Kutyáim és a sport

Miért nem adok neked kutyát?

2018/01/25. - írta: Vikkus

Nyilván jóval kevesebb szép üzenetet kapok a témában, mint azok, akik valamilyen népszerű/ismert fajtájú kutyának keresnek gazdit - pláne ha ingyen örökbefogadható a jószág - de még így is néha soknak érzem. Ahogy írtam azt tegnap este, egy népszerű fajtás csoportban tagnak lenni (konkrétan bull tipusú terrieres) nagyon sokféle ingert ad az embernek, mint azt szakavatott kollégám megmondta: ezek mindegyike egy szociológiai tanulmány. Hiába látom azt évek óta, hogy a csapból is a felelős állattartás - ne vegyél szaporítótól - ne szaporíts - szedd fel a kutyasz@rt posztok folynak, ez csak az én sterilizált kis világom, hisz egyrészt szakmai csoportokban vagyok tag (90%-ban) másrészt leirtom az olyan ismerősöket akik nem, ergo minimálisra csökkentem az üzenőfalamon megjelenő hülyeségek számát. 

Ennek az izoláltságnak most látom hátrányát, amikor masszív butaságokat kellene kezelnem. Mert - már megbocsássék - határozottan vallom másik tanult kollegám állítását: "az internet korában tudatlannak maradni választás kérdése". Szóval NÉZZ UTÁNA A TÉMÁNAK MIELŐTT KUTYÁT VENNÉL! Majd utána beszélgetünk. Addig maradnak a tőmondatok és ha épp rossz napom van, akkor rövidre zárom a dialógust egy jó magasra szabott vételárral. 

blog-kolyok-puppy-beauceron.jpg

Lehet, hogy arrogáns vagyok, de azon tenyésztők közé tartozom, aki mindent - írd és mondd, MINDENT - az emberek szájába rág már a hirdetésben is, két nyelven. Le van írva a kicsik kora, jelleme - mert karakterteszteltünk úgyamúgy - küllemi tulajdonságai, törzskönyve online pedes linkkel, a szülőkről minden eredmény és dolgozós videó, majd a weboldalunk, és a facebook oldalunk, utóbbin a kölykök nevével megfejelt albumokban található több száz fotóval. Emellett, aki nyitott szemmel jár és minimálisan ért a fészbuk használatához, az nagyjából három percen belül megtalálja a picik videóit is (szintén a nevükkel címezve). Szóval aki azzal kezdi, hogy küldjek képet, az már megbocsásson, de becsülje meg magát amiért nem küldtem el csuklóból valahova, hanem szépen leírom, hogy van pár száz a linken túl. (Elnéző vagyok ebk azzal, akinél látom, hogy más generáció szülötte.) 

Nem kap tőlünk kiskutyát az, akivel úgy érzem, nem fogunk tudni együttműködni. Bizony, együttműködni, mert nem muszáj közeli barátoknak lennünk, de igenis tudni akarok a kutyáimról, amihez szükséges a kommunikáció, és hogy az alapvető kutyatartási nézeteink megegyezzenek. A "házőrzőnek szeretném" sajnos nem ugorja meg ezt a lécet. 

Nem kap tőlünk kiskutyát az, akinél pici gyanú is felmerül, hogy szaporítani akar. Remélem egyértelmű... mikor már a tizedik sor üzenetet váltom az amúgy szimpatikus érdeklődővel, majd tök lazán megkérdezi, hogy mennyibe kerül törzskönyv nélkül és kant segítek-e majd találni neki...? A legszebb az egészben, hogy egy kan kiskutya iránt érdeklődött. 

Nem kap tőlünk kiskutyát, akinél a gyanúja is felmerül annak, hogy nem lesz jó gazdája. Nyomozunk ugyanis. Minden eszközzel és bármivel, amivel lehetséges, és addig megyek, míg nem lelek közös ismerőst (eddig mindig találtam), aki meg nem erősíti, hogy megbízható gazdi lesz. És ha nem erősítenek meg, akkor köszönjük az érdeklődést, nem kockáztatunk. 

Nem kap tőlünk kiskutyát az sem, akivel egyébként semmi baj nincsen, de egyszerűen nem passzol hozzá a fajta, vagy az adott alom/kölyök. Hiába lehet a világ legcukibb családja, ha nem akarnak sportolni vele, és nem lenne rendszeresen aktívan foglalkoztatva. Előfordulnak ilyen kölykök nálunk is, akik elvannak a szeretkekutya szerepben, de a többség nem ilyen, és nem érdekem, hogy később a kutyának és a gazdáinak is rossz legyen. 

Magasak az elvárások? Lehet. Alapvető szövegértést, intelligenciát várok igen, célirányos elképzelést, felkészült (legalább az alapokból: mi az a kutya, hogyan kell kölyköt venni, stb) érdeklődőket. Nem baj, ha nem volt még bocid, sőt, az sem, ha nem volt még kutyád, ha van olyan kiskutya, aki jelleme szerint nem túl nagy falat, ez még nem kizáró. Nem baj, ha nincs kerted, sőt, előny, mert tudom, hogy rendszeresen sétálni fog! Nem baj, ha van gyerek, vagy másik kutya, amennyiben őket (is) megfelelően tudod kezelni. Nem baj, ha nem akarsz versenyezni, vagy éppen sportolni, ha mellette napi szinten aktívan együtt vagy a kutyával (mondjuk ha viszed magaddal dolgozni), no és persze ha látok ehhez passzoló kölyköt az alomban. Nem baj, ha tenyészteni akarsz majd a jövőben, amennyiben az valóban tenyésztés lesz (jó hosszú szerződésünk van, hogy mindezt bebiztosítsa) és még segítek is, ha erre kerül a sor. Nem baj, ha rákérdezel az árra, vagy hogy hol vagyunk, de mielőtt válaszolok én is kérdezni fogok, méghozzá sokat - plusz pont, ha kérdés nélkül azzal kezded, hogy mesélsz magadról. 

Az ötödik alom után már elég sok ilyen és hasonló beszélgetésen vagyunk túl, tényleg igyekszem mindenkinek adni egy sanszot, de mellette megtanultam hallgatni a megérzéseimre. Igyekszem mindenkit szépen, udvariasan elutasítani, volt olyan, akinek a "fejlesztendő pontokat" is elmondtam, mit tanuljon még a kutyázásról, mielőtt venne egyet - remélem nyitott fülre talált.

Ennyit tudok tenni, és várok, míg mindenkiért befut a megfelelő gazdi. Addig is neveljük őket, szocizunk, sétálunk, játszunk. Amiatt nem aggódom, hogy meddig maradnak az udvarban, amiatt viszont igen, hogy ha elkerülnek, mi rossz történhet velük. 

 

Címkék: kölykök
151 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sportinchaos.blog.hu/api/trackback/id/tr1513601649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

consul 2018.01.25. 14:47:26

@banshee: Ez adig működik, amíg a vevő tovább nem adja az ebet. A harmadik félre már semmi sem fog vonatkozni (jótanács: apu adja el a kutyát anyunak és megszabadultak a tenyésztő baromságaitól...)

consul 2018.01.25. 14:50:16

@she_wolf: Aláírhatsz bármit, ezek kikényszeríthetetlen szabályok...

banshee 2018.01.25. 14:52:26

@consul: Tudod a tenyésztő se hülye, gondol erre is, és emiatt a kutya adásvételi szerződésében kiköt elővásárlási jogot is, szóval a harmadik fél akkor veheti meg a kutyát, ha a tenyésztő az elővásárlási jogról lemondott.

banshee 2018.01.25. 14:53:36

@she_wolf: én nem anyáztam, de ha nagyon pattogni akarsz, akkor azt azért gondold meg, a del gomb nem nálad van.

ZmanUK 2018.01.25. 14:54:19

Ez a cikk nalam is kicsapta a biztositekot egy picit. Kezd olyan erzesem lenni, hogy a fenti tenyeszto voltakeppen nem is eladja a kutyat - azaz nem kereskedelmet folytat, hanem "kolcsonbe" ad kutyat hosszu lejaratra. Persze, maga donti el, hogy kinek ad el es kinem nem, viszont en tutira nem vennek olyan tenyesztotol, aki tovabbra is "igenyt" tart a kapcsolatra, meg tudni akar a kutyarol. Ha en megveszem a kolykot, az onnantol kezdve az en kutyam, imadom, vigyazok ra, gondozom, a csaladom tagja. Ha a tenyeszto szimpatikus volt, orommel kuldok kepeket, fotokat, stb magamtol, de hogy ez a szerzodes resze legyen onmagaban nonszensz. Persze, legyen egy beszelgetes, a leendo gazdikkal, mert esetleg a tenyeszto eszrevesz valamit, vagy tud tanacsolni valamit, amit az uj gazdi esetleg nem lat, vagy nem gondol bele, de azert legyen ennek hatara. Es igenis sajnos ebbe bele kell kalkulalni, hogy a tenyeszto esetleg teved az uj gazdival kapcsolatban, hol elonyere, hol hatranyara.

consul 2018.01.25. 14:56:51

@banshee: Soha nem fog értesülni arról, hogy továbbadták a kutyát. Az elővásárlási jog csak ingatlannál működik.

consul 2018.01.25. 14:57:56

@banshee: Vagy mond egy akkora vételárat, amit a tenyésztő nem tud kifizetni...

Olliék 2018.01.25. 14:58:52

10 évvel ezelőtt vettük a mi kis minipitbullunkat. (yorki)
Nem fajra mentünk,hanem lehetőségekre. Kicsi, ne ontsa a szőrt, ne legyen idegbeteg. A yorki volt az első,amit kihúztam,mert mind idegbajos. Nem lehet őket megsimogatni,mert esznek. Erre a férjem egy neves tenyésztőtől hozott egy yorkit. Röviden annyit,hogy ficamos, és a mérete feles. A mini és a standart keveréke. Szaporított a lelkem.
IMÁDOM!!!!! Iszonyú sokat jártunk vele orvoshoz, mire végül amputálni kellett az egyik hátsó lábát.
Ha elpusztul megint yorkin lesz,mert hihetetlenül barátságos,gyerek mellé ideális plüsmaci, ha gondozva van. Ha egy hasonló mentalitású tenyésztővel találkoznék mint a posztíró,elfutnék!!!!

banshee 2018.01.25. 14:59:44

@consul: Már miért ne értesülne? Van telefon, facebook, e-mail, de akár személyesen is meglátogathatja a tenyésztő a vevőt.

banshee 2018.01.25. 15:02:26

@consul: Nem mondhat, mert az adásvételi szerződésben az elővásárlási jog kikötése mellett meghatározzák, hogy az esetleges visszavásárlás a kölyökkori vételáron történik, sőt azt is meghatározhatja a tenyésztő, hogy azt mennyi időn belül kell kifizetni. Ezekben a szerződésekben elég nagy gyakorlata van a tenyésztőknek, sajnos így alakította az élet.

banshee 2018.01.25. 15:07:22

@ZmanUK: Tudod ezzel az a helyzet, hogy aki nem akar sumákolni, az ezt a szerződést aláírja, a facebook profiljára időről időre feltesz képet a kutyáról, ahova betaggeli a tenyésztőt, és így eleget tesz a szerződés feltételeinek. Nem nehéz. Aki meg kötözködni akar a szerződésen, annál gyanús, hogy sumákolni akar, így hát finoman, udvariasan ki lehet tessékelni a kapun, keressen kutyát magának máshol.

consul 2018.01.25. 15:08:07

@banshee: Amiről te írsz az a vételi jog, de az is csak az első vevő esetén áll fenn. Ezek simán kijátszatóak egy ajándékozással vagy csereszerződéssel, azokra ugyanis nem lehet elővásárlási jogot gyakorolni. Az új gazdit már semmi sem fogja kötni.
Ha pedig a vevő nem akar kapcsolatot tartani a tenyésztővel, akkor semmilyen infóhoz nem fog hozzájutni...

consul 2018.01.25. 15:13:47

@banshee: Aláírhatsz bármi ilyesmit, mert egy ilyen szerződéses kikötést képtelenség betartatni vagy kikényszeríteni. Nem lehet azért pert indítani, hogy nem küld időről időre facebook üzeneteket/képeket/stb. valaki... Amint kiléptél a kapun tiénd a kutya, az eladó pedig csak integethet utána :)))))

banshee 2018.01.25. 15:13:54

@consul: tévedsz, az adott tulajdon - jelen esetben kutya - bármilyen átruházása esetén ki lehet kötni elővásárlási jogot.

consul 2018.01.25. 15:19:57

@banshee: Sajnos nem. Az elővásárlási jog az adásvétel egyik különös neme, azaz csak adásvétel esetében áll fenn (Ptk. 6:221. §).

banshee 2018.01.25. 15:21:21

@consul: ha a szerződésben kikötötték a kapcsolattartást, akkor ha nem tartja a kapcsolatot, sőt, elzárkózik előle, akkor az nem szerződésszegés?

Thomas Dantes 2018.01.25. 15:23:43

Hm. Ha nincs közös ismerős-gondolom facebook- és nem lehet lenyomozni, nem adsz el kutyát.
Nincs facebook-om. Viszont voltak kutyám. Roti. Remekül bántam vele, jó dolga volt, sokáig élt velem, semmi probléma sem nevelésben sem szocializációban nem adódott.
Maximálisan egyetértek, hogy meg kell vállogatni hogy ki kaphat kölyköt.
De facebookom akkor sincs, volt már nem aktív aface fiákom, mert utáltam, hülyeség az egész, nem like-olok, ha valakinek üzenni akarok megkeresem magam vagy telefonon.
És kutyát mindezért nem adnál el nekem...értem. Oké.

banshee 2018.01.25. 15:24:02

@consul: Valóban nem lehet mindenre felkészülni, de ez az egyik oka annak, hogy egy tenyésztő alaposan lecsekkolja a gazdijelöltet. Elővásárlási jogból meg kétféle van, szerződésen, illetve jogszabályon alapuló, és senol se tiltja a Ptk, hogy a tulajdonátruházás bármilyen esetére ki lehessen kötni. A magánjog ettől szép, hogy ott ami nincs leírva, azt szabad.

banshee 2018.01.25. 15:25:01

@she_wolf: Nagyon szépen köszönöm. :-DDD

she_wolf 2018.01.25. 15:28:02

@consul:
De a tenyésztő kérdőre vonhatja az első vásárlót, vagy rosszul tudom? Köszi, ha javítasz!
Kutyánál pedig ott van a chip. A tenyésztők és a chipelt kutyák állatorvosai gyakorlatilag napi szinten kapcsolatban vannak egymással, tehát nem olyan ördöngősség kideríteni, hogy hová és milyen úton került a kutya az elsődleges vevőtől. Más kérdés, hogy a nem megfelelő bánásmód esetén hogy lehet eljárni vele szemben, és kinek a kezdeményezésére.
De ez talán már meghaladja a poszt tartalmát.

consul 2018.01.25. 15:28:24

@banshee: Lehet az, azonban a kapcsolattartás személyiségi jognak minősül, és az érintett bármikor egyoldalúan visszavonhatja a hozzájárulását, ami már nem szerződésszegés.

aranea 2018.01.25. 15:28:39

@she_wolf: "(Ja, 5 alom... Hány kutya, mekkora előélet? Csak úgy...)"
Teccik tudni, van akinél nem a körbeforgó ABC mennyiségi termelése, hanem a kevés alomból megteremtett MINŐSÉG adja a szakmai hitelességet. De talán ennyi okossággal eredj kutyát menteni, aztán szidd a szaporítókat, hogy mennyi termelnek, és szidd azokat, akik a nem alkalmas személyeknek adnak el kölyköt, aki aztán nálad landol (csak hogy "szinkronban" legyél magaddal, ha mér a saját szövegedben nem tűnik fel a tengernyi ellentmondás)

she_wolf 2018.01.25. 15:30:02

@Thomas Dantes:
A facés kikötéseken én is csak röhögni szoktam:) Komolytalan. És úgy érzem, nincs ott semmi keresnivalóm, mégis jól megvagyok.

consul 2018.01.25. 15:30:48

@banshee: Sajnos ez nem így van: egy jogintézményt (jelen esetben az elővásárlási jog intézményét) csak arra lehet felhasználni, amire a törvény meghatározta (pl. házasságot sem lehet elbirtokolni... :) )

aranea 2018.01.25. 15:34:19

@consul: Éppen ezért szokta sok tenyésztő a kutyát KÖZÖS tulajdonban tartani, így az adásvétel csak mindkét tulajdonos aláírásával érvényes.

banshee 2018.01.25. 15:35:26

@consul: Ha a szerződésben kikötötték, akkor dehogynem.

A személyiségi jogot mióta sérti az a magatartás, amelyhez a jogosult hozzájárult, feltéve, hogy a hozzájárulás megadása társadalmi érdeket nem sért vagy veszélyeztet?

she_wolf 2018.01.25. 15:41:47

@aranea:
A poszt íróját ismeretlenül is megtisztelem azzal, hogy tenyésztőként tekintek rá (a kutyafajta sem egy divatkutya a Rexből, meg a 101-ből).
Nem úgy, mint azokra a "társaira", akik az éppen aktuális hullámon ülve szaporítanak betegebbnél betegebb egyedeket. Ezeket szopjuk be mi, állatvédők/-fajtamentők.

Nem én keveredem ellentmondásba, hanem ő. Azzal, hogy a kutyáiról, azok igényeiről nem ír, hanem csak arról, hogy ki ne számítson tőle kutyára.
Ha kereskedő vagyok, nem azzal indítok, hogy kinek nem ajánlott a termékem. (Ez általános példa volt, kivédve a kutya tárgyiasítására irányuló vádakat!)
Vagy csak egy rövid előzetes figyelmeztetéssel az elején küldöm az éterbe a mondandómat.
Teccik tudni?

banshee 2018.01.25. 15:43:39

@consul: Elidegenítési tilalomhoz mit szólsz az elővásárlási jog mellé? Azt lehet ingó dologra is kötni...

Jók ezek a beszélgetések, ötleteket adnak a szerződés módosítására...

banshee 2018.01.25. 15:52:43

@she_wolf: a kutyáiról meg az igényeiről írt a korábbi bejegyzéseiben.

Vikkus 2018.01.25. 16:00:25

@Thomas Dantes:
Egyáltalán nem szorítjuk a kutyázást a facebookra :) van gazdink, aki nincs fent, van olyan is, aki regisztrált, de sosem használja. A közös ismerős fogalma szerencsére a facétól független :)

she_wolf 2018.01.25. 16:02:12

@banshee:
Köszi. És nem kötekedésként: ha én folytatásban írnék a nekem oly kedves és véleményem szerint irányt mutató munkámról, akkor talán az előzményekre utalnék egy link formájában. Mert ez így csak egy cikk az indexen, ami meglehetőst vonzza azokat, akik a szívükön viselik a magyar kutyatartási kultúrát (helyesebben sok esetben annak hiányát).
Még szép, ha felforr a szar az agyban a "kinek nem adok kutyát" kezdetű dumától!

(persze, rá lehet keresni a szerzőre, de azért ne már....)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.01.25. 16:05:35

Egyetértek a szerzővel. Amennyire lehet válogassa meg hova kerül a bolhabusz.

Vikkus 2018.01.25. 16:08:58

@she_wolf:
"Nem én keveredem ellentmondásba, hanem ő. Azzal, hogy a kutyáiról, azok igényeiről nem ír, hanem csak arról, hogy ki ne számítson tőle kutyára."
De csak mert erről szólt a cikk :)))

Ha elolvasod alaposan ezt a bejegyzést, akkor a korábbi posztjaim (amikben többször is részletesen kitérek arra, mit igényel ez a fajta) megnézése nélkül is kikövetkeztethető, hogy aktív családba való sport- és munkakutyákról beszélünk :)

Vikkus 2018.01.25. 16:12:25

@she_wolf:
Nem én tettem ki indexre, bár gyanús volt a sok nemkutyás kommentelőből, hogy megint kint vagyunk :D Ne ródd hát föl, hogy a saját kis kennelblogomban nem írok fel minden alapinfót minden poszthoz újra és újra :) vannak viszont tök jó és informatív cimkék, plusz néhány kattintás, és tele vagy infóval. ;)

Thomas Dantes 2018.01.25. 16:14:43

@she_wolf: Akkor honnan szedsz közös ismerőst? És ha én az ország túlsőfelén lakok? Hogy nyomoznál le? Honnan szedsz ismerőst? Kit kérdezel meg?

aranea 2018.01.25. 16:24:54

@she_wolf:

"Nem én keveredem ellentmondásba, hanem ő. Azzal, hogy a kutyáiról, azok igényeiről nem ír, hanem csak arról, hogy ki ne számítson tőle kutyára. "
Ismét bele tetszett futni a saját magának való ellentmondásba:
A blog íroja világosan leírja: "le van írva a kicsik kora, jelleme - mert karakterteszteltünk úgyamúgy - küllemi tulajdonságai, törzskönyve online pedes linkkel, a szülőkről minden eredmény és dolgozós videó, majd a weboldalunk, és a facebook oldalunk, utóbbin a kölykök nevével megfejelt albumokban található több száz fotóval. "

"Ha kereskedő vagyok, nem azzal indítok, hogy kinek nem ajánlott a termékem."
Teccik tudni a TENYÉSZTŐ nem KERESKEDŐ.
És itt van a brutális nagy probléma, hogy ezt nem akaródzik megérteni.
Ezzel a hozzáállással messzemenően a tenyésztő kategória. Az állatmentésről, különösen a fajtamentésről meg pont nekem teljességgel felesleges magyaráznod.
Az egésznek ott a rákfenéje, hogy KIKNEK adnak el kutyát. Éppen erről szól a blog.
Hogy valakinek nem tetszik a tenyésztő mércéje? Nekem meg nem tetszenek az ilyen ALAP dolgokon felháborodók. Pontosan ezekről a prolikról van szó. Hogy megszólítva és sértve érzik magukat? Érezhetik. Plüsskutya tartására se alkalmasak.
Nem hiába jutottak el oda a mi fajtánknál a magyar tenyésztők, hogy itthonra csak kivételes esetben adnak el kölyköt. Ha valaha ismét lehoznék almot, én se adnék. Miattatok. Vegyétek ki a fejeteket a s.ggetekből, különösen, ha állatvédőnek tartod magad (de ezzel a mentalitással hétszentség, hogy nem vagy közülünk való, csak vagdalkozol)

Vikkus 2018.01.25. 16:27:36

@Thomas Dantes:
Nem került még ilyen emberhez kiskutyánk. Ha felmerülne a helyzet, akkor azt tudom elképzelni, hogy többszöri beszélgetés/személyes találka után döntünk. De jellemzően aki egyszer bekerült a kutyás érába, annak marad még ott ismerőse :)

consul 2018.01.25. 16:29:47

@banshee: Addig nem sérti a személyiségi jogot, amíg hozzájárult, de a hozzájárulás egyoldalúan visszavonható.

consul 2018.01.25. 16:31:38

@banshee: Az a gond, hogy ezek a jogosultságok harmadik személlyel szemben hatálytalanok, azaz ha mégis elidegenítette, akkoraz új gazdivalszemben már nem lehet semmit sem tenni.

aranea 2018.01.25. 16:36:41

@Thomas Dantes: Nem engem szólítottál meg, de régen nem volt facebook, net, semmi. Akkoriban első körben az illető lakóhelyének környéke szerinti ismerősöket telóztuk körbe, hogy kérdezzenek körbe a saját ismerőseik körében (különösen helyi állatorvosoknál, de néha befutott egy-egy postás is helyszíni szemlével, de egy jó kocsmáros is aranyat ér, ők mindig mindent tudnak kistelepülésen). Mivel régen nem volt net, ez kb. 1-2 hét volt természetesen. az esetek 80%-ában már ebben a körben befutott valami infó, amin lehetett továbblépni.
Ha nem, akkor lehetett szűkíteni: milyen előző kutyafajtája volt, valami sporttal foglalkozott-e - és azokat az ismerősöket körbekérdezni.
Nem olyan nagy ez az ország, és ha már volt az illetőnek egyetlen, bármilyen irányban is kicsit "megfuttatott" kutyája, minden területen akadnak olyan specialisták, akik fejből vágják neked, hogy "igen, rémlik, az 1985-ös békéscsabai kiállításon, a járógipszet viselő bírót harapta meg az xy kutyája, emlékszem rá".
Ma már csak egy körlevél.

she_wolf 2018.01.25. 16:53:03

@Vikkus:
"Nem én tettem ki indexre, bár gyanús volt a sok nemkutyás kommentelőből, hogy megint kint vagyunk :D"

Ebben az esetben nyilvánosan megkövetlek!:)
Bár tény, hogy ezen nincs mit csodálkozni, az index már csak ilyen:(

she_wolf 2018.01.25. 16:54:48

@aranea:
Teccik tudni a TENYÉSZTŐ nem KERESKEDŐ.
És az idézett mondta után i zárójelezett kiegészítést el-e teccett-e olvasni-e?

"..de ezzel a mentalitással hétszentség, hogy nem vagy közülünk való, csak vagdalkozol)"
Te(!) nem tudsz rólam semmit, csitulhatsz!

she_wolf 2018.01.25. 16:59:06

@Thomas Dantes:
Face nélkül megáll a Föld, és a Nap sem süt ki? Nemááá!:D
Ha az ország túlfelén laksz és tőlem akarsz kiskutyát venni, úgyis én viszem el hozzád, és az a minimum, hogy terepszemlét tartok.
(Akkor utaztam a legtöbbet az országban, amikor még mentéssel/neveléssel/örökbeadással foglalkoztam:))

she_wolf 2018.01.25. 17:00:21

@aranea:
Ebben viszont igazad van:)

élhetetlen 2018.01.25. 17:13:47

@commentes nikk: Ha hobbikutyát akarsz, tényleg a legjobb döntés, ha körülnézel pár menhelyen. Az egyik dolog, hogy összejöhet a kölcsönös szerelem első látásra, ami azért nem árt, a másik, hogy ott is szakemberek vannak, akik tudnak segíteni, hogy az adott állat mit igényel, milyen tulajdonságai vannak, megfeleltek-e egymásnak.
Más. A keverékek is lehetnek szépek, okosak, stb. Ha ráérsz, nézd meg a kutyatlanul.blog.hu-t, a legelső bejegyzés az öcsém kutyájáról szól. Ő még csak kutyát sem akart, csak valaki kidobott három öklömnyi kölyköt a 61-es út mellé.
A másik, a gazda, eladó viszony. Ha valaki munkakutyát akar, (baráti család, vadásznak, magyar agár), már a tenyésztőt is ismerős ajánlására választ, aztán lemennek, kinéznek egyet, kettőt az alomból, még pár hetes korban, aztán lemennek két, három hetente megnézni, és öt-hat találkozás alatt már sok minden kiderül. Nem az van, hogy elmennek, fizetnek, és kész. Így is vannak „balesetek”. Akartak egy kicsit a kétéves mellé, én is ismerem, elúszott pár százezer forint. Fajta ide, vagy oda, először vitték el vadászatra, az első lövésnél megtorpant, de még futott a nagy után. Dupla lövés, visszaszaladt, és ráült a gazda cipőjére. Nem lesz belőle vadászkutya. (Lehetne trenírozni, de, ha nem élvezi, akkor nem erőltetik). Gyönyörű, okos, agilis, most a kiképző fogadta örökbe, mást fog csinálni.

2018.01.25. 17:29:54

@aranea: szerintem a többségnek nem a "mércével" van baja, hanem a stílussal. Ehhez hasonló mentalitású lénnyel 18 évvel ezelőtt találkoztam. Csak akkor macskát akartunk. Végül meguntuk a hülyeségeit és hazahoztunk egy kidobásra váró házimacskát a néhai PeCsa elől. Az öreglány 18. évében jár és épp itt mosakszik a lábaimnál. (A kutya meg engem használ párna helyett :D)

BiG74 Bodri 2018.01.25. 17:48:58

Aranyos a poszter, csak hülyeségeket beszél. De joga van hozzá, mint mindenkinek.
Nem ad kutyulit, hát nem ad. Erős a gyanúm, hogy több idióta sznob jut így blökihez, akiknél valójában annyira van jó helyen a vakkancs, mint a faluvégi egyosztályos iq2 -es józsiéknál.
Mindenesetre tiszteletre méltó az igyekezete.

aranea 2018.01.25. 17:59:52

@hullajelölt88: Polkorrekt mézesmázos simogatással van tele a net - finoman szólva, sz@rt sem érnek, pedig már egy-két évtizede mindenütt vannak.
Úgyhogy nagy szükség van ezekre a kemény, ha kell, tenyérbemászó írásokra, szemnyitogatónak. Attól, hogy szerinted jó gazdája vagy a jószágaidnak, nem biztos, hogy a tenyésztő ezt a helyet képzelné el a tőle kikerült kölyöknek. Ugyanezeket a saját anyám is írhatta volna (mind macska, mind kutya ügyében) - mégse adnék a büdös életben állatot a kezébe. Többek közt pont azért, mert "ő azt jobban tudja", vitatkozik az állatorvossal is, megsértődik, ha valaki ki meri mondani pl. hogy nem a zsírdisznónak hízlalás jelenti az állatszeretetet stb.
Csinálja az illető a hülyeségeit, nyilván megtiltani nem lehet, de ne az én nevemmel fémjelzett állatokkal tegye. (Bár az emberek kb. 80%-ának egyenesen meg kéne tiltani az állattartást). Az igazi tenyésztőknek igencsak megvan azokról a véleményük, akinek nem megfelelő helyen köt ki a kutyájuk/macskájuk. Egy rosszul elsült eladás (pl. mégis szaporításra használják az adott kutyát) lemoshatatlan bélyeg, nemhogy a tenyésztőn, de az egész vérvonalon.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.01.25. 18:17:50

@aranea: Jaja. Én kivok akadva amikor a "szeretettől" dagadt kutyákat látok.

2018.01.25. 18:26:26

Nekem nincs fb profilom, akkor nem vehetek kutyát. :(
Ugyanez van a menhelyekkel, fajtamentő egyesületekkel. Mind belterjes társaság, pár tucat taggal, oda be nem férkőzhet senki. Csak egymásnak adnak kutyát, nem számít, hogy már a 4. kutyát, akarommondani "szeretetgombócot" veszik magukhoz a koszos panelbe. De ők "leinformálhatók".

Vikkus 2018.01.25. 19:20:35

@Hortenz:
Szeretem, hogy az interneten mindenki profilozó :)
Az a helyzet, hogy a kommentek javát azoktól kaptam, akikről szólt a szösszenet. Ők az a közeg, akik mondhatnak bármilyen csúnyát, akkor sem fog változni a szűrőm :)

Thomas Dantes 2018.01.25. 19:23:49

@Vikkus: Nyilván marad, de ha épp én az ország túlsó felén lakom? Vagy most költöztem 300 km-el arréb? Ismerősöket leinformálni meg nyomozni...

Azt tényleg helyesnek tartom, igenis akárkinek felelős tenyésztő nem ad kutyát. De ezt telefonhívás+találkozó alapján meg némi józan ész és emberismeret segítségével fel lehet mérni.

Thomas Dantes 2018.01.25. 19:32:49

@aranea:
-Nem foglalkoztam semmilyen sporttal
-A szembe szomszédom utál engem is, és a kutyákat is.
-az oldalsó szomszédom...nos nincsen, ott nem lakik senki.
-nem járok kocsmába
-fingom sincs ki a postás, de nem is érdekel. Nem vagyok nyugdíjas hogy postással haverkodjak.
-a kutyáim nem voltak soha semmilyen versenyen. A kutya társnak volt velem, nem versenyzőként.

Persze, nyilván megkereshetőek a rokonaim, barátaim. De lófaszt a seggébe annak, aki a rokonaimat barátaimat zaklatja. Álljon már meg a menet, személyiség jogok is vannak a világon!

Ismét elmondom: igenis meg kell nézni kinek ad egy tenyésztő kutyát. De a múltamban ne merjen vájkálni, se a rokonaimat vagy bárki mást megkeresni! Nincs itkolni valóm, de egyszerűen ehhez joga nincs! A tenyésztő nem hatóság, hogy a személyes dolgaimban kutasson!
Mi lesz legközelebb? Beköltözik hozzám egy hétre? Bekameráz? Csak két ügyvéd és közjegyző jelenlétében érhetek hozzá egy kutyához?

Ez baromira túltolt és felháborító dolog.

Az hogy ki felel meg egy kutya tartására, azt fel lehet mérni egy személyes találkozón ahogy beszél, ahogy viselkedik más emberekkel, ahogy kutyák jelenlétében viselkedik.
Igaz némi emberismeret kell hozzá.
Na meg...meg lehet nézni a kutya hogy viszonyul az emberhez, mert a kutyák remek megfigyelők és emberismerők.

De lenyomozni? Az életemben vájkálni? Mi ez III/III-as ügyosztály? Ha veszek egy kutyát, szerintem egy besúgót is rám kéne állítani ,hogy jelentse minden nap mit csinálok.

aranea 2018.01.25. 20:08:50

@Thomas Dantes:
"Az hogy ki felel meg egy kutya tartására, azt fel lehet mérni egy személyes találkozón ahogy beszél, ahogy viselkedik más emberekkel, ahogy kutyák jelenlétében viselkedik.
Igaz némi emberismeret kell hozzá.
Na meg...meg lehet nézni a kutya hogy viszonyul az emberhez, mert a kutyák remek megfigyelők és emberismerők."
Nem sokat ér, számtalan olyat ismerek, aki szuperül eladja magát mindenkinek, tucatszám veri át az embereket. Erre persze mondhatod, hogy úgy kellett nekik, miért nem voltak jó emberismerők. Ám legyen. Vegyük úgy, hogy nekem sincsenek ilyen szuper képességeim, nem vagyok jó emberismerő. Akkor vedd úgy, hogy az ilyen nem jó emberismerőknek kell ez a körülményes szisztéma :D
Ha nem tetszik, akkor lehet egy házzal odébb ballagni, olyanhoz, aki nem ilyen körülményes. Szabad piac van. (Megjegyzem, minket is igencsak alaposan lecsekkoltak a tenyésztők, akiktől kutyát vettünk. Teljesen természetes. Nekik is családtagok voltak a kutyáik, nem adják akárkinek a kölyköket bármennyit is fizessenek érte.)

aranea 2018.01.25. 20:15:14

@Thomas Dantes: "A tenyésztő nem hatóság, hogy a személyes dolgaimban kutasson! " Hogy a NYILVÁNOS adatlapodon szereplő, általad közzétett adatokat nem nézheti meg? Hogy nem kérdezheti meg xyz-t, hogy "Mondd, mi a véleményed a Józsiról úgy kutyás téren?" - na ne máááár... ezt légy szíves a következő ilyen alkalommal játszd le feljelentés formájában rendőrséggel, bírósággal: ennél SOKKAL komolyabb ügyekben is körberöhögnek, tapasztalatból mondom ;)

Lecsó75 2018.01.25. 20:18:18

Hát vicces volt végig olvasni a hozzászólásokat. Ez az elemi felháborodás, ami kitör az emberekből, ha valaki nem úgy intézi a dolgait, ahogy az nekik tetszik...... :)
Ha tenyésztenék, én is így intézném. Azért, mert csak. Akinek nem tetszik, menjen arrébb egy kennellel. Ennyi.

bpbp78 2018.01.25. 21:15:29

Kistestű, fajtiszta kutyám van tenyésztőtől. Anno voltunk kutyanézőben és ismerkedni a tenyésztővel, a kutyával. Kifejezetten úgy mentünk, hogy csak ismerkedés lesz. Mi kíváncsiak voltunk, hol élnek a szülők, hogy élnek, kitől szeretnénk elhozni a kutyust, és a tenyésztő is kíváncsi volt kik vagyunk, mit csinálunk, merre lakunk stb. Ez szerintem teljesen normális és mindig így kéne működnie. Sőt, küldtem folyamatosan képet is a cseperedő kutyáról, írtam e-mail-t néha, hogy hogyan is élünk. Nem tudom ezen miért kell felháborodni?!

Ha valaki állatokat tart, kiskutyákat nevel fel és ad/ajándékoz el akkor is szeretné tudni, hogy hová kerül. Mindezt teljesen jogosan!

galad_gaz55 2018.01.25. 22:04:36

Csak hogy olyan is beszéljen akinek van GDC kutyája.

1. A tenyésztés során egy normális tenyésztő minőséget állít elő, nem mennyiséget. Abból mindig van is, lesz is elég. Egy fajta halála úgy is a népszerűvé válásával kezdődik, erre kis hazánkaban is lehetne számtalan példát mondani.
Tanulmányozza az adott fajta értékmérő tulajdonságait, eredeti célját (ami egy kifejezetten munkára szelektált fajtánál eléggé kiemelkedő fontosságú), aki munkakutyát akar társul, nyilván fajtát is ezek alapján választ. Ha normális tenyésztő vagy, tisztában vagy a fajta genetikai terheltségeivel is, szűretsz azokra a tulajdonságokra, amik monogénesek, illetve a sajnálatosan poligénes csípő és könyök DP-re is. Erre nincs az az Isten a Földön aki ép ésszel garanciát vállal, ha ismeri a teljes genetikai hátterét, mivel nem titok, hogy fajtától függetlenül genotípus-környezet interakciók alakítják, amiből a genotípus csak maximum 30%! Magyarul hazaviszed Fifit, a HD-A, ED-0-s anyuka apukától és otthon a fajtának nem megfelelő környezeti feltételeknek köszönhetően csinálsz belőle egy D-t. Ez van. Egy szónak is száz a vége, ez a kennel teljesen korrekt szerződést adott nekünk, korrekt kiskutyával, akit 2 hetes kora óta folyamatosan látogattunk.

2. Nincs semmilyen zaklatás, kérdezősködés, nyálminta, rokonlátogatás. Akkor kommunikálunk, ha közös terelés, vagy rendezvény van, esetleg más verseny. A hozzáállás a kennel részéről nem tolakodó, közös csoportban minden faját érintő eseményt posztol, segít megszervezni az utazást, a papírmunkát ha nem megy.

3. Kedves negatív kommentelők, és azok akik tolakodásnak vélik ezt a fajta kutya eladást. Nem hinném, hogy ti vagytok a fajta célközönsége, és nem, nem a haveroknak vannak eladva a kiskutyák. Magyarországon alig tudok tesót, unokatesót, a többi fajtához képest elenyésző számban vannak. Meglepő módon, illetve hála Istennek nincs fajtamentése sem a fajtának. Ellenben a Finnek, Csehek, Franciák, Olaszok, Amerika rendelkeznek olyan kultúrával, hogy felfogják, az alapvetően munka és sport irányba szelektált kutyáknak mire van szüksége, és keresik is. Nekik az ár is baráti az ottanihoz képest, arról nem is beszélve, hogy egy új mobilra 100 ezreket adunk ki itthon is, akkor meg miről beszélünk (egy élőlényről b*szki) ?
4. Ahogy a poszt is írja minden alomnak vannak erős és gyengébb láncszemei, ezért kell a kontakt, és a megerősítés, hogy ezeket a "gyengébb" láncszemeket ne szaporítsuk tovább. Egy tenyésztőnek soha nem szabadna középszerű kutyákat tenyésztésben hagynia. Sajnos itthon erre sok sok sok kennel van példának, csak hogy legyen piac. Ez a kennel nem ilyen. Itt volt kölyök, aki 8 hónapos koráig nem találta meg a "Nagy Ő-t", ma meg már Svájcba, Olaszországba jár versenyekre, mert amúgy kiváló küllemű és munkájú kutya. Én sem adtam volna másnak, ezt ki kell várni.
5. Sajnos, ha a fél életedet arra áldozod, hogy az általad imádott fajtát tenyésztőként nemesíted és a gondozásodba veszed, és pár év vagy hónap után kiderül, hogy a tőled származó kölyök mondjuk hirtelen visszaköszön egy eladó kutyás oldalon eléggé megrendül a hited az emberekben. Ezt csak az tudja aki tényleg hivatásának tekinti az állattenyésztést. Ilyenkor születnek ezek a posztok, amire szerintem szükség van. Egyrészt mert jó kis társadalmi szűrő, másrészt, hogy az ember kiírja magából amit ténylegesen gondol, még akkor is, ha kissé "tirpákra" sikerül. :)

BiG74 Bodri 2018.01.25. 22:29:24

@galad_gaz55:
A tirpákokat ne keverd bele!

kacsa. 2018.01.25. 22:56:57

@Lecsó75: +1 Én is jót szórakoztam a hozzászólásokon!

"Lehet, hogy arrogáns vagyok" Ebben lehet némi igazság. De ha abból indulok ki, hogy mennyi szeretet és munka van egy jó tenyésztőnél abban, hogy egy alom megszülessen, hadd válogassa már meg, hogy kinek a gondjaira bízza a szíve csücskeit. Ugyanez áll a fajtamentőkre, jobb menhelyekre is: van, ahol kikötik, hogy csak benti vagy kinti-benti tartásra adnak kutyát (itt most nem szobakutya fajtákról van szó), nálunk kint vannak a kertben a kutyusok, benti tartásra csak komolyabb átalakítások után vállalkoznék, addig a kutyának sem jó. Tudomásul vettem, hogy bizonyos fajtamentők és egyes menhelyek egyes kutyái (kb. az összes fiatal kutya) nem játszanak. Hosszas keresgélés után végül tenyésztőtől lett a fiatal. Az öreg meg ismerős ismerősének az "egyszer ellenie kell a kutyának" almából ingyér', de minkét helyen több látogatás és alapos kikérdezés előzte meg a kiskutya elhozását és a későbbi fényképes beszámolókat is igényelték.

Egyébként elsőre nekem sem esett le, hogy milyen fajta kölyke van a képen, mentségemre legyen mondva, hogy csak egy beauce-it ismertem, még kutyasuliból.

E.Katolnai 2018.01.26. 07:34:46

csak tisztelni és megbecsülni lehet az olyan lelkiismeretes. állatszerető embereket, mint a blog jegyzőjét.
Sajnos kishazánkban nagyon sok álllatkinzó féreg leledzik és még több azok száma, akikannyit tudnak a 'felelőség teljes' állattartáshoz, mint szotyizó richardó az árokparton.
Az állatkinzást, a velük való kegyetlen bánásmódot sokkal jobban kellene bűntetni és móresre tanitani a sok bunkót ...
Gratulálok

banshee 2018.01.26. 07:36:29

Nézzük csak. Gondolom a sok felháborodott kommentelő magára ismert, hogy ő bizony nem kapna innen kutyát. Írták többen is, hogy amikor a kiskutya gazdát cserélt, onnantól a tenyésztőnek semmi köze hozzá. Fordítsuk ezt meg. Amíg a kiskutya nem cserélt gazdát, addig a tenyésztőé, és senkinek semmi köze hozzá, hogy a tenyésztő milyen feltételekkel adja el és kinek, és ha valaki kiskutyát akar venni, annak bizony meg kell ugrania egy bizonyos lécet.

Ugyanis a kiskutya nem egy körfűrész, amit ha nem kell, beteszek a szekrénybe és otthagyom, hanem egy érző lény, akinek szükségletei vannak, melyeket akkor is ki kell elégíteni, ha a kedves gazdinak éppen nincs hozzá kedve. Etetni kell, kakiltatni-pisiltetni kell és foglalkozni kell vele, illetve időről időre állatorvoshoz kell vinni. Akinél ezt a tenyésztő nem látja biztosítottnak, oda nem kerül kutya.

Mivel ezek a kutyák munkakutyák, ahol nincs biztosítva neki, hogy aktívan dolgoznak-sportolnak vele, illetve társak lesznek egy aktív hobbiban, oda sem kerül kutya, főleg nem egy olyan, aki elég magas ösztönszinten él a világban. Ahol ezek az ösztönök nincsenek kisütve, az nem jó se a gazdának, se a kutyának, előzzük már meg ezt a helyzetet idejekorán.

Ahol szaporítani akarnak a kutyákkal - erre elég a legkisebb gyanú is, pl. egy kan mellé keres szukát egy olyan valaki, akinek nincs semmi neve a kutyás világban - oda se fog kiskutya kerülni.

Egy szó, mint száz: ez nem a Tesco, ahol leveszed a polcról a kenyeret, irány a kassza, és kilépés után odaadhatod az első hajléktalannak vagy bedobhatod a kukába, semmi köze hozzá az áruháznak.

Volt szó itt a kölyök sorsának követéséről, hogy méééé. Azéééé, mer a tenyésztő kíváncsi arra, hogy mi lesz a kiskutya sorsa, kapcsolatban akar maradni a gazdával, egyrészt hogy adott esetben segíthessen, másrészt meg esetleg a tenyésztési programja későbbi szakaszában szeretne építeni arra a kiskutyára mondjuk 1-2 fedezés erejéig. Nem a kutya ellen teszi ezt, hanem a kutyáért, mert azt az életet ő hozta létre, ezáltal felelőssége van a sorsának az alakulásáért.

Egyszóval, ha kutyát akarsz tenyésztőtől, akkor el kell fogadnod a tenyésztő feltételeit, ha nem fogadod el, akkor továbbállhatsz egy kennellel, mert nem te teszel szívességet azzal, hogy kutyát veszel, hanem a tenyésztő tisztel meg azzal, hogy kutyát ad el neked, és ezt a tiszteletet ki kell érdemelni, ha meg nem érdemled ki, akkor a kiskutya inkább marad élete végéig a tenyésztőnél, jó sorsban, mintsem hogy te legyél a gazdája, kevésbé jó sorsban.

jatagán9 2018.01.26. 07:38:49

Eredeti marketing: nézzen utána a vásárló, ha venni akar!

csodalámpa 2018.01.26. 07:41:30

Ezt a sok hülye hőbörgőt..... na nem mintha nem láttam/halottam volna idióta gazdajelölteket, mert a testvérem is tenyésztő és hasonló mentalitást képvisel. Kb. 3 alomnyi kiskutyára van várólistája, szóval nem kell tukmálnia senkire, válogathat. Segítettem neki elletésnél, kölykök gondozásánál, hatalmas meló van benne, ha tényleg minőségi kiskutyákat akarsz kiadni a tenyészetedből. Neki már kellett kutyát visszaperelni olyan "gazdától", aki anno simán kiperkálta a kutya árát, egy ideig úgy tűnt, hogy jó helyen is van, de arra már nem volt hajlandó, hogy az időközben táplálékallergiássá vált kutyát megfelelően etesse. Nem azért mert nem volt rá pénze, csak nem volt kedve bajlódni a megfelelő takarmány összeállításával. Egy tenyésztőnek elemi érdeke, hogy figyelemmel kísérje a kutyái életét, többek közt a kennel reputációja miatt. Aki ezt nem képes felfogni, az a csomagtartóból áruló szaporítók célközönsége, s mint ilyen, ...... nem trágárkodom, mindenki képzeljen oda magának valami vérlázító sértést. :)

E.Katolnai 2018.01.26. 08:04:09

@Muad\\\'Dib: az igazi neved 'murad', vsak direkt kihagytad az r betűt dibbikém, mert köztudott, h az arab mohmedánok útálják a kutyákat, hiszen ők vagy kölykeik tized annyit nem érnel, mint egy kutyus.
vesszen minden állatgűlölő a kölykeivel együtt!

furious ewok 2018.01.26. 08:06:18

Imádom a kutyákat, amióta az eszemet tudom mindig volt blökim. Ha kiskutyát keresek akkor én is körbenézek alaposan, és engem is megnyugtat az, ha egy tenyéztő kíványcsi ránk, mert az azt mutatja, hogy törődik a kicsikkel is. Na de vannak olyan tenyésztők, mint ez a posztíró is, aki már látatlanba is egy nav ellenőr és egy inkvizítor mentalitásával kezd el követelőzni, olyan is volt, aki még ha át is jutnál a “próbákon” akkor sem adja el a kutyát, hanem valami hosszútávú bérleti szerződéssel lényegében kölcsönadja azt.
Kedves posztíró és társai! Mindenki úgy áll hozzá a dolgaihoz, ahogy akar, lehet gyanakvással, bizalmatlansággal, előítéletekkel állni mindenkihez, csak akkor át kéne gondolni azt is, hogy nem kiscsillió forintért kéne az almokat hirdetni, főleg nem a jófogáson meg az expresszen és társai oldalakon. Ha pedig egy vevő kérdez, akkor ugyanolyan lelkesen, ahogy ön is turkál más életében, kellene mutatni és vállalni a felelősséget, hogy a kiskutya egészséges és makulátlan pedigrével rndelkezik. Semmi baj azzal, ha egy tenyésztő óvatos, de aki nem akarja a kutyáit eladni, csak a pénz kellene neki, az inkább ne kereskedjen velük.

E.Katolnai 2018.01.26. 08:11:11

@banshee: nem kellene olyan hulladékok provokálására reagálni, mint murad vagy she wolf, aki számtalan hozzászólásában dicsérte a mohamedán értékeket és élesen beszólongatott a mohamedán aljasságokat emlitő hozzászólókra.
Ezek csak büdös salakok, mint a bélsár ...

CyberPunK 2018.01.26. 08:32:14

@banshee: Házunkban szaporító élt, valami förmedvény yorki-kat szaporított tucatjával egy panellakásban. Hosszú idő után végre elvették a kutyákat tőle, de ettől eltiltani nem lehetett. Máshová költözött, és kezdte elölről. Ezek után szerinted mennyit ér bármilyen papír arról, hogy mire van joga a tenyésztőnek eladás után?

puddin 2018.01.26. 08:33:13

több cikket is olvasgatva a valós tudása a magyar viszonyokhoz hasonló: innen-onnan szedett, elavult, a stílusa a magyar szolgáltatókhoz hasonlóan rettenetesen arrogáns. én ilyen tenyésztőtől nem vennék kutyát, mert elvárom, hogy az illetőnek ne hatalmas arca, hanem megfelelő tudása legyen. az arrogancia számomra nem jelenti, hogy az illető tényleg hozzáértő. szerintem intelligens ember, nem viselkedik ilyen módon azokkal a leendő gazdákkal sem, akiknek nem ad el kölyköt.

banshee 2018.01.26. 08:44:04

@furious ewok: tudsz mutatni a posztírótól expresszes, jófogásos és társais hirdetést? Ha tudsz, akkor linkeld pls.

2018.01.26. 08:45:21

A vásárló is megválogathatja, hogy kitől vesz kutyát? Egy bizalmatlan, rólam eleve rosszat feltételező, arrogáns tenyésztőtől én nem vennék. Ez így egál szerintem.

Én hoztam szóba a menhelyt, had meséljek valamit. Évekig támogattam a Lelenc menhelyet névtelenül és figyeltem a tevékenységüket (a vízcsapból is ők folynak). Egyszer kutyasétáltatás közben a Duna parton az útról nem látva egy fához kikötve találunk egy kiskutyát ( helyesebben a kutyám találta meg, ő szólt kekem). Hazahoztuk. Chip nem volt természetesen. Először a Lelencet hívtam, hogy befogadnák e, mert itthon két kutya, két gyerek, stb. Tenner Anna ordítva válaszolt, el kellett tartanom a fülemtől a telefont, hogy mit képzelek én, ők nem sintértelep, csináljak, amit akarok, ha már magamhoz vettem ( sic! ), elege van az ilyen telefonokból.
Igaza volt? Nyilván kapnak naponta egy csomó telefont, tényleg nem fogadhatnak be minden megunt és talált kutyát. De ez stílus? És máshonnan is elhajtottak.
Szerencsére találtam egy családot, akik befogadták.
Vittem már haza más talált kutyát is, amilyen hülye vagyok, szerencsére chipes, csak kiszökött kutya volt. Világ életembe volt kutyám, engem ne méregessem senki, nem vagyok hajlandó magyarázkodni senkinek se milyen ember vagyok. A kutyáim családtagok, ez a hobbim, mindegyikkel jártam oviba, suliba, engedelmesek, stb.

Ez a zsigeri rosszindulat, ez a fölényeskedés viszont elborzaszt. Nem vagyok már mai csirke, tudom milyen a morál az országban, de valahogy mégis, minden emberhez a mai napig jóindulattal közelítek.

Még annyit, hogy bár sokféle kutya volt már a tágabb családunkba is én is szerelmese lettem egy bizonyos fajtának. Amikor elment az imadott kutyám, megfordult a fejemben, hogy egy ilyen fajtatiszta árva öreg kutyát magunkhoz veszek. Még drága kutyat is hagynak el, unják meg, gondoltam milyen jó lenne egynek megmenteni az életét.
Reakció : rohadt szemét vagyok, ingyé kell fajtatiszta.
Hát kösz. Most keresem a megfelelő tenyésztőt, előjegyeztetek egy k@ va drága kutyát, mert speciel megtehetem és leszarok minden idegbeteg kutyamentőt. És persze a mogorva tenyésztők is bekaphatják.

banshee 2018.01.26. 08:48:15

@puddin:

"a valós tudása a magyar viszonyokhoz hasonló: innen-onnan szedett, elavult, a stílusa a magyar szolgáltatókhoz hasonlóan rettenetesen arrogáns2

honnan a megítéléshez szükséges tapasztalat? már csak azért is, mert a tenyésztő az nem egy szolgáltató...

CyberPunK 2018.01.26. 08:50:37

@banshee: Nem. De akkor szerinted ilyen helyzetben mi lenne a folyamat Mo-n? Induljunk ki abból, hogy Béla megvette a kuytát, aláírta a szerződést és baszik beengedni a tenyésztőt a házába.

banshee 2018.01.26. 08:52:31

@hullajelölt88: egy normális világban az emberek tudatosan választják az adott kutyafajtát, nem azért, mert az tetszik nekik, hanem mert arra van szükségük, nem szaporítanak a kutyával, illetve normális körülmények között tartják, ergo egy normális világban nincs szükség ilyen szűrőre.

Ja, ha már nácizol, nézd meg, mit jelent a náci szubkultúrában a nickedben szereplő 88-as szám...:-DDD

banshee 2018.01.26. 08:57:59

@CyberPunK: De, ez alma a körtével, te leírtál egy yorki szaporítót, aki mindenféle szelekció nélkül, mennyiségi szemlélettel hoz le almokat, vigye aki akarja alapon, míg a tenyésztő szelektál, papíroz, és megválogatja, kinek ad el kutyát.

A folyamat meg az, ha Béla szerződést szeg, akkor a tenyésztő szépen bead egy keresetet a bíróságra, hogy Béla megszegte a kettejük között kötött szerződést, így kéri vissza a kutyát, hogy majd ő keres neki egy normális gazdit.

CyberPunK 2018.01.26. 09:00:46

@banshee: Onnan nézd, hogy mennyire érdekeltek a hatóságok a kutyás ügyekben. Az a csoda, hogy az állatkínzőkkal szemben azért még eljárnak. Szerinted még a kutya életében lenne jogerős ítélet? :D

banshee 2018.01.26. 09:04:01

@CyberPunK: Volt már ilyen, de ismerve a magyar emberek jogvitához való viszonyát, a "nem fogok emiatt évekig bíróságra járni", inkább peren kívül szoktak megegyezni.

De ez is alma a körtével, a hatósági eljárásnak két ember polgári jogi vitájához nem sok köze van.

banshee 2018.01.26. 09:05:47

@Hortenz: ezt Tenner Annával beszéld meg

sok sikert a következő kiskutyádhoz

csodalámpa 2018.01.26. 09:10:46

@hullajelölt88: tényleg nem arról szól a poszt, hogy szelektálja a gazdajelölteket... XD

Lecsó75 2018.01.26. 09:12:20

@furious ewok: Te annyi hülyeséget összehordtál egy hsz-ban, hogy követni is nehéz:
Kiscsillió forintért nem a jófogáson szoktak kutyát kirdetni, hanem leginkább sehol. Mivel a kiscsilliós kutyák kb azelőtt elkelnek, hogy elválaszthatók lennének.
Mit kellene a posztírónak mutatni, meg vállalni? Le van írva a poszt elején:

"Le van írva a kicsik kora, jelleme - mert karakterteszteltünk úgyamúgy - küllemi tulajdonságai, törzskönyve online pedes linkkel, a szülőkről minden eredmény és dolgozós videó, majd a weboldalunk, és a facebook oldalunk, utóbbin a kölykök nevével megfejelt albumokban található több száz fotóval. Emellett, aki nyitott szemmel jár és minimálisan ért a fészbuk használatához, az nagyjából három percen belül megtalálja a picik videóit is (szintén a nevükkel címezve). "

Ez neked nem elég? Mit akarsz még? Hogy a seggedet kinyalják, mert kutyát akarsz venni?

Nehéz megérteni hozzá nem értő embereknek, hogy kutya és kutya között óriási különbségek vannak. Mindegyik kutya aranyos és teljes értékű családtag lehet, ha megfelelően választ az ember. Vannak azonban olyan emberek, akik valami mást is akarnak csinálni a kutyával azon kívül, hogy megpisiltetik fészbúkozás közben, majd a kanapén nézik vele a Fatmagüllt. Ezek az emberek nem a jófogáson keresik a kutyát, és nem lepődnek meg azon, ha nekik véletlenül nem marad egy adott alomból. Majd jut nekik a következőből. És igen, aláírnak olyan szerződést, amiben elővásárlási jog van kikötve a kutyára, mert a tenyésztő nem akarja hogy a gyepin kössön ki az eb. Én is aláírtam minden szó nélkül, mert tudtam, hogy a kutyát amit elhozok, soha nem fogom eladni, elajándékozni, itt fog elpusztulni nálam remélhetőleg jó sok év múlva. Nem nyomoznak utánam, a mindennapjaimban, nem csekkolnak állandóan hogy megvan-e még a kutya, egyszerűen tartjuk a kapcsolatot, és ha bármi kínom van, számíthatok a segítségükre (mert pl pár napra el kell helyeznem valahol a kutyát).
Szerintem a tipikus "magyar mentalitás" nem a posztírónál mutatkozik meg, hanem azoknál, akik szerint "ha megvettem a kutyát, akár meg is ehetem".

CyberPunK 2018.01.26. 09:12:55

@banshee: Én azért megnézném azt a tenyésztőt is, aki emiatt perre megy.

Csera91 2018.01.26. 09:27:32

Sziasztok!

Miért gond az, hogy követni akarja a kutya utóéletét? Itt a fajta nemesítése a cél, nem pedig a futószalagon gyártás. Indexen láttam a cikket, amúgy elszomorító ez a hozzáállás amit itt látni lehet. Nekem drótszőrű magyar vizslám van, panelba lakik és hobbi célra vásároltam. A szerződésben szintén ott vannak a kikötések. Például, a kapcsolattartás is. Nem is értem a besértődést ezen.

Onnantól, hogy megkapod a kutyát, már nem egy vadidegen lesz számodra a tenyésztő, mert megismeritek egymást, ha bármi gond van nyugodtan lehet hozzá fordulni kérdésekkel. Sőt bármilyen kérdéssel lehet hozzá fordulni, segíteni fog és ez nagyon fontos. Ugyanakkor egyáltalán nem mászik bele az életembe, nem kényelmetlen a kapcsolat, az hogy néha beszélgetünk egy kicsit senkinek nem kellene, hogy teher legyen.

A kutyát, bármi van sem ingyen sem pénzért nem lehet tovább adni, azt a tenyésztőnek kell olyan esetben visszaadni/visszavásárolja.

A kutyának bármi komolyabb baja esik, például műtéttel járó sérülésről is tájékoztatni kell. Nem hurkot tesznek az ember nyaka köré amikor a szerződést aláíratják, mintha minimum ördögtől származna úgy viselkedtek itt páran. Ha ennyit nem vagytok képesek megtenni, akkor még kicsit érdemes gondolkozni rajta, hogy tényleg szeretnétek-e egy kutyát otthonra.

Ne mondjátok, hogy jobb az ha valami kétes embertől vásárolsz, akivel a benzinkúton találkozol, a csomagtartóból gyorsan odaadja a kutyát és viszlát soha többé meg nem találod. A kutyáról meg 1-2 héten belül kiderül, hogy ilyen olyan baja van aminek a kezelésére (már ha nem örökletes) alaposan a zsebbe kell nyúlni.

CyberPunK 2018.01.26. 09:29:28

Tényleg, ha már ennyi kötelezettsége van a gazdinak, azért a tenyésztők vállalnak valami garanciát is a kutyáért?

Csera91 2018.01.26. 09:32:22

Jó hogy mondod, igen teljes körű garanciát vállalnak a kutyára, ha olyan örökletes betegsége van ami pl később jön ki, vagy rossz a fogazata, de nem tudom az összes ilyen esetet akkor szó nélkül visszaveszi és lehet helyette másikat választani.

2018.01.26. 09:36:10

@Csera91: már bocs, de aki egy csálé fogazat miatt visszaad egy kiskutyát hónapokkal a vásárlás után, az szerinted minek tekinti a kutyát?
Én már egy hónap után sem tudtam volna visszaadni a vakarcsot, addigra annyira családtag lett...

banshee 2018.01.26. 09:38:26

@CyberPunK: Örökletes úton terjedő betegségekre persze.

Ilyenkor vagy visszatérítés jár az árból, miután bemutatott egy igazolást a kutya ivartalanításáról, vagy visszaadja a kutyát és kap másikat a következő alomból, megegyezés kérdése.

Feltéve ha tenyészminőségű kutyát vett, ha hobbira vette - lényegesen olcsóbban, mint a tenyészminőségűt, akkor a garancia is másképp alakul.

banshee 2018.01.26. 09:40:45

@hullajelölt88: ha tenyészteni akar vele valaki, akkor miért szívjon 10-15 évig egy olyan kutyával, akivel nem lehet? Akkor jobban jár ha visszaadja és kap helyette másikat, a csálé fogúnak meg keresnek olyan helyet, ahol nem foglalkoznak a csálé fogával és teljes értékű családtag lehet.

Lecsó75 2018.01.26. 09:42:35

@hullajelölt88: Aki tenyésztésbe akar bevonni egy kutyát, annak fontos, hogy ne legyen tenyésztésből kizáró hibája. Ettől még szereti a kutyát, meg is tarthatja ha akarja, de tenyészteni nem tudja. Emiatt nyilván kérheti vissza az ár egy részét. Ezen is csak az csodálkozik el, aki azt hiszi, hogy a szép, egészséges, a fajtájukat magas szinten képviselő kutyák a csomagtartókban teremnek.

Csera91 2018.01.26. 09:42:43

@hullajelölt88: én sem tudnám visszaadni semmi pénzért, sőt van olyan hibája amiért a tenyész szemlén nem felelne meg szerintem, de ez nem zavar. Viszont nem is azért vettem. De aki például versenyeztetni tenyészteni szeretne annak az ilyenek nem fognak beleférni. Mivel (itt most a vizsla) valóban munkakutyának szeretné használni, mondjuk vadászaton de a kutyának gyengébb az idegrendszere és lövésfélő lesz annál az esetnél is visszaadás lesz. El kell fogadni, hogy van akinek azért kell, hogy csak szimplán egy társ legyen mellette, de van akinek emellett a fajta egyéb sajátosságai is fontosak.

CyberPunK 2018.01.26. 09:43:14

@banshee: Akkor még akár meg is érheti.

banshee 2018.01.26. 09:46:50

Ez a "visszaadás" is egy olyan dolog, hogy a hobbista is visszaadja azt a kiskutyát, aki túl aktív neki, nem tudja rendesen foglalkoztatni, lefárasztani, ezért a kutya rombol, mert nem fog azért - mondjuk - négyórás munkát vállalni, hogy a kutya megfelelően foglalkoztatva legyen. (Extrém példát mondtam).

Csera91 2018.01.26. 09:55:59

@banshee: Én sajnos úgy vettem észre, mert én inkább a hobbi kutyás körökben mozgok, hogy sokan nehezen tudják/nem tudják/nem is akarják megérteni, hogy vannak fajták amik alapvetően munkakutyák voltak mindig is, és aki tényleg arra használja azt hajlamosak lenézni ezért. Mert hogy nekik egy eszköz és nem egy társ. Holott ez nem igaz, csak nincs megfelelő rálátásuk a másik oldalra, vagy ahogy említettem csak szimplán nem hajlandóak ezt meglátni.

Visszatérve, ami tenyésztő szemmel hibás kutyának számít, egy olyan embernek akinek nem ez a célja lehet észre sem veszi.

Lecsó75 2018.01.26. 09:56:08

@banshee: Hááááát...
Feltéve, hogy a hobbista belátja, hogy a kutyát bármennyire is szereti, annak nincs jó helye nála, akkor talán.
Csakhogy nagyon kevés ember képes megérteni és belátni, hogy a kutya igényei nem egyenlők az ő igényeivel, és amikor a kutya rombol, tombol, ne adj isten harap, akkor ő inkább posztol egyet a FB-ra, hogy "megint kertészkedett Fifike", vagy "megugatjuk a csúnya postást, mert utáljuk", meg "házőrző b@zmeg, az a dolga hogy mindenkit ugasson". Abba nagyon kevesen gondolnak bele, hogy a kutya esetleg frusztrált, mert nincs lehetősége hogy kiélje az ösztöneit.
Engem rendszeresen "leállatkínzóznak", mert egy 7nm-es kennelben van a kutya. Amikor alszik vagy pihen. Amikor meg kint van, akkor engedelmes, ÖV vagy nyom, séta vagy úszás, vagy az évszaknak megfelelő aktivitás. Nem szeretem a kutyát, hanem csak tartom... Ráadásul a bordái villognak, mikor mozog, mert még enni sem adok neki rendesen.

Csera91 2018.01.26. 10:03:24

@Lecsó75: Igen, ezt nagyon jól leírtad. Többnyire ezt látom én is. Kiegészíteném azzal, hogy ezek az emberek szokták megkérdőjelezni a tenyésztők munkáját és hozzáértését, lefikázni azért mert annyiért adja a kutyát amennyiért, mert az kva drága, aztán mennek a szaporítóhoz és elhozzák a 6 hetesen egy 20-asért oltások chip meg minden nélkül. Meg lehetne sorolni még hosszasan.

banshee 2018.01.26. 10:10:29

@Lecsó75: vagy szép tökéletes gömb alakúra hizlalja a kutyát az ilyen, hogy még mozogni se legyen kedve.

banshee 2018.01.26. 10:12:23

@Csera91: mert úgy vannak vele, hogy a Suzuki ugyanolyan Suzuki a menő belvárosi szalonban is, mint Bivalyröcsöge-alsón, akkor a 20 ezres szapis westie is ugyanaz, mint a tenyésztőtől származó 200 ezres.

she_wolf 2018.01.26. 11:07:46

@Hortenz:
Szerinted én miért szálltam ki a mentésből már jópár éve?:(
És a tenyésztőket sem féltem, mert ahogy a mentők, úgy a tenyésztők se mennek a szomszédba, ha egy másik szervezetet, vagy tenyésztőt kell szapulni.
Természetesen nem általánosítok, de a két kezemen nem tudnám megszámolni, hogy egy adott fajta tenyésztői közül hányan lennének képesek a konkurrenciát bármi módon kicsinálni.
(A poszter stílusa kezdő dedós T. Annáéhoz képest.)

2018.01.26. 12:33:28

@Lecsó75: na, "éhező kutya" az egy külön történet. Ismerek párat, amelyik képes úgy csinálni, hogy "jajj egy hete nem ettem, éheztetnek, adj pár falatot!"... :DDD

@Csera91: na ez az, amit általában nem tudok elfogadni. Különösen, mióta itt ez a vakarcs... munkakutya még so so, de tenyésztés, kiállítás... na neeee... e célra aranyhal kellene, ami _talán_ nem annyira értelmes lény.

furious ewok 2018.01.27. 11:13:40

@Lecsó75: Mivel hosszan válaszoltál, én is reagálok.

1. A személyes rész: kicsit vegyél vissza a hangerővel, nem tudom milyen frusztráció vezérel mikor páros lábbal szállsz bele mindenkibe aki mást gondol mint te, de nem néz ki jól a dolog.

2. A tartalmi rész: nyilván a posztíró is provokatív cikket írt, az én véleményem sem finomkodó. Aki nem akarja, hogy hanyag gazdához kerüljön a kölyke az ne hirdesse az interneten, ennyi. Ha speciális célra szánja a kutyát, akkor azokban a körökben hirdessen.

A cikkírót nem ismerem, de mivel ő vállalta a véleményét, arra reagálok, nem érdekel egyébként a való életben mit hogyan csinál. Ha figyelmesen olvasol, neked is feltűnhet, hogy írtam, hogy örülök ha a tenyésztő kíváncsi a gazdajelöltre, az mutatja, hogy törődik a kutyáival, ezzel szerintem minden normális ember így van. Ha van egy nagyszerű tenyésztő, akkor elmegyek az ország túlfelére is pofavizitre, sőt, én is megnézem, milyen körülmények között tarja az ebeket, elmondom, hova kerül az állat stb. A tenyésztő diktálja a feltételeket, nincs mit ebben titkolni.

Ami viszont zavaró, és szerintem sok másik hozzászóló is erre gondolt, amikor a tenyésztő túltolja a biciklit, mert lehet hogy te még nem találkoztál ilyennel, de ilyen is van. Amit a bérleti szerződésről írtam, úgy tűnik félreértetted, semmi baj nincs az elővásárlási joggal, de volt olyan tenyésztő, aki előre közölte, hogy ő nem eladja, hanem bérbe adja a kutyáit. Semmi baj nincs azzal sem ha egy tenyésztő utóbb rákérdez az eladott kutyákra, vagy néha megnézi őket, sőt, én magam küldök neki képeket, de azért tartsuk tiszteletben a vevőt is, ha egy tenyésztő úgy dönt, hogy megválik a kutyáitól, akkor az tetszik nem tetszik egy végleges döntés.

Végül pedig biztos minden tenyésztő nagyon bölcs, és biztos ismeri is a kölykeit, de az sem fér bele, hogy pofára válogatja a vevőket. Aki bunkó, szaporító, láncos ebtartó stb. azt küldje el, de az megalázó és szánalmas, amikor a tenyésztő castingot tart a kutyájának, és azért küld el valakit, mert az túl öreg, túl fiatal, nincs terelni való birkanyája, nem jár versenyekre, vagy gyerek mellé keres kutyát stb. Ha díjnyertes kutyát szeretne faragni a blökiből, akkor ne adja el, ennyi.
süti beállítások módosítása