szóval semmi olyat, ami különösebben megterhelné. Ha ebben az állapotban hitelen kapna egy nagyobb terhelést, akkor a sérülését kockáztatjuk. Ez főleg akkor igaz, ha az utolsó edzésen igénybe vett izomcsoportok merevek, még nem regenerálódtak teljesen. Szóval józanul gondolkodva beláthatjuk, hogy kell egy átmenet a nyugalmi helyzet és a terheléses állapot között. Nem mellesleg a bemelegítéssel javul a koordináció, csökken az izomzat merevsége, az izomláz tünetei enyhébbek lesznek és a sérülések kockázatát is csökkentjük. De hogy is csináljuk a bemelegítést?

Magát a gyakorlatokat mindig az adott sport határozza meg. Ami univerzális, az a séta. Legyen meg legalább olyan másfél kilométer az elindulás és a tréning helyszíne között. Ha kocsival megyünk oda, ahol edzeni fogunk, akkor mielőtt elkezdjük, sétáljunk az ebbel kb. 15 percig, növekvő ütemben. Ez bemelegíti az izomzatot, a légzési-keringési rendszert, valamint tudatosatja a kutyában, hogy most itt edzés lesz, ezáltal agyban is "bekapcsol". Egy tapasztaltabb kutya már felpörög a bemelegítés hatására és alig várja, hogy komolyra forduljon az edzés, szinte könyörög azért, hogy jól meg legyen dolgozva.

Megdolgoztuk a kutyát, elfáradt, volt egy jó edzése. Liheg, fekszik a földön, néz ránk fáradtan. A szeme azt mondja, hogy gazdim hagyjál most lógva, kivagyok mint a dög, pihenni akarok. Lágyabb szívű gazdik akár engedhetnek is neki, hisz a kutya kihajtotta magát, nem kell még tovább gyötörni. Valóban nem kell?

Már hogyne kéne! Ha nem csinálnánk meg a levezetést az edzés után, azzal majdhogynem rosszabbat teszünk, mintha nem melegítettünk volna be! Hogy miért mondom ezt? Nézzük csak. Amikor abbahagyjuk az edzést, akkor ott fog állni a kutya, lihegve, kitikkadtan, lüktető izmokkal. Ezek az izmok tele vannak vérrel, ami szállítja az izomsejtekhez a tápanyagot és viszi el a sejtszintű anyagcsere melléktermékét, a tejsavat.Viszont a kutya már nem mozog, a szive lassan visszaáll a fokozott munkából az alapszintű igénybevételre. Az izmok pumpálása megszűnt egyik pillanatról a másikra, így kevesebb vér jut az agyba is, ami durvább esetben szédüléshez, ájuláshoz is vezethet. Mivel a vér ottmarad az izmokban, ezáltal a benne lévő tejsav is ottmarad. A tejsav mit okoz? Izomlázat. Az izomláz miatt több időt kell kihagyni, illetve - mint írtam volt korábban - a sérülésveszély is nagyobb. De hogy vezessünk le?

Nem kell itt semmi extra gyakorlatra gondolni. Ugyanazt kell tenni, mint bemelegítéskor. Mozgatni kell, csak most nem növekvő, hanem csökkenő ütemben. A végén mi még meg is szoktuk masszírozni a kutyákat. Ezzel a még bennmaradó vért kinyomjuk az izomrostokból, ezen kívül érezzük, hogy hol csomósodtak be a kutya izmai, ezeket a csomókat el tudjuk masszírozni, adott esetben diagnosztizáljuk azt, ha egy izom elszakadt. (Ilyenkor természetesen nem edzzük a kutyát addig, amíg teljesen meg nem gyógyul!)Van még a masszázsnak egy másik előnye. A kutya-gazda kapcsolat erősítése. Hisz kellemes élményt nyújtunk a kutyának, valamint mi is megismerjük a testét, az izomtapadásait, érezzük hogy melyik izomcsoportjai vannak jobbani becsomósodva, mely testrészeire kell nagyobb gondot fordítani, melyik izomcsoportjait veszi jobban igénybe, stb. Utána mi etetni szoktunk, jellemzően valami nagyobb fehérjetartalmú kaját. Ez többnyire valami húsnemű, de lehet sporttáp, tejsavó, tejtermék, ki mihez jut hozzá. És az evés után, csakis az evés után itatunk.

Ha a kutya nagyon ki van tikkadva, lehet neki inni adni a masszázs után is, de csak addig hagyjuk inni, amíg a fejét fel nem emeli. A kutyát edzés után hideg vízzel leönteni, hideg vizes uhával áttörölgetni TILOS! Ugyanis ezzel felgyorsítjuk azt a hatást, amit a levezetés hiánya okoz. Az izom hirtelen összehúzódik, az edzés során szerzett mikrosérülések fokozódnak, valamint a kutya hajlamos szívgörcsöt kapni. Mint a felhevült ember, aki fejest ugrik a hideg vízbe.

Szóval ha kevés időnk van edzeni, akkor inkább az edzésidőből csípjünk vissza, mint a bemelegítésre és levezetésre szánt időt hagyjuk el...

by banshee

hozzátenném, hogy pont ezért nincs megállás edzés közben, nehogy kihűljenek a kutyák, az ivás pedig teljesen ki van zárva.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sportinchaos.blog.hu/api/trackback/id/tr855995787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Von-tolla 2011.07.02. 08:57:57

Ez jó! Nekünk az edzésterepig meg vissza is van két km, amit csak futnak, visszafelé mindig csak ügetni engedem őket, olyan kiállítási tempóban. Akkor nálunk megvan a bemelegítés és a levezetés is. Tapogatni meg mindig tapogatom őket edzés után, hátha valami nyüves kullancs megtalálta valamelyiket. :)

banshee 2011.07.02. 09:11:06

Móni, a masszázs meg a tapernyászás az két külön dolog de ahogy érzed...én visszafelé az út harmadáig-feléig futtatnám a szőröseidet és csak az uccsó szakaszon ügettetném. De te edzés közben patakozni is szoktál, ami meg szerintem ellenjevallt. Az úszás legyen egy külön edzés, amikor csak azzal foglalkoztok!

Von-tolla 2011.07.04. 08:16:45

Ja ja csak mondani könnyű :D amilyen emelkedők erre vannak ott örülök, ha fel bírok tekerni :D nekem az ügetés a szép kiállítási mozgás miatt fontos, tudod. A patak az tényleg patak, kb. 5-10 cm mély, meleg vízzel, abban nem tudnak úszni, viszont most találtam a közelben tavat is, ahol állítólag nem gáz, ha úsztatom, kiírva nincs semmi és nem horgásztó. Úgyhogy majd odajárunk ezentúl.

Vikk 2011.07.04. 09:35:07

szerintem, ha emelkedő van a képletben, akkor az felér egy vágtával :D ez is olyan dolog, ami helyzetenként változik. az edzést is mindig a saját lehetőségeidhez kell igazítani :) a patak mélysége nem számít, a meleg meg csak Neked meleg, ilyenkor még a sárban elfekvés is kihűlést okoz... mi megállni sem szoktunk edzés közben, ha valaki lemarad, akkor a másikunk megy tovább a kutyákkal, de legrosszabb esetben oda-vissza közlekedünk, de semmiképp sem állunk meg velük, hogy ki ne hűljenek.
süti beállítások módosítása