Kutyáim és a sport

Kölyök a karámban

2018/02/17. - írta: Vikkus

A múltkori székesfehérvári kalandot hosszú szünet előzte meg, most viszont rendesen belehúztunk, februárban eddig konkrétan három tréningen vagyunk túl, és ennek az eredménye is látható. Most kicsit visszaugrunk az időben az első idei szaporcai kalandhoz, amikor a piciket is vittük magunkkal. 

beauceron-puppy-gardiens-du-chaos-herding.jpg

Étincelle (alias Drogo) és Épique (aka Epic) eléggé eltérő karakterek, Drogsi bújós, mosolygós, megfelelni vágyó, kényelmes kiskutya, míg Epic kemény, makacs, domináns és motiválni sem olyan egyszerű. Az első teszt 8 hetesen történt, amikor mindegyikük magabiztos viselkedést mutatott birka mellett, és két szuka, Vinnie (Echidna) és Ravie (Edition Limitee) konkrét terelő viselkedést is mutatott. Azóta Sethi (Exorciste) birkák mellé került és 3 hónapos korára már stabilan balanszolt! Nagy reményeim vannak hát a 'maradék' két kannal kapcsolatban is. A teszt ugyanúgy zajlott, mint elsőre, csak most saját magamnak asszisztáltam Jettával, ez okozott némi problémát, mivel egyszerre kellett figyelnem őket, de összességében meg tudtuk oldani a nyáj mozgásban tartását. Picike kutyáknál lényeges, hogy a falka mozogjon, ez tudja bennük bekapcsolni az ösztönt, és az sem árt, ha nem kapnak rögtön negatív élményt - azaz fejelést a birkáktól - ezért még frissen, a könnyen ugró nyájhoz visszük be őket. 

beauceron-puppy-gardiens-du-chaos-herding-training.jpg

Drogsi ugyanazt a viselkedést mutatta, mint 8 hetesen: érdeklődött, jött a birkákkal, megszagolta őket, nem mutatott félelmet, viszont nem is óhajtotta kergetni őket. Nem aggódom miatta, mivel ilyen idős korban még gyakran rejtettek az ösztönök, hallottunk olyanról is, hogy a adott kutya zsákmánya is csak fél éves kora után jött elő, és terelőkutyánál is megesik, hogy ivarérés után dönt úgy, hogy szeretné kergetni a birkát. További pozitív jel Drogo jellemével kapcsolatban, hogy bár többször is elgázolták a birkák, nem akart lemenni a pályára, ott bent szaladgált velem, a nyáj körül. 

puppy-beauceron-gardiens-du-chaos-herding-training.jpg

Epic ellenben hamar megtalálta a poént a birkászásban és nem gyenge produkcióval örvendeztetett meg minket! Határozottan kontaktált a birkával, erővel hajtotta és már a balanszát is kezdte megtalálni. Egyelőre nem visszük többet terelni, nagyon baba még hozzá, de bárki is lesz a gazdája, remélhetőleg kihasználja a benne rejlő lehetőségeket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportinchaos.blog.hu/api/trackback/id/tr7113676170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása