Kutyáim és a sport

HDR challenge: lendületben vagyunk! (No de úgy is kéne maradni...)

2017/03/26. - írta: Vikkus

Nem minden futás célja a határaink feszegetése. Erről írt már a zember a ciklikus edzés kapcsán, röviden arról szól, hogy egy széthajtós edzés után visszaveszünk a tempóból és csak 50%-ig megyünk el. A tegnap reggeli canicross pont egy ilyen volt... 

Továbbra is Hard Dog Race  felkészülés a cél, de a legutóbbi Rebelle-kiszakítja-a-derekamat-egy-terelő-tréningnap-végén finoman szólva "challenge"-edzés után jól esett egy sima, mezei fél-tókört futni Lemmyvel. Lemmy egyrészt nem egy badass speedster, hanem inkább egy gentleman, aki csak annyira húz, hogy éppen jól essen, másrészt ha kérem, hogy fékezzen, akkor megteszi (ez a fogalom Rebi számára egyelőre ismeretlen). A tókör 3,37km-es lett, 8,6km/h átlag, lehetne jobb is, de a lényeg az volt, hogy jól esett. Lefutottuk végig, és nem akartam szétszakadni, nem fájt, nem szúrt, tudtam pakolni egymás után a lábaim, és így másnapra virradóra azt kell mondjam izomlázam és ízületi fájdalmam sincs. 

beauceron-berger-de-beauce-gardiens-du-chaos-kennel-working-dog-sport-herding-canicross-hard-dog-race-lurcher.jpg

A cél nyilván nem az, hogy üljünk babérjainkon (lehet ezt annak nevezni egyáltalán?) és heti kétszer nyuggertempóban körbetotyogjuk a tavat, következő (neki)futásra a ciklikus edzés mintáját követve kicsit feszegetjük majd a határokat és vagy egy szukával nyomom le a 3,3-at, vagy Lemmyvel a két tavas kört (5km). 

Egyébként a résztvevők száma szombaton egyéni rekord - ide jön egy szarkasztikus felhorkanás - 3 fő. Az öcsém, aki Ozzy jószágot hozta és a zember, aki végül kutyátlanul jött (és ránk vert 4 percet ugyanezen a távon). 

Most pedig olyat teszek, amit e blog történetében még soha: humán cuccokról fogok regélni. Mint az tudvalevő sem fiatal, sem jól kondícionált nem vagyok, túl a harmadik X-en, túlsúllyal futni kezdeni merész vállalkozás, és ha nem figyelek oda, bizony rögtön eljönnek az amortizációs problémák. A fájó lábfejem egy lúdtalpbetéttel már elkussol, a térdem kedvéért odafigyelek arra, hogy ne verjem földhöz a lábam, sőt, amikor csak tudok a talpam elejével vagy lábujjheggyel futok. A forgóm (csípőm) csak az elején sajgott, szerencsére a tudatos cipő/talpbetét választás segített. No és  igen, cipő... az egy dolog, hogy veszünk egy terepre való cipőt, de ha túlsúlyos az ember, akkor arra is gondolnia kell, hogy ezeket a cipőket futókra tervezték. Így bizony, ha nem akarjuk szétvágni magunkat, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni és olyan cipőt venni, ami nagyon erős ütéscsillapításban. Futás részlegen dolgozó kollegina ajánlotta még nekem a hosszútávra és betonra való cipőket, bár soha nem futok betonon, olyan igazi technikás terepen sem, tehát nincs szükségem a veszettül tapadó terepfutó-talpra. Jelenleg, a bevezető időszakban, rövid távokon Quechua trail cipőket hordok váltva (tavaly adta át a Q a trail futást a Kalenjinek), de ha egyszer eljutok 5km fölé mindenképp váltok egy betonos LD (long distance) cipőre. A másik komoly téma a tápkieg. No semmi extrára nem kell itt gondolni, izotóniás italpor és ún recovery drink van bekészítve a kulacsaimba. Előbbit futás előtt és után (lehetne közben is) fogyasztandó, és a hidratálásban segít, pótolja a kiizzadt ásványi anyagokat. Nem az íze miatt iszom, de tény, hogy kevesebbet kell meginnom belőle, hogy oltsa a szomjamat, mint a sima vízből, ami már csak azért is praktikus mert nem kell békapocakkal zakatolnom. A recovery drink pedig regenerációt segítő keverék, semmi ördögi nincs benne, magnézium, vitaminok, miegymás. Ez sem túl finom, de nem is görcsölnek az izmaim és az izomlázam is egész elviselhető. No és persze ne felejtsük el az ízületvédőt. Jellemző módon a kutyáknak megveszem aranyáron a Luposant, mert az természetes és kagylóhúsból van, magamnak pedig valami olcsóbbat, és az se tragédia, ha szintetikus... :) de azért használ, nem fájdogálok. 

Következő menet hétfő reggel 8, kíváncsian várom, akkor hányan leszünk majd. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportinchaos.blog.hu/api/trackback/id/tr7112370843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása