Kutyáim és a sport

Élet és edzés -10°C alatt

2017/02/04. - írta: Vikkus

Mert mit lehet ilyen bazi hidegben csinálni? Hát, labdázni már simán, feltéve, hogy felöltözöl kimenős eszkimónak, merthogy az a kedves gazda részéről erősen passzív tevékenység. Aztán húzathatsz dolgokat, például szánkót, már feltéve, hogy van a környéken használható minőségű hó (itt nincs) vagy éppen gumit, csak számolj azzal, hogy a jégen sokkal jobban csúszik a kis szemétláda, és a jószág itt is állva hagy majd, mégpedig röhögve. Bringázni... hát izé... én nem tenném, még a scooterhez sem vagyok elég bátor (még a földút is jégbarázdás, baszki... Szóval mi marad? Hát ja, a rapid-módszerek.

Az a gond ezzel a brutál hideggel, hogy a földutat is a betonnal teszi egyenértékűvé rugalmasság tekintetében, vagyis ha terheled rajta a kutyát, nem sokkal jár jobban, mintha aszfalton sétálnátok - ha meg még fel is van sózva vagy kavicsozva, akkor egyáltalán. Ez az oka annak, hogy a canicrosst is kerülőpályára tettem - ezt elsősorban saját magam miatt, a karácsonyi plusz zsírréteg meg a tavalyi év mozgáshiánya nem indokolja, hogy a legkeményebb talajon essek neki újra a futásnak. A gumihúzás a fentebb írt súlyozási paradoxon miatt necces, bár rövid távon, nehéz gumival - edzésben lévő kutyával - bevállalható. Persze adjunk ilyenkor télen is egy ízületvédő-kúrát, már csak illendőségből is. A labdázás is hasonlóan - a keménység - miatt nem feltétlen ajánlott, bár azt lehet fűvel vagy hóval borított placcon is, ami kicsit javít a helyzeten. 

A mi megoldásunk egyrészt a mentális lefoglalás - klikker és hülyeségek tanulása, szigorúan bent - másrészt a csodálatos futópad, és Maddoxnak a lógatás. A futópadban az a fantasztikus, hogy be lehet vinni fűtött helységbe, illetve nem kell sokáig mellette álldogálni, mert nagyjából 15 perc alatt ki lehet fingatni egy kutyát. A futófelület lábbarát, sőt, fel is melegszik kissé használat alatt. Tisztázzuk, hogy futópad alatt az önhajtott, "garázs-gyártmányú" gépeket értem, amiket csak a kutya saját lába hajt, nem valami motorikus szuperszónikus showhandling-kelléket. Ezeknél a futópadoknál a lényeg a kutya gyors kisütése, kifejezetten szar időben, illetve mikor meg akarjuk spórolni az edzés előtti őrjöngést (lovaknál hasonló célt szolgál a futószár). Lógatásról már írtam korábban egy opuszt, olvassátok azt, ha mélyebben érdekel a téma. 

Mire a gondolatmenet végére értem, egyik napról a másikra véget ért a tél... :) De ha már elkezdtem, közzé is teszem, hátha jönnek még fagyok februárban. 

rebelle-beauceron-berger-de-beauce-working-dog-herding-troupeux-chien-gardiens-du-chaos.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportinchaos.blog.hu/api/trackback/id/tr4112169186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása