Kutyáim és a sport

Hogy van erre időd?

2017/03/12. - írta: Vikkus

Megy most a cégesen a #miatekifogásod kampány, ennek kapcsán ötlött fel bennem a téma. Bár közel sem vagyok egy role-modell, vagy akárcsak bármilyen formában követendő életút, mint amiket ott bemutatnak a kollégák, de a kérdést sokan felteszik. Nézzük a válaszokat. 

Egyrészt, nincs otthon gyerek, csak a kutyák, ezzel már könnyebb helyzetben vagyok, és az összes hobbimat is ők alkotják. Nincs olyan szabadidős tevékenységem (bevallom volt egy-két kör korcsolyázásom a szezonban és néha elmegyek moziba) ami ne a kutyák fárasztását szolgálná, és van  még egy emberem is, aki szintén kutyás (bár nála felkerült a palettára a horgászat is újabban). 

Télen visszavettük a mozgatásokat, bár nem szüntettük meg (erről írtam is itt), most viszont ideje emelni a szintet és a teljesítményt. Ennek első lépcsője az, hogy korábbra állítottam az órát. Amúgy is nyakunkon az átállítás, de még utána is szeretném a kelési és lefekvési időt korábbra tenni. Ha 8.ra megyek dolgozni, akkor már csak az idő hijján is korán kell kezdeni a kutyálkodást, de nyáron még meleg is lesz, tehát még ha enyém a délelőtt, akkor is célszerű fél hatkor már felöltözve azon morfondírozni, merre futnék aznap. Tehát első lépés: a biológiai óra kalibrálása. 

beauceron-berger-de-beauce-gardiens-du-chaos-kennel-working-dog-sport-herding-canicross.jpg

De továbbmegyek a szimpla reggeleknél és munka utáni időszakoknál, én munka közben is amíg tudok, tartok magam mellett egy kutyát. Ez úgy néz ki, hogy a kocsiban, ketrecben pihen a jószág, és az egy órás ebédszünetemet együtt töltjük. Természetesen ez a rendszer csak addig működik, míg hideg van, nyárra pedig remélhetőleg be tudom kuncsorogni magunkat a zárt udvarba, ahol nyitott ajtókkal és hőfóliával letakarva lehetne ugyanígy a kocsiban. Ezek a lopott órák sokat jelentenek érzelmileg is, de az adott jószág számára is komoly fárasztás, plusz kapcsolatépítés. Második lépés a kreativitás: kutyázni, amikor csak lehet. 

beauceron-berger-de-beauce-gardiens-du-chaos-kennel-working-dog-sport-herding-balance-rebelle.jpg

Munka után - ez vagy délutánra esik vagy estére - időmtől függően tudok hosszabb vagy rövidebb foglalkozásokat beépíteni, és szerencsére már a setét éjszaka sem jelent akadályt, van világító labdánk, futópadunk, amit a teraszon helyeztünk el lámpa alatt, és ha nagyon elvetemülök - majd egyszer - akkor akad fejlámpám is iccakai futáshoz. Emellett, ha éppen elcsúsztam reggel időben, még mindig meg tudom kérni embert, hogy valamelyik foglalkozást pótolja helyettem (és vice versa). Harmadik lépés a rendszeresség: napi két tökig fárasztás már hatásos tud lenni. 

beauceron-berger-de-beauce-gardiens-du-chaos-kennel-working-dog-sport-herding.jpg

Ha pedig pihinapos vagyok, és enyém az egész világ, akkor általában van valami lebeszélt programunk, vagy egy túra - viszek ahány szörnyet csak tudok - vagy egy terelés - viszem az összeset - vagy egy suli - ide csak hármat szoktunk - ahol engedelmes + őrző-védő a program. Heti átlag egy ilyen esemény azért össze szokott jönni, vagy minimum egy frizbis-engedelmes tréning a parkban (amikor valamelyikünknek kevés ideje van). 

border-collie-beauceron-berger-de-beauce-gardiens-du-chaos-kennel-working-dog-sport-herding.jpg

Ahogy mondani szoktam, mindenkinek arra van ideje, amire szán, a többi csak kifogás...

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sportinchaos.blog.hu/api/trackback/id/tr3212331269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása