Kutyáim és a sport

Szaporca, MEOESZ MPT Magyar pásztorkutyák terelőversenye

2018/08/14. - írta: Vikkus

Idén sem hagyhattuk ki a szaporcai "magyaros" versenyt, és szerencsére ebben az évben is szép sikerekkel távoztunk :) 

szaporca-tereloverseny-herding-trial-beauceron.jpg

Bár számunkra nem ad "hivatalos" eredményt (azaz nem számít bele az FCI-TS eredményekbe, nem ad CACT vagy CACIT-R címet), a tavalyi évben annyira jól éreztük magunkat a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző- és Sport Egyesület versenyén, hogy eszünkbe sem jutott az ideit kihagyni. A pálya ugyan ez alkalommal is szűkös volt, és akadályból sem raktak fel sokat, azért volt kihívásunk bőven. Egy kapun áthajtásos feladat például számomra teljesen új volt - és nagyon tetszett - a népes nézőközönség és a helyben hagyott cserenyáj pedig garantálta, hogy a kutyáknak kihívás legyen a rövid pálya teljesítése is (hisz a birka nagyon erősen igyekezett elmenekülni a nézőktől, és visszatapadni a drankákra, ahol a többi birka várakozott). 

szaporca-tereloverseny-herding-trial-beauceron-mita-gredin.jpg

Míta (Alanis des Gardiens du Chaos) ismét Számadó juhász osztályban indult, ennek pályája kevésben tért el az alsóbb osztálytól, viszont ez a differencia egy kemény távolsági munka volt, így Mítának rendesen oda kellett tennie magát. Parádés munkával - több szökés után, ami mind a távolsági feladat alatt történt - sikerült végrehajtaniuk a pályát, mindössze négy hibaponttal! Ezzel elhozták az első helyet az osztályukban! Gredin pedig (Épique des GdC) sikeres ösztönpróbát tett (FCI NHAT), szintén nagyon látványos munkával :) . Gyönyörűen tud már a nagylegény birkát karámról leszedni, miközben erős de durvaságtól mentes a munkája, nagyon-nagyon ígéretes!

szaporca-tereloverseny-herding-trial-beauceron-pogo-rebelle.jpg

Pogo (Avantasia GdC) és Rebelle (Balance GdC) Bojtár osztályban indultak, nekünk is ugyanaz az 6-7 feladatunk volt, csak elhajtás nélkül. Ez a verseny számunkra egy teszt volt, vizsgálni, hogy mennyire sikerült a lassítást összerakniuk a lányoknak az elmúlt hónapokban. A június és július számunkra ugyanis arról szólt, hogy visszaléptünk az alapokhoz és 3-4 birkával, hosszú pórázzal, vérrel-verejtékkel tisztáztuk a lassítás fogalmát. Vegyes eredmények születtek, Pogo határozottan megértette, míg Rebelle fejében egyelőre csak pislákolt ez a fogalom, ám hajlandó volt a kedvemért megtenni annyit, hogy nem hajtja rám ész nélkül a barikat. Továbbra is szélvészként balanszol, de jóval kevesebb nyomást ad. Ez még mindig nem jó, mert nagyon a nyáj seggében megy, viszont már egy lépés előre. Pogo esetében határozottan érezhető a lassulás, de a birka fenekében közlekedés sajnos neki is rossz szokása. Összességében mindkét lánnyal minimális hibákkal (egyszer-egyszer beelőztek engem a birkák) teljesítettük a pályát, Rebinél volt egy hazafutás, de távolságból dolgozva is szépen megoldotta. Nagyon gyorsan teljesítettük a pályát (a rendelkezésre álló 15 percből nem egész ötöt vettünk igénybe), de nem kellett futnom, vagy pattognom, normális tempóban végigjártuk, nem volt csipkedés, nem volt parancsmegtagadás. Rebi részéről volt egy elhibázott iránybaküldés (jobb-bal felcserélése, az ő részéről), de igazából korrigáltuk, illetve nála esett meg hogy a nyáj után küldésnél kicsit reszelősebb lett a kiabálásom, mint illett volna... :) Mindkét lány 90% fölött végzett, Pogi első, Rebi második (és volt még konkurenciánk). 

szaporca-tereloverseny-herding-trial-beauceron-bolg.jpg

Bolg (Dexter GdC) és Virág csupán az ösztönpróbán indult, mivel idén már nem volt lehetőség öp után versenyezni is. Bolg ügyesokos, jó ösztönnel higgadtan dolgozik, ősszel munkavizsgázik, és ahogy most állnak, ez vastagon meg is lesz nekik. 

szaporca-tereloverseny-herding-trial-beauceron-raven.jpg

Riri (Editin Limitee GdC) szintén sikeres ösztönpróbát tett, nagyon ügyes volt, főleg ahhoz képest, hogy eddig csak kétszer dolgozott karámban. Az FCI NHAT fenesége, hogy megköveteli a kutyáktól, hogy a karámon keresztül is hajtsák a birkát, miközben Ririt (és Bolgot, Gredint is amúgy) erről lenevelik a gazdáik, hisz rém kellemetlen, mikor tréning közben ott toporzékolnak a kerítésnél, miközben másik kutya dolgozik. Riri ebben élen járt, és szinte rá sem nézett a karámban lévő birkákra. Mikor azonban beengedték dolgozni, szépen nekiállt, és csak a kerítésre tapadáskor kellett neki segíteni, utána szépen elkezdett körözni, és balanszolni. 

szaporca-tereloverseny-herding-trial-border-collie-nova.jpg

Természetesen idén is jött velünk Anna és Nova (Vital Balance Aurora), ismét Kisbojtár osztályban indultak (felléptek volna Bojtárba, de nem volt meg tavaly a kitűnő eredményük), itt még rövidebb volt a pálya, és Novát próbára tette hogy nem a saját stílusában terel (4 birka helyett 20-szal, akik ráadásul folyvást elmenekültek vissza a karámokhoz), de bravúrosan teljesítették a pályát, nagyon látványos műsort adtak a nézőknek :) 

szaporca-tereloverseny-herding-trial-picnic.jpg

Írtam már korábban, hogy Szaporcán versenyezni nekem a legnagyobb boldogság. Egyrészt nekünk kedvez a hazai pálya, ez a "mi helyünk", itt gyakorlunk, másrészt - és ez sokkal jobb benne - kijönnek hozzánk szurkolni olyan fontos személyek is, mint például a nagymamánk :) Isteni barátnős-dumálós-nevetős-fotózós napot töltöttünk el ismét, alig várjuk a következőt!

szaporca-tereloverseny-herding-trial_1.jpg

Köszönjük a bírálatot és a szervezést Keve Gábornak! Annának pedig a csodás fotókat :) Az összesített eredményeink tehát: 

Míta, Számadó osztály 1. hely

Pogo, Bojtár osztály 1. hely

Rebelle, Bojtár osztály 2. hely

Nova, Kisbojtár osztály 1. hely

Riri, Bolg, Gredin pedig sikeres terelőképesség vizsgát tett. Jövőre veletek ugyanitt! :) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportinchaos.blog.hu/api/trackback/id/tr9714179925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása