Kutyáim és a sport

Mi kerül rajta ennyibe?

2016/11/19. - írta: Vikkus

Mondhatnám, hogy a még eladó három kölyköm ihlette a posztot, de eskü alig akadt egyáltalán magyar érdeklődő, a külföldiek meg nagyon ritkán problémáznak (az egyébként Ny-Eu-i színvonalon közepesen alacsonynak számító) áron. Viszont felmerült a kérdés több egyéb alkalommal, és persze a facebook is úgy az igazi, ha tele van neszaporíts posztokkal. Én magam még nem járok olyan soknál, ez itten az előző.

Miért is ennyi az annyi? Kezdjük azzal, hogy nem a piacon kapható leggagyibb táppal toljuk a kölyköket, kecsketejcsi meg husi megy nekik napi 4-5x (másoknál esetleg starter táp, de az sem olcsóbb). Az oltásokból is kapnak legalább 1x, de inkább többször, míg gazdához kerülnek, chipet kap az egész banda, elmegy egy alombejelentő, jön egy alomellenőrzés (ezekért mind fizetünk), majd lekérjük a törzskönyveket. Ehhez kell meglévő tagság, ETSZ tagság (nem írok árakat, de van nekik). Közben féreghajtás, ha pedig valami bajuk van, az egész alommal rohanunk a dokihoz. A törzskönyv önmagában 6500 pénz, viszont a jobb klubok ma már nem is engednek olyat, hogy csak az alom x %-nak váltsa ki a "tenyésztő", mert igenis járjon törzskönyv minden kölyökhöz! (És mivel alomellenőrzés volt, elvileg tudják, hány kölyök született). A kölykök később csak 3x esznek, viszont akkor annyit, mint felnőtt korukban - fejenként. Meg még utána éjjeled-nappalod arról szól, hogy kutyát nevelj belőlük. 

És akkor még nem számoltuk mibe kerül egy kutyát tenyésztésre alkalmassá tenni. Ennek minimuma a tenyészszemle, de aki igényes legalább néhány kiállításra is elviszi a jószágot. Ha nem munkakutya, akkor pedig főleg csak oda. Esetünkben a munka- és show vonal nem vált el, de létezik olyan fajta, ahol már tényleg nem elvárás a kiállítási eredmény, ez mindig fajtafüggő. De maradjunk a bocinál, néhány CAC-ot illik összeszedni (nem gyakori fajta, így ez nem kunszt), meg elmenni egy klubra, ahol látja szakértő bíró. Esetünkben használható kutyákról van szó, amit szintén nem a szép szememért kell elhinni, elmegyünk munkavizsgázni (lehetne csak ösztönpróbázni is, de mi mindenképp vizsgázunk, így ezt ki szoktam hagyni). A munkavizsga ára csak egy dolog, az nagyjából annyi, mint a nevezés a kiállításokra, de arra fel is kel készülni... Ha terel az ember, akkor leginkább utazik, mi 180km-t megyünk Székesfehérvárra, vagy 400-at Portelekre (most jött az új lehetőség, Szaporca, az csak 50, hallelujja!) plusz a tréning díja. Ezt havonta többször. Aki IPO-t tervez, az is kifizet legalább ennyit, még akkor is, ha kevesebbet utazik, hisz azt jóval tovább tart megcsinálni és ők hetente többször tréningeznek. Esetünkben megáll a dolog ott, hogy lejárunk suliba tréningekre, ha egyszer az életben vizsga lesz belőle, az szuper, ha nem, akkor is meg tudom mutatni a lányaim őrző-védő munkáját. Százezrekről beszélünk csak a kiállítások kapcsán, és még többről a munka esetén. Ezekhez képest már apró tétel az egészségügyi szűrés, ami még mindig ott figyel a listán. 

Majd az egészhez adjuk hozzá a kant is, aki nem adja az anyagot ingyen, hisz az ő tenyészértékében is hihetetlen munka van, sőt, még több, mint a szukákéban, hiszen kanként ő sokkal több utódért felel! A mi fajtánkban pedig alig van kan elérhető közelségben (legalábbis olyan, aki vonalban/küllemre/képességeiben megfelel), így általában utazunk, Brüsszelbe, Zürichbe... 

Nekünk ebben munkánk van, nem is kevés. És nem csupán nekem, annak is, aki a szukámat tenyésztette, annak is, aki a kant nevelte és az ő tenyésztőjének is, itt generációk tudásáról, odafigyeléséről beszélünk. Megkérjük az árát? Meg. Nem kótyavetyéljük el, inkább kivárjuk a megfelelőt. Ha pedig valaki álomgazdi, és nagyon akarja a kutyát, akkor képes lehet meggyőzni erről, és ilyen esetekben eddig mindig meg tudtunk egyezni. És szerencsére nem is bántam meg, nagyszerű gazdik lettek. 

adsc04055.jpg

Címkék: kölykök
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sportinchaos.blog.hu/api/trackback/id/tr4311970541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása