Kutyáim és a sport

Szaporcás birkatréning

2016/11/16. - írta: Vikkus

Vegyük külön a terelő- és a bariedzést. Előbbi a kutyát készíti, utóbbi a birkát hozza terelhető állapotba. Míg a gyönyörű szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpontban összességében minden körülmény adott ahhoz, hogy elsőosztályú gyakorlóhely legyen az egyedüli szűk keresztmetszet a nyáj. 20 racka ürü, meg jó negyven cikta anya, akik kutyával való kapcsolata leredukálódik Csinosra, a telepi pumira, aki néha megugatja őket. Neki köszönhető valószínűleg, hogy túlzottan nem rettegnek a kutyától, és a telep látogatóinak, hogy az embertől sem, viszont itt meg is áll a történet.

Rendeztek itt egy szemináriumot múlt hónapban, aminek a legfőbb tapasztalata az volt,hogy a birkák együttműködési hajlandóságán még dolgozni kell. Ha elfáradtak (vagy nagyon bestresszeltek) egyszerűen feltapadtak a kerítésre, vagy beforogtak, feneküket mutatva a kutyának, és "bedugultak". A kezdő kutyák (nekik szólt a szemi) nem nagyon tudtak ezzel mit kezdeni. 

Ez alkalommal Pogo és Jetta jött velem, meg két hat hónapos ifjam, hogy teszteljem őket. Pogoval ellenőriztük a barik fittségi szintjét, és mikor láttam,hogy félvad módjára ugrottak meg a finoman szólva energiadús Pogo hatására, akkor felcsillant a szemem... Colossussal minden rendben ment, 5 percen belül kapcsolt,utána volt nagy boldogság.

Majd jött Colonel, és ő egy kicsit más jellem, érzékenyebb, simulékonyabb kis állat, mintha csak szuka volna (a mérete is megtévesztő :) ) nehezebben kötődik (ha igen, akkor viszont nagyon, gondolatolvasó énvagyokazárnyékod típusként), és nehezebben oldja ki magát. Kioldja, csak tovább tart. No itt is tovább tartott, ami alapból nem számít, de a birka energiája egy idő után kifogyott, és bár hősiesen, tök sokáig bírták, mire Colonel rájött, hogy ő terelőkutya, már a bedugulásos játékot játszották Szegény kicsi hős, hiába van tök jó stílusa, szépen íven fut, gyorsan reagál, koncentrál... nagyon kezdő volt ahhoz, hogy ezeket a makacs rackákat megmozdítsa. Legközelebb remélem jobban tudunk vele haladni, nagy lehetőségeket látok benne.

Annak érdekében, hogy a birkák részéről ne a hülyeség megerősítésével zárjuk a szeánszot Pogival és Jettával is megpöcögtettük őket, Jetta sajnos a makacskodóknál az ugatását veszi elő, de Pogo szerencsére halkabb módszert alkalmaz: csattog. A géppuskaszájával meg az elborult tekintetével elég meggyőző tud lenni, plusz arra is rájött, hogy ha bedugulnak, akkor nem érdemes hátulról nyomni őket, kimegy oldalra, közéjük csattog, és hátulról is befurakszik, hogy az utolsó beforgó fejet is irányba rakja. Újra és újra le tudok döbbenni Pogo elhivatottságán és kreatív megoldásain, egyszerűen imádom! 

adsc02330.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportinchaos.blog.hu/api/trackback/id/tr1611962481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása