Kutyáim és a sport

Te mivel kínzod a kutyádat?

2020/08/13. - írta: Vikkus

Kint tartod az udvaron szegény párát, vagy a lakásban kínzod? Futsz vele a nyári időszakban? Elviszed magaddal magashegyi túrára, esetleg húzatsz vele súlyt, vagy éppen magadat? Használod esőben és kánikulában arra, amire kitalálták? Vagy csak utánajárás nélkül vettél egy olyan kutyát, ami az életviteleddel nem, vagy csak alig összeegyeztethető igényű és épp csak vegetál melletted/amortizálja az életed? Elhízlaltad és most küzd minden lélegzetért, vagy csak támogattad a szaporítói tevékenységet? Gyarló módon kupíroztattál, vagy hagytad hosszúra fülét/farkát és most heamatómás/sérült és lassan műteni kell...? 

Ítélkezünk általánosságban a kutyák gyakorlati használata ellen, miközben mediterrán klímán tartunk északi fajtákat (full szőrben, mert hát úgy szépek), célirányosan tenyésztünk lélegezni képtelen fajtákat, és olyan nyájőrző "primitív" (a szó jó értelmében) kutyákat, melyeknek több hektáros revírre lenne szüksége szemben a 800négyzetméterrel, ami jut nekik. Igen, a kutyák hőgutát tudnak kapni, akár a kocsiban felejtve, akár a napon futtatva, és igen, a használati kutyák gazdáit sem szabad gondolkozás nélkül piedesztára emelni... Gondoljunk csak arra, hogyan lettek tele a menhelyek cattle dog keverékekkel, hála a nagyon autentikus magyar juhtartóknak. 

A világ nem fekete és fehér, a kutyázás sem. Vannak, akik kezében az elektromos- vagy szögesnyakörv aranyat ér, és vannak, akiknek fojtót sem szabadna használnia. Nem mindegy az, hogy tudatosan felépített, háttértámogatott módon terhelünk egy kutyát mondjuk egy nyári időszakban, tüdőkapacitást segítő kiegészítőkkel és tudatos felkészítő tréninggel, vagy csak előveszünk egy show/hobbi Fifit és megfingatjuk a napon. Mert kutya és kutya közt továbbra sincs egyenlőségjel, ahogy gazda és gazda között sincs. Ebben az országban elképesztően sok kutya és kutyás van, és mind látjuk, hogy milyen hatalmas arányuk a tudatlan, vagy éppen nemtörődöm, esetleg mindkettő. De legalább a 90%-a ítélkező. Trendeket, népszerű nézőpontot és hangulatot támogatnak abban bízva, hogy a szomszéd Csabika inkább ezt jegyzi meg aranyaszabályként, és menjen biztosra, és még véletlenül sem biztatunk senkit arra, hogy járjon utána adott témának, képezze magát, és mondjuk csinálja tényleg jól. Miért is akarnánk, az emberek mind hülyék... ivartalanítson mindenki, az a biztos, úgyse tudja rendesen tartani vagy nevelni az ivaros kutyáját. Ja, hogy nem kéne ilyen imkompetens embereknek kutyát adni...? No persze úgyis szerez magának, ha akar.

Mondhatnám, így jártál, ha nyilvánosság elé állsz, kaphatsz követ a nyakadba azért is, mert sziklás terepen túrázol a kutyáddal, vagy mert hagyod, hogy ő rendezze el a konfliktusát a fejelős kecskebakkal. Ez a világ már csak ilyen, amúgy mindig is ilyen volt. Választhatsz, hogy beleállsz, vagy ezentúl kétszer meggondolod, mit vállalsz fel nyiltan. Nincs megoldás, nincs tanulság, csak egy reggeli kávé meg egy elkapott gondolat. 

Címkék: megmondós
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportinchaos.blog.hu/api/trackback/id/tr1716138326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.