Kutyáim és a sport

Trieb meg drive, meg egyéb hülyeségek: avagy miért nem elég az udvar?

2017/10/05. - írta: Vikkus

500nm, 1000nm, sőt, hallottam már nagy dicsekedve a 2000nm-t is elhangzani, mintha ez ugyan jelentene mást is azon kívül, hogy a delikvensnek mekkora területen kell nyírnia a füvet... Erre a csuklóból érkező kedvenc válaszom, hogy nálunk 6000nm a kert, de gondolod a kutyák egész nap ott futják a köröket? 

adsc06742.jpg

Jó, a napi két sétát segít leredukálni, ha van kerted is, de lépjünk már túl a kert és kutya mélyen beégett asszociációján! Egyrészt nem kell minden kertbe kutya, másrészt a kert legfeljebb segít a napi lemozgatásban, nem helyettesíti azt. A mi 6000nm-ünk annyiban segít, hogy a lejtős legelőnkön le tudom labdázni a bandát napi kétszer, így különösebb időpocsékolás nélkül, olykor pizsiben és papucsban lerendezem a kötelező, minimális mozgatást. A MINIMÁLISAT! Hogy mi történik még mellette, arról meglehetősen sokat szoktam regélni (lásd: az egész blog), havi egy vagy két terelés, befigyel néha őrző-védő, engedelmes, frizbi, és futás különböző módozatai (bringa, scooter, vagy canicross), meg az az úsztatás, gumihúzás, no meg a rapid módszereink, úgyis mint peca, futópad, lógatás (ez utóbbi csak Maddox mókája). Ilyen lista mellett érjük el azt, hogy két komolyabb edzés között az egyszerű napi két labdázatatással csönd van, de csak halkan mondom, hogy ha kimarad valamelyik labda, akkor Rebelle hajlamos hajnal fél háromkor ugatva focizni a fém kutyatállal a betonon.

Hajam égnek áll attól is, amikor felhív az egyszeri Józsi bácsi, hogy ő házőrzőt keres. Bocsi, olyanom nincs, nem is lesz. Elfogadom, hogy vannak olyan kutyalekek, akik annyira sérültek, vagy elmaradt a szocializációjuk, hogy teher számukra a külvilág, de ha mód és lehetőség van rá, akkor igenis lásson világot az a kutya, használjuk már valamire azon kívül, hogy összeszaratjuk vele a kertet. A közös foglalkozás teszi társsá a kutyát, nem az, hogy napi kétszer megsimogatjuk a buksiját. És ez csak az az eset, amikor a jószág már véletlenül sem alkalmas arra, amire a fajtája végett kitalálták volna (ilyen szempontból a társasági kutyák tenyésztése mondható az egyik legsikeresebbnek), ha neadjisten még van benne kraft, akkor a helyzet sokkal rosszabb is lehet. 

Nem a levegőbe beszélek, ez akár napokban mérhető, még olyan családokban is, mint a miénk. Mert ugye a terelés csak havi egyszeri kaland, most viszont elvoltunk a lányokkal néhány napot terelőtáborozni, nagyjából a második napra Rebelle a mindennapos hülyeségei javát elhagyta, és szépen lassan a zsizsegést is. Mert tehetek én vele bármit, ha nem célirányosan vezetem le az energiát a terelőkéjéből, akkor spontán kisülések formájában távozik belőle, és így lesz ész nélküli fel-alá rohangálás tereptárgyak (vagy bútorok) legyalázásával, térdek elkaszálása, felugrálás, tállal focizás, stb... 

És akkor ő még egy lájtos eset, ha komolyabb kutya van a kezünkben, akkor a kisülés lehet agresszió is, vagy a kert/ház/ingóságok erős amortizálása, esetleg szökés, és jön a segítségkérés, mert a kedves gazdinak lövése sincs róla, hogy mi történik és miért.

Pedig ez fájdalmasan egyszerű: tudatos fajtaválasztás, és a fajta igényeihez igazodó elfoglaltság, ennyi a kulcs és nem több. Mert kaphatja a Fifista a távnevelést a zinterneten, hogy "legyélfalkavezér" meg a "neveldmeg", miközben azt sem tudja, mire való a kezében lévő állat. Ja, hogy a vizslával tán vadászni kéne...? Hány és hány olyan kutyát látni nap mint nap, akik belebolondulnak a saját pótcselekvéseikbe, amit vagy elnéz a gazdi, vagy inkább eltávolítja magától... Vagy harmadik opcióként felhizlalja mozgásképtelenre. Semmi alázat, semmi önkritika, csak "mertnekemazafajtatetszik" és megveszi. És lesz, aki eladja neki...

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sportinchaos.blog.hu/api/trackback/id/tr6312922999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása