Kutyáim és a sport

Na de miért beszél angolul?

2016/11/23. - írta: Vikkus

Away, Come by, Lie down, Walk on, Out... ezeket a parancsokat hallhatjuk egy-egy tréningen illetve terelőversenyen. Egyik-másik egyértelmű, a többi amolyan kódszó, de csak hogy tiszta legyen, mindenki ugyanúgy használja. No nem azért kezdünk el angolul beszélni a kutyákhoz, mert kötelező, vagy mert flancolunk... ennél általában praktikusabb okai vannak. 

Például az, hogy az ember jobb-bal tévesztő. Sok más egyéb negatív tulajdonságom közé tartozik, hogy nem mindig megy elsőre a jobb és bal kezem beazonosítása. Sokat segített ezen a tény, hogy megtanultam vezetni, de pl. ha tükörben kell beazonosítanom egy oldalt, az, a mai napig kihívások elé állít (pl. egy fél pár kesztyűről megmondani jobbos vagy balos-e). Nekem tehát ezért jött az Away és a Come by. Away a jobb kezem felé (óramutató járásával ellentétesen, tehát A as anticlockwise) a Come by pedig a bal kezem (tehát C as clockwise). Később aztán ezt is elfelejtettem, viszont ahogy mondtam, a vezetéssel egész jól beazonosítottam a kezeim, így maradt a Jobb elé és Bal elé. Mi persze nem agilityzünk (próbáltuk, de elengedtem), aki viszont ezt is űzi és használja az irányokat, az kénytelen kreatív lenni a terelésben. Szandra például Mítával a Kerülj és Vissza szavakat használja. 

Lie down, vagy Lay down, tehát feküdj. Azért nem szeretjük simán csak a fektetés szavát használni, mert egy alap engedelmes munkában a fektetés addig tart, míg a gazda azt fel nem oldja. A terelésben a fektetés csak egy pauza, egy pillanatállj, amit a kutya a birka mozgásától függően maga oldhat ki. Ezért ha valaki egyébként más sportban is aktív, vagy elvár egy alap engedelmességet, akkor nem célszerű a stabil fektetés szavát használni. Ha nagyon engedelmes a kutyája, akkor ez összezavarja a terelésben, ha pedig lázadó jellem (mint az enyémek) akkor egyszerűen nem lesz stabil fektetése. Egy BH vizsgán vagy urambocsá IPO-n a parancsok nyelvét pedig jóval komolyabban veszik, mint egy terelésen, így célszerű utóbbinál rugalmasnak lenni. Én egyébként Jettánál már csak akkor fektetek, ha mellettem van, ha a nyáj köztük mozog, akkor ültetem, mivel ő nem viseli el, ha nem láthat engem. Ha képes lenne arra, hogy álltában egy helyben maradjon (folyton csoszog odébb, csalja le a métereket) akkor le sem ültetném. Jetta esetében a fektetés tényleges fektetés, tehát akkor én oldom ki, és ügyelek rá, hogy úgy használjam, hogy ez mindig így történjen. Az ültetést magának oldja, de az ő engedelmes munkája már régen elveszett... Pogo esetében a Feküdj és Lay down párhuzamosan működik, minden erőmmel próbálom a kettő következetesen használni, de bevallom, néha megcsúszok. Ha mégis, biztosan helyben kell maradnia, akkor általában becsempészek egy Ott-ot is, tudom, ez BH-n pontlevonás (de csak ha a bíró hallja, hehehe), de valamelyik kezemet meg kell harapjam. Rebelle-nél a stabil fekvésnél tartunk, majd ha ez megvan, akkor becsempészem neki a Lay downt is, a mostani trendhez hasonlóan, még birka nélkül. 

Walk on, azaz egyenes haladás. Én a Lassan-t használom, de a Hajtsd is ugyanígy logikus és jó lehet. Utóbbit azért nem merném, mert enyémek hajlamosak rakétaként elindulni, így a Lassan eléggé adja magát. Ezt akkor használjuk, mikor azt akarjuk, hogy a kutya gyűjtve, egyenesen haladjon. Az "iskolázós" videóimon jól látszik, mikor külön kérem az irányokat és mikor lefektetem a kutyát, majd irányadás nélkül elindítom, ez az elindítás a Lassan, ezt megelőzheti egy fektetés is, de akár valamelyik irányadás is. Ha a kutya nem a felvételi ponton van (úgy értem a nyáj velem ellentétes oldalán) akkor előtte mindenképp egy irányt kell kapnia, hisz azt mi határozzuk meg, hogy honnan kerüljön a barik mögé. Ez a parancs egyébként lehet bármi, csak figyeljünk rá, hogy az Ok például sokaknál a "gyere és zúzzál" míg az egy terelés esetében nem feltétlen praktikus.

Elhajtásra bevallom nem tudom mit használ az angol (talán a Walk on csak irányadás nélkül?), én az egyszerű El-t, vagy Elfelé-ét. Ez mindig azt jelenti, hogy a nyáj felém eső oldalát kell hajtani. Maga az elhajtás nehéz feladat azoknak, akik egyszer már belejöttek a gyűjtő balanszba, de ha egyszer megtanulják, akkor ezt is szépen tudják használni. Tervezek erről részletesebben is írni, Pogival úgyis ennek a projektnek fogunk nekiállni mostantól. Elfele esetében is muszáj minimálisan irányt adni (ha jobbra viszem a nyájat, akkor balról nyomom őket, stb), ez még nem forrt ki nálunk, egyelőre a kutyával együtt haladok és mondom neki, hogy Balról, majd rögtön utána, hogy Elfele, ritkán sikerül elsőre, de Jetta ügyes, előbb-utóbb majd leesik neki. Pogo még a jövő zenéje, de majd meglesz vele is. Angolul egyébként a gyűjtés a conduction, az elhajtás a drive (ezek nem parancsok, hanem fogalmak).

Ide. Nem tudom az angolját, valószínűleg nincs is neki, mivel ők eleve messzebbről dolgoznak (mármint a borderek). Én arra használom, hogy lábhoz hívjam a kutyát. Ez nem pusztán egy gyere ide, ez azt jelenti, hogy az íven haladva (tehát nem a legrövidebb úton, keresztül a birkán!) jöjjön a lábam mellé. Ezzel a paranccsal tudunk szépen megállítani, tehát haladunk gyűjtésben, majd a megállítási ponthoz közeledve jön egy Ide, a kutya pedig körülfutva a nyájat odaszalad hozzám. Ezzel a lendületben lévő birka megáll. Mivel az enyémek nagyon erős balanszot tanultak, ezért nem szeretnek teljes kört futni a nyáj körül, mindig csak a számukra fenntartott "tortaszeletig" haladnak. Velük most gyakoroljuk, hogy a hátam mögött elfutva teljesen kerüljenek (clockwise ill. anticlockwise), amihez az irányokat kombinálom egy Ide-vel. Mutatok vidit, mert érzem, hogy ez már sok lesz: 

Előfordulnak még egyéb parancsok is, Szedd le, amikor kerítésre tapad a birka, és a kutya szépen a fejük irányából befurakszik a jószág és a kerítés közé, a Hajts ki, amit csak a karámnál használok (fontos, hogy a karámból kihajtani kell, a szűkítő viszont nagyon hasonlít (a kutya szemszögéből mindenképp) a karámra, de onnan nem szabad kihajtani! Illetve mások használják még a Csíp, vagy Csípd meg parancsot is, én lenevelni igyekszem erről a kutyáimat, így igyekszem véletlenül sem használni, de egyébként van, hogy szükség van a harapásra. Az ugatásra ugyan így lehet külön szavunk, ez viszont kivétel, mármint itt nyugodtan lehet az "otthoni" ugatás parancsot bevetni. Kivéve, ha olyan a jószág, mint Pogo, és csak a fürkészéssel tudja ezt összekötni :) (pedig arra tök mást használok)

Out, azaz Kifelé. Néha egy Takarodj-ot is megeresztek, főleg Poginál. Az ő esetében az ívek távolságát növelem így, de valójában ezt a pálya elhagyására használják. Amúgy arra is van szavam, az egyszerű Vége van. 

Terelő munkavizsgán legjobb tudomásom szerint nincs előírás a szavak használatát illetően, csupán annyi, hogy tilos káromkodni (kaptam már ezért pontlevonást), szóval vegyük elő a szeplőtelen szókincsünket. Ugyan így a parancsok ismétlése sem hiba, versenyen viszont már húzzák érte a strigulákat. Persze itt is igaz, hogy a bíró csak arra tud levonni, amit lát/hall :) praktikus tehát, ha a kutya nem csak az üvöltésből ért. A kreativitásunkat tehát nyugodtan elővehetjük, csak figyeljünk rá oda, hogy lehetőleg kevés olyan parancsot kapjon a kutya terelés közben, amit az élet egyéb területén is használunk. 

10624745_10202772205167486_1134129085717290548_n.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportinchaos.blog.hu/api/trackback/id/tr8111992244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása