Kutyáim és a sport

lánc vs. súlynyakörv

2013/05/07. - írta: Vikkus

ma reggeli kerékpározás közben gondolkoztam rajta, hogy hasznos lenne egy ilyen poszt is. a lánchúzás anno a felkészítésünk fontos része volt, ám idén fel sem merült a használata. nekünk értelemszerű volt, hogy miért nem, most ezt fogom kicsit bővebben kifejteni.

a megmozgatott izmok, jobban terhelt izomcsoportok mindkét eszközzel azonosak, tehát jogos a kérdés, hogy most miért súlyozott nyakörv, miért nem lánc? nos azért, mert a lánc amellett, hogy megmozgatja a nyak, a hát izmait plusz ad egy alap terhelést az egész szervezetnek ráadásul neveli is a kutyát. ahogy a láncot húzza az egész súly egyetlen pontra összpontosul a nyakán, ő pedig ösztönösen lefelé hajtja a fejét, és felveszi a helyes súlyhúzó-tartást. plusz a lánc surlódik, csörög, hangos, és nehéz, ezáltalá megtanítja a kutyát a vontatás fizikájára is: ha megáll nehezebb elindulnia, a legkönnyebb az, ha egyenletes tempóban halad, nem rángat, nem ugrál, nem vágtat, és nem áll meg, illetve hozzászokik a hangokhoz, a vontatáshoz. ha viszont ezt már jól tudja a kutya és kialakult egy jó súlyhúzó technikája, akkor éppenséggel át lehet térni a súlynyakörvre is - persze ha van. ez utóbbi tényező viszont a jövőben már nem lehet gond, mivel a vagusdogs elkezdte gyártani méretre ezeket a felszereléseket is, így már nem kizárólag külföldről lehet beszerezni a profi nehezített nyakörveket, hanem már az országon belülről is. esetünkben szempont az is, hogy most a tempóval akarjuk kombinálni a terhelést, magyarul bringázás közben nem húzathatunk láncot. természetesen a kutyán lévő súly sem lesz akkora, mint a - lassabb tempójú - láncos húzásnál.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportinchaos.blog.hu/api/trackback/id/tr855995690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása