Kutyáim és a sport

a sűrűjében

2013/05/07. - írta: Vikkus

edzésben vagyunk nagyon. a rendszer úgy néz ki, hogy reggel Dimit elzárom, aztán pihenős kutyák mozgatása (labdázás, engedelmes, tehát fizikailag kímélő dolgok), kecskehajtás (egy találomra kiválasztott bocival) aztán bringa elő és az edzős kutyát vagy kutyákat kiviszem a pályára (=földút). Murphy + Doro ill. Jetta + Pogo párosítások vannak, Junkie bringával egyedül jöhet csak. általában egy kört szoktunk tekerni, olyan tempóban, hogy a kutyák végig vágtában maradjanak (eleinte én voltam ebben a taktikában a gyenge láncszem, de fejlődök), egyetlen "nyújtós" szakasz van, a bocitelep előtti kb. 500m. ott a forgalomra és a helyi macskákra való tekintettel mindig pórázra vesszük a kutyákat és toljuk a bringát. előtte-utána póráz nélkül, szabadon futnak. Pogoval el fogom kezdeni a bikejöringes edzéseket is, ezen a héten akartam, de vasárnapra beiktattunk egy olyan kemény túrát, ami felért egy edzésnek, úgyhogy amíg sorra nem kerül inkább pihentetem. váltásban viszem ki őket, 3 naponta van forgás, addig minden nap más. ha eljön a gumis szezon, akkor változás lesz és nem Doro + Murphy lesz párban, hanem Doro + Junkie (gumihúzás közben nem szokott gubanc lenni köztük). a sima bringás futásokat kétféleképpen variálom: távolság és súly. a súly ez esetben a súlyozott nyakörvet jelenti, kb. 1,5kg-os felszerelés, ezzel egyelőre csak a szokásos távot futják, később majd a nagyobb kört is. beszélgettünk apjukkal, hogy hogyan adagoljuk nekik ezt a fajta terhelést, majd megegyeztünk abban, hogy nem a fokozatosság elvét követjük (tehát kivenni a súlyokat és minden edzésnél eggyel többet visszatenni bele), hanem ciklikusan eddzük őket. azzal az érvvel győzött meg, hogy a fokozatosságnál nem lehet visszalépni, a ciklikusságnál viszont igen. így lesz heti egy súlyozott edzés egy körrel ezen a héten (konkrétan a pitcsajoknak, a bocik majd bikejöringezni fognak, elég áldás lesz nekik az), majd később egy súlyozott - egy sima, egy súlyozott - egy dupla súly nélkül, majd később két súlyozott - egy sima. ez így kb három heti terv, lehetne tovább is variálni, de mivel versenyre készülünk nem fogjuk, hanem továbblépünk majd, valószínűleg rögtön gumira. aztán az első gumis edzésnél meglátjuk, hogy kell-e visszalépni a láncra. de ez már egy másik poszt anyaga lesz :)

napközben általában pihi van, mikor behajtom a kecskéket delelni, ki szoktam engedni a kenneleseket egyet bogarászni, illetve a bocik ugye váltásban terelnek, de alapvetően szieszta van, semmi komoly munka. a kekkék 2-3 órát delelnek ill. kérődznek, ennél hamarabban nem is szoktak kikívánkozni. estefelé aztán amikor a kecskék bekéredzkednek a behajtás után jön még egy kis esti móka, általában labdázgatás, vagy engedelmes, vagy szimpla bogarászás (tehát a szokásos pihi-program), és még a sötét éjszaka előtt a nem-edzős kutyákkal (tehát akik egyáltalán nem edzenek= Dimi és Puszta) egy kis kilométerpótlás.

most épp ott tartunk, hogy már le tudom tekerni a kutyákkal a távot a tüdőm kiköhögése nélkül, viszont a lábaim masszívan tiltakoznak és a tegnapelőtti túra óta a jobb bokám alig-alig hajlik. de nincs más hátra, mint előre, muszáj ráedzenem, úgyhogy hajrá, megyünk is Dorcival.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportinchaos.blog.hu/api/trackback/id/tr355995691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása