Kutyáim és a sport

Így úsztatsd a kutyádat!

2017/07/07. - írta: Vikkus

Nyár van, meleg van, mi mást csinálnánk legszívesebben, mint vízbe eresztenénk a jószágainkat? Számukra is ez az egyetlen olyan mozgásforma, amiben nem kapnak hőgutát. Lássuk hogy s miként lehet illetve illik ezt megtenni.

Sokáig kívülállóként szemléltem a kutyastrandok körüli eszmecseréket, lévén a sajátjaim Rebelle érkezéséig hasnál mélyebben nem merészkedtek vízbe. Idén nyáron viszont nagyot fordult a világunk, Rebi felkeltette a többiek versenyszellemét, és azóta Lemmy is újra úszik (két éves koráig úszott, akkor hagyta abba, mikor visszakerült hozzám), Vixen szerencsére már Rebi példáját látva ismerkedett a vízzel, Pogo pedig idén nyáron - öt év után - úgy döntött, hogy nem csak szárazföldön verseng majd méhe gyümölcsével a labdákért. Így hát felszerelkeztem úszó játékokkal, és magam is elkezdtem komolyabban foglalkozni a témával. 

beauceron-berger-de-beauce-bas-rouge-gardiens-du-chaos-kennel-swimming-dogs.jpg

Először is különböztessük meg a strandolást az úsztatástól. A strandolás nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé, úsztatni viszont szeretek, nagyon hasznos és élménydús lemozgatási mód a dögöknek. A kutyát strandra magunkkal vinni sokszor inkább nyűg, sok ember között figyelni rá, ha elfáradt a vízben, kint maradni vele, bent a vízben is végig ügyelni kell rá, meg érdemes azt is figyelembe venni, hogy az emberek nem feltétlenül szeretik, ha kapnak egy szőrös zuhanyt egy kutyától... De őszintén szólva abban sem vagyok biztos, hogy a hatalmas dörgéssel járó hasasok hangját kedvelik a népek, meg egyáltalán, jól kell tudni dobni azt a játékot, hogy ne zavarjunk vele senkit a vízben. Talán nem túl meglepő, nem vagyok egy kutyastrand-fan (meg általában strand-fan), de ez gondolom ilyen introvertált defekt. Vannak ma már egyre több helyen kutyabarát strandok, ahol a nálam szociálisabbak eltölthetik kutyástul a szabadságukat, ezekről a legjobb info-források talán a lokális facebook csoportok, ahol a valós tapasztalatokról tudunk kérdezni. 

beauceron-berger-de-beauce-bas-rouge-gardiens-du-chaos-kennel-swimming-dogs-splash.jpg

Úsztatni lehet strandon is, és erre a hétköznap délelőttöket javaslom, amikor tényleg nem zavarunk senkit! Vagy az olyan helyeket, ahol a kutya még biztonságban úszik, de nem kijelölt fürdőhely (ilyen tuti helyünk a helyi bányató-horgásztó leeresztő csatornája, nem horgásznak és nem mély a víz, de a kutyáknak már úszniuk kell és van egy labdadobásnyi helyünk). A horgászhelyekre érdemes nagyon odafigyelni, sokszor hagynak bent lehorgonyzott bójákat, amiken fenn tud akadni a kutya (velünk megtörtént már, ki kellett mentenünk), ha pedig vannak a környéken kint horgászok, akkor tartsuk tiszteletben őket, és keressünk kicsit odébb egy partszakaszt. Ők fizetnek azért, hogy ott kint legyenek, és élhessenek a hobbijuknak. (Azt meg meg sem említem, hogy nem engedünk oda kutyát horgászhoz, hogy etetőanyagot zabáljon...!)

beauceron-berger-de-beauce-bas-rouge-gardiens-du-chaos-kennel-beach-dogs.jpg

Apportnak a legkézenfekvőbb a teniszlabda, de én nem javaslom, mivel merev tárgy, a kutya torkán befolyik a fele tó, amit szegény nem tud kontrollálni. Legfeljebb kezdő játéknak ajnálanám, amiért nem kár, ha elvész. Kaphatók ma már a legtöbb boltban (legutóbb az Aldiban láttam) puha úszó játékok, amiket képes összenyomni a jószág, így opcionális lesz számára az ivás. Hasznos, ha élénk színű (a kék színűeket nem túl meglepő módon nehezebben veszik észre). Sajnos a kemény szájú kutyák hamar szétnyúzzák ezeket a játékokat, de szerencsére szakadtan is egész sokáig használhatók. A legprofibb persze a dummy, ilyenünk is van, de kétszer drágább volt a halacskás játékoknál, így még nem mertem vízbe dobni - nehogy elhagyják nekem...

beauceron-berger-de-beauce-bas-rouge-gardiens-du-chaos-kennel-beach-dog.jpg

Fokozatosság és figyelem! Felhevült kutyát ne hagyjunk hasast ugrani... enyémek szerencsére beletrappolnak, körülnéznek, milyen a terep, mennyire mély, csak a sokadik dobás után kezdenek ugrálni, de nem minden kutya ilyen, és sajnos hallottunk már halálesetről, amit szívmegállás okozott a vízben. Szintén oda kell figyelni arra, hogy meddig bírja a kutya, nemrég híresült el a médiában a délegyházi kutyastrand tragédiája, mikor egy rutinos, jól úszó kutya halt meg a vízben. Nem ismerem a részleteket, sem azt, hogy boncolták-e a kutyát, mindenesetre figyeljünk oda, főleg a menős kutyáknál. A vízben a hőség sem korlátozza őket, ellenben folyamatosan mozogniuk kell, hogy fent maradjanak, így még nehezebben látjuk, mikor merülnek ki teljesen. Szoktam nekik száraz-pihenőt is adni, bár jellemzően ez úgy néz ki, hogy sétálgatok néhány száz métert a part mentén, ezek meg rohannak fel s alá, de legalább garantáltan annyira tudják kinyitni a szájukat levegővételhez, amennyire szeretnék - míg a vízben nem tudnak lihegni. Természetesen az úszási teljesítmény is növelhető, és ha valaki nem annyira paramami, mint én, annak a kutyái néha órákig ki sem jönnek a vízből. 

beauceron-berger-de-beauce-bas-rouge-gardiens-du-chaos-kennel-beach-dogs-swimming.jpg

Egyéb eszközökről... Vannak kutyák, főleg a farok nélküliek és a bull-típusúak, akik valamiért nem tudnak rendesen úszni. Némelyek szintén bénázva kezdik, aztán belejönnek (mint pl. Vixen), ezek a kutyák mellső lábbal dolgoznak, mint az őrült (fröcsköl inkább, mint úszik), de a hátsó lábuk alig mozdul, és majdhogynem függőleges tartásban próbálnak evickélni. Maddox kutyánk (staffordshire) is ilyen, bár elég kitartóan úszik, a mai napig elfelejti használni a hátulját... erre egyébként megoldás lehet a mentőmellény, ma már kaphatók kutyáknak is egészen elfogadható áron. Másik tuti dolog az úszódeszka, ez főleg kistestű kutyáknak hasznos, de ők biztosan tudják értékelni, amolyan szigetként meg tudnak állni rajta, ha elfáradtak, így akár hosszú ideig bent tudnak maradni a vízben a gazdáikkal. Hasonló tutiság a SUP, alias stand up paddle, ami akár egészen nagy kutyákat is elbír, nagyon hangulatos közös program, ahogy evezgetünk a kutyával a tóban... még sajnos nem tudtam kipróbálni, de rajta van a listán. 

one_world_jan_kona_colorado.jpg

(SUP dog netes kép)

Ne feledkezzünk meg a vizek védelméről! Ennek apropóján született eme poszt is, pihinapom lévén tanakodtam, hogy lemenjek úsztatni, mikor eszembe jutott, hogy nem egész két napja csöppöztem be a brigádot... utánanézve a leírásnak, bizony 48 óráig nem mehetnek vízbe ilyenkor, és bár a szőrükről leszáradt a cucc, tehát valószínűleg a hatást már nem befolyásolja, a vízi élővilágot még simán károsíthatja. Ezért fontos az is, hogy az írtószeres nyakörveket is vegyük le ilyenkor! A nyakörvnek sem jó, de a halaknak még rosszabb. 

beauceron-berger-de-beauce-bas-rouge-gardiens-du-chaos-kennel-beach-dog-zen.jpg

Az úsztatás egyébként nem csak nyáron űzhető (szemben a strandolással), ilyentén miénk az egész holtszezon - kutyaszőr-sűrűségtől függően - egészen addig, míg be nem fagynak a vizek. 

Címkék: úszás
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportinchaos.blog.hu/api/trackback/id/tr5912647177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása